Wanneer begon de 21ste eeuw? 9/11. De gedachtespinsels van een schatrijke, selecte, onzichtbare groep werden die dag werkelijkheid. Amerika was aangevallen. ‘Een nieuw Pearl Harbor!’ Iedereen was woedend. Men vergat, of wist niet, dat de geliefde FDR (president Roosevelt) óók wist van de komende aanval. Omdat de Amerikanen tegen deelname aan de Europese oorlog waren, liet Washington de aanval op Pearl Harbor doorgaan. Het resultaat: de argeloze burger dacht ‘Amerika is aangevallen, nu moeten we als één m/v achter FDR staan’. Als excuus mag dienen dat FDR tegen het nazisme streed. Iets wat de grootvader van de kleinzoon niet deed…
Hetzelfde mechanisme werkte bij 9/11. Ook de kleinzoon wilde het volk achter zich. Hij verkleuterde vele eeuwen beschaving tot de onnozele uitspraak ‘wie niet voor ons is, is tegen ons’. Logisch misschien als je niet tot drie kan tellen, maar van een achterlijkheid die sinds keizer Nero niet is vertoond als je hersens hebt en die massa tot veler verrassing nog gebruikt ook. Tot ongenoegen van de erfgenaam van een bloed- en oliebodemfamilie.

Elf september dus. Hollywood ruikt goud en maakt binnenkort enkele spektakelfilms. Wedden? Dezelfde mensen die oprecht huilden toen ze de beelden zagen op die merkwaardige dag in 2001, kicken op leed dat verhollywood is tot iets tussen kitsch en kunst. Vertraagde beelden van doodvallende poppen, close-ups van verwrongen gezichten in ketchup, reddende engelachtige hoofdpersonen, welluidende muziek: heerlijk, helden, Hollywood!
De president loog, ontdekte een Senaatscommissie, over de banden tussen al Qaeda en Sad-damned Hoessein. Die banden waren er niet. Over de massavernietigingswapens. Die waren er niet. Echter, ook over de martelkampen van de CIA. Die waren er juist wel. Over de banden van hem en zijn familie met bin Laden en familie. Die zijn er nog steeds. Over… Helaas laat de ruimte van een column niet toe álle leugens op te sommen. Daar zijn boeken voor. Zoals dat van Peter Franssen en Pol de Vos: ’11 september. Waarom de kapers vrij spel kregen’. Zoals dat van prof. David Ray Griffin: ’11 september. Een onderzoek naar de feiten’. Wanneer kunnen we een zelfde conclusie verwachten van een commissie die 9/11 onderzoekt? De nabestaanden van de 2801 slachtoffers hebben er recht op. Onschuldige burgers zijn door terroristen vermoord. De vraag wie de werkelijke terroristen waren (b)lijkt beantwoord. Nu alleen nog de officiële bevestiging. Pas dan zullen de doden rusten. Zal uit hun as een vredelievende feniks verrijzen die de oorlogszuchtige adelaar misschien van zijn troon stoot. Zal de 21ste eeuw toch niet de eeuw van de kleinzoon blijven?

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

KawaSutra · 18 september 2006 op 20:30

Een intrigerende manier van schrijven om historische verbanden naar de toekomst door te trekken. Toch begrijp ik het kleinzoonverhaal niet helemaal. [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/George_Walker_Bush]George W.[/url] is de zoon van George en een andere generatiekloof kan ik in de geschiedenis niet ontdekken.

WritersBlocq · 18 september 2006 op 22:54

Wij ruiken geen geld, maar schrijven er gratis columns over. Van welke kant dan ook bezien, beleefd of ingeleefd. Dit en andere fora als Hollywood in het klein; penisnijd?

De verwijzing naar drank en de kater die je ervan krijgt vind ik subliem.
[quote]De president loog, ontdekte een Senaatscommissie, over de banden tussen al Qaeda en Sad-damned Hoessein. Die banden waren er niet. Over de massavernietigingswapens. Die waren er niet. Echter, ook over de martelkampen van de CIA. Die waren er juist wel.[/quote]
Gequote, gewoon omdat ik hem nog vaker wil lezen en laten lezen.

Jaap-Bonenstaak · 18 september 2006 op 23:01

Vind het op een leuke manier geschreven, erg origineel ook. Zelf ben ik niet zo van al die complot theorieen en heb al genoeg andere dingen om mijn hoofd over te breken, ik ben daarom dus ook blij dat andere mensen dat voor me doen 😉

Mosje · 19 september 2006 op 21:03

Ik weet het niet Jan, maar ik vermoed dat je met dit soort stukjes de duidelijkheid niet vergroot, integendeel zelfs. Je haalt er weer van alles bij, maar dan ook werkelijk van alles.
Je somt vermeende leugens op, je column is er te kort voor, schrijf je zelf. Pik er eens een klein leugentje uit, een piepkleintje maar, en probeer waar te maken dat het inderdaad een leugentje is.

JanBontje · 20 september 2006 op 20:22

Even voor de duidelijkheid: de huidige Bush is de zoon van de toenmalige boef/president Bush die weer de zoon was van een boef die weer de zoon was van een boef. Opa en overgrootvader van de huidige Bush hebben Hitler helpen financieren en hadden bijv. nabij Auschwitz een fabriek waar slaven uit het kamp te werk werden gesteld… Het kapitaal dat deze schurken o.a. daarmee verdienden bleef in de familie en de huidige generatie Bushes (de president en zijn lieve broertjes) schurkten er danig mee op los… Zo zijn ze bijv. met de familie bin Laden (olie) verbonden…

Dáárom noem ik Bush (bijna) consequent ‘de kleinzoon’…

KawaSutra · 20 september 2006 op 21:52

Aha, bedankt voor je uitleg!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder