Vissen waar de vissen zitten en het niet de vissen kwalijk nemen dat ze niet zitten waar jij zit te vissen is een kunst. Het jezelf niet kwalijk nemen dat je daar zit te vissen waar de vissen niet zitten is vissen voor gevorderden en dus alweer een grote stap verder.
De ruggengraat van een kwal hebben is technisch gezien voor het beestje geen probleem, want hij zou zich geharnast voelen met een dergelijk onding in zijn rug. Wij hangen er spreekwoordelijk iets anders aan op. Heb je zo’n graat dan beschik je over een sterk karakter en heb je er een van een kwal dan ben je zwak. Toch vind ik, dat je sterk moet zijn als je behept bent met de ruggengraat van een kwal. Je moet namelijk zoveel meemaken! Een paar voorbeeldjes:

Je neemt een standpunt in om nooit meer met getrouwde kerels te rommelen en huplakee, de eerste de beste die op je pad komt en met wie je gewoon echt vriendjes wilt zijn, daar ga je binnen no time mee plat.

Niet rokend is hoe je stellig belooft de rest van je leven te slijten en natuurlijk zit er, voor je het weet, weer een brandende peuk in je mond. “Kun jij dan nooit iets in je leven volhouden?” vroeg een dierbare vriend aan mij. “Bedoel je het roken, of het niet roken?” was mijn wedervraag. “Het roken natuurlijk” en we lachten er weer om.

Met de geestelijke ruggengraat van een gewelfde zou ik krachtiger zijn. De prijs zou ook hoog zijn: ik zou daden stellen waar ik het nou niet durf en mensen verliezen. Oké, ze zijn niet mijn dierbaarste, maar toch. Allerlei ervaringen zou ik gemist hebben en nog moeten missen die mij wel tot mij maken.

Kortom: ik ben trots op mijn hier en daar tekortschietende ruggengraat en zou het niet willen missen om de mijne, die hier en daar te wensen overlaat, te hebben.

Het maakt het vissen waar de vissen (niet) zitten ook weer makkelijker, met een sterke ruggengraat is het zowel psychisch als fysiek moeilijk manoeuvreren.

Categorieën: Diversen

Pauline

Talent voor tekst, taal en verhaal

9 reacties

Massau · 16 oktober 2004 op 10:45

Beetje ’to be or not to be’. Misschien ook wel buigen of barsten.

Maar zeg, wellicht is het leuk een verhaal te schrijven over een kwal die op een ochtend wakker wordt met een ruggengraat.

Ma3anne · 16 oktober 2004 op 13:54

Mooi verhaal, maar ik wens je toch een stapje voorwaarts in de evolutie toe. 😛

pepe · 16 oktober 2004 op 19:40

Aan vissen heb ik een hekel, alleen al om hun graten.
Misschien gebakken kwal een nieuw en lekker kook-idee

Erg grappig geschreven, hoe je het verzint…

Mup · 16 oktober 2004 op 20:49

Een ruggengraat bij een kwal zou hem minder kwallerig maken, en bij figuurlijke kwallen zonder ruggengraat is dat ook, maar of dat hem/haar menselijker maakt…

Groet Mup.

WritersBlocq · 17 oktober 2004 op 02:44

Hoi allemaal, bedankt voor jullie leuke reacties! Ik dacht dat er meer bij zouden zitten (komen die nog…?) over de leesbaarheid van dit stukkie, het schrijven was een drama dat zich voltrok en pas lukte na een flesje goeie rode wijn, haha. Het lezen wellicht ook?
Massau, goeie tip! Een verhaal over de ruggengraatkwal waar ik naast wakker word na een avondje stappen, om vervolgens tot het besef te komen dat ik dat gedroomd heb ofzo?

sally · 17 oktober 2004 op 23:01

Ik heb ook leren leven met mijn zwakheden.

Alhoewel ik nog steeds probeer ze bij te stellen.
Dat betekend toch dat ik wel wat meer ruggengraat heb als een kwal.

Je er klakkeloos bij neerleggen…
driewerf neen!
Maar ook kunnen lachen om je zwakheden af en toe.
Dat ben ik met je eens!
Er zit meer in dit stukkie dan je op het eerste gezicht denkt!
groeten Sally
😉

ignatius · 17 oktober 2004 op 23:32

[quote]Vissen waar de vissen zitten en het niet de vissen kwalijk nemen dat ze niet zitten waar jij zit te vissen is een kunst. Het jezelf niet kwalijk nemen dat je daar zit te vissen waar de vissen niet zitten is vissen voor gevorderden en dus alweer een grote stap verder[/quote]
Visserslatijn voor gevorderden? 😉

Een kwal met ruggengraat zou een evolutionaire noviteit zijn, een mutant wellicht.

tontheunis · 18 oktober 2004 op 09:31

Het voordeel van de kwal is aan de andere kant dat hij (of zij of allebei, want dat weet ik nooit met zo’n beest) overal tussendoor glibbert. De kwal derhalve zal weinig moeite hebben om een writers-bloq te nemen…

[url=www.tontheunis.nl]Meer gekwal van TT?[/url]

WritersBlocq · 19 oktober 2004 op 13:08

Hee Ton WritersBlocq is wel met cq haha! Groetjes, Pauline

Geef een reactie

Avatar plaatshouder