Vanochtend zag ik het staan in de krant; een klein, onopvallend berichtje onderaan de derde pagina van de Volkskrant. 3 uur en 6 minuten. Drie uren en zes minuten: zolang keek de Nederlander gemiddeld televisie per dag in 2007. Ik kreeg een gevoel van plaatsvervangende schaamte voor het gehele Nederlandse volk. 3 uur televisie kijken per dag, en dan hebben we het niet over een goed dvd’tje maar over al die ongelofelijk zinvolle, amusante, interessante, inhoudelijke programma’s. Oké, toegegeven, ik maak me zelf ook wel eens schuldig aan het kijken van een hoogstaand programma als ‘De Gouden Kooi’, maar na een kwartiertje heb ik mijn dagelijkse portie lachen om de nutteloosheid van zo’n programma wel gehad. Ikzelf ken vrijwel geen mensen die aan die 3 uur en 6 minuten per dag komen, dat wil dus zeggen dat er flink wat mensen zijn die veel meer dan 3 uur televisie kijken. Als je in een prehistorisch jaartal als, laten we zeggen, 1935 tegen iemand zou zeggen dat de gemiddelde Nederlander over pakweg 70 jaar meer dan 3 uur per dag naar een stuk glas met een kastje eromheen (sorry, ik loop achter, ik bedoel een LCD-scherm) zou staren, er zelfs voor zou gaan zitten eten en er de volgende dag meer over zou praten dan het weer, zou hij je voor gek verklaren en terug gaan naar zijn kinderen die druk met een draaitol aan het spelen zijn. Misschien valt het wel mee, en zijn alle uren die de TV aanstaat zonder enige functie ook meegeteld, dan ben ik al wat gelukkiger. De milieuactivisten niet.
Maar waarschijnlijk wordt er echt zoveel gekeken en schaamde de Volkskrant zich ook een beetje door maar een klein, onopvallend berichtje te plaatsen.
Maar om het nieuwe jaar positief te beginnen; het kan altijd erger, in 2006 keken we maar liefst 10 minuten langer.

Categorieën: Algemeen

10 reacties

Wayan · 6 januari 2008 op 13:20

Als het maar beweegt kijkt men er naar in Indonesie. De TV staat de hele dag op – niet bij mij – maar bij het gewone volk, de dorpelingen die niet eens weten dat de aarde rond is en denken dat de zon rond de aarde draait.

Bijna 24 uren wordt er TV gekeken door de Indonesiers.

Verschrikkelijk !

DriekOplopers · 6 januari 2008 op 14:16

Wat is de TV nou eigenlijk? Een glasbak of een vuilnisbak? Ik ben het in ieder geval eens met je betoog.

Ik twijfel: vind ik je column te kort of vind ik dat je op een knappe wijze met weinig woorden je punt hebt gemaakt?

Hoe dan ook: een prima debuut hier. Hartelijk welkom!

Driek Oplopers,
flutcolumnist uit de Randstad

KawaSutra · 6 januari 2008 op 16:18

Voor veel mensen is de televisie is het grootste deel van de dag een bewegend schilderij. Ik heb huisgenoten die de TV gebruiken als nachtlampje omdat er weer eens een gloeilamp is gesneuveld.
Waar ik maar mee wil zeggen dat ik denk dat die statistieken alleen maar aangeven hoelang de TV aanstaat, niet of er daadwerkelijk gekeken wordt. Een duidelijke vorm van energiemisbruik, dat wel.
Maar dat heb je ook verwerkt in je column dus prima neergezet.

SIMBA · 6 januari 2008 op 17:33

Ik ben sinds kort aan bed gekluisterd door een ziek lijf…dan is de televisie toch vaak erg prettig gezelschap.

lagarto · 6 januari 2008 op 17:34

Heel toevallig was ik vanmiddag op visite bij een gezin met jonge kinderen. De tv stond de hele tijd aan net als de computer. maar niemand keek. Zoiets als een aquarium ofzo…
een ander kijkt een kwartier en zie, gemiddeld kijken jij en ik 3 uur.

Over je debuut column: Prima onderwerp. Je kunt hem nog wat prettiger te lezen maken door wat overdrijving, wat kleur, tikje smeuiger. Lieg er eventueel wat bij. Als het maar lekker is.

Groeten Lagarto

arta · 6 januari 2008 op 18:10

Goed debuut!
Hier staat dat ding ook vrij vaak aan, zelfs nu, terwijl mijn kinderen 3koningen aan het zingen zijn en ik achter de pc zit, galmen strip-geluiden me tegemoet. Eerst eens even uitzetten!

@ Lagarto: [quote]Lieg er eventueel wat bij. Als het maar lekker is.[/quote]
😆 geweldig advies!

vanlidt · 6 januari 2008 op 19:34

De TV regeert de wereld en niets anders.

Een LCD-scherm is trouwens ook maar een stuk glas met een rand…. .

Deze column heeft 2 zeer positieve punten: een pakkend begin, dat de lezer interesseert en een uitsmijter aan het eind.

Mosje · 6 januari 2008 op 20:38

Je hebt een punt, maar wel achterhaald. Al tientallen jaren worden dit soort onderzoekjes naar tv-kijken gedaan. Niets nieuws onder de zon.
Binnenkort, of mss is het al wel gedaan, wordt onderzocht hoeveel tijd we besteden aan internetten en sms’en. Hebben we weer iets om ons zorgen over te maken.

Grumpy-old · 7 januari 2008 op 12:05

Leuke eerste column. Je hebt ook een onderwerp gekozen waarmee je bijna onmogelijk op je bek kunt gaan. Het is al uitvoerig onderzocht en velen hebben er commentaar op geleverd.
Maar zoals gezegd leuke column , het leest als een trein en re zit niets in wat storend wekt . Ik ben benieuwd naar je volgende schrijfsels.
😀
Greetz
Grumpy

Mien · 19 februari 2009 op 13:32

En stel nu dat we over 70 jaar tegen een MSN-kloon zeiden dat we in 2009 de godsganse dag in een heelklein schermpje een code-taal inklopte die nergens over ging en waar geen enkele klinker in voor kwam want dat zou de transmissie alleen maar vertragen waardoor het niet mogelijk zou zijn de wenselijke 200 berichten per minuut, in plaats van slechts 100, de ruimte in te sturen hopend op een antwoord dat een prettige ervaring tussen je oren door zou laten klinken.
De galactische aap van generzijde zou je volkomen voor gek verklaard hebben. Gek mens!

Welkom trouwens in de monogame, op groene plantjes en libidoverhogende en stimulerende schrijfmiddelen overlevende rustig voortkabbelende grijze CX-wereld!!!

May all your dreams come true …
Hopefully you will come together after many wise lessons to be learned …

Your column inspires …!!!

Mien

Sorry voor de late reactie, want ik las hem nu pas!!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder