Als iemand die aan dementie lijdt valt het me telkens weer op hoe negatief er over het algemeen over deze ziekte door buitenstaanders gepraat en geschreven wordt. Ik wil zeker niet ontkennen dat er aan het dement zijn nadelen verbonden zijn, maar daar staan mijns inziens voordelen tegenover.

Zo komt er verscheidene malen per dag een… eh… een… kom, hoe heten ze nou…, van die wezens met een jurk aan… o ja een vrouw! Er komt een vrouw die me iets te eten en/of te drinken komt brengen. Er komt een vrouw die me iets te eten en/of te drinken komt brengen. Ja. En dan ben ik verheugd, want ik ben een groot liefhebber van eten en drinken, daar kunnen ze me desnoods ’s nachts voor uit m’n bed halen.

Maar daar blijft het niet bij. Want die vrouw blijk ik dan niet te kennen, het is een volkomen onbekende vrouw. Dus vraag ik beleefd wie ze is en dan zegt ze haar naam, maar die heeft geen enkele betekenis voor me en dan legt ze uit dat ze mijn vrouw is. Mijn vrouw! En dan word ik uitbundig van vreugde want niet zelden zit ik te denken: Ik ben een oude, zieke man en welke vrouw wil er nou een oude, zieke man die ook nog moeilijk ter been is? En dan ben ik bevreesd dat ik nooit met een vrouw in het huwelijk zal kunnen treden. Maar dan blijkt dus dat ik me voor niets zorgen heb zitten maken omdat ik al een vrouw hèb! Mooie momenten zijn dat en ik beleef ze iedere dag meerdere keren. Volgens mijn vrouw.

En er is meer. Af en toe komen er een onbekende man en vrouw van middelbare leeftijd op bezoek en nadat ze hebben uitgelegd dat ze mijn kinderen zijn spring ik een gat in de lucht van blijdschap! Want ik heb altijd graag kinderen willen hebben, maar dacht dat dat er op mijn leeftijd, en ook mede gezien het feit dat ik geen vrouw heb, niet meer van zou komen.

En nòg zijn we er niet, want de onbekende vrouw die me steeds van etenswaren en drank voorziet en bij nader inzien telkens mijn echtgenote blijkt te zijn, klaagt vaak dat er zoveel herhalingen op de kijkbuis zijn en ze kan best gelijk hebben maar ik merk daar persoonlijk niets van. Integendeel, iedere avond kijk ik weer op van het verfrissende aanbod.

Zo is er een nieuwe, spannende serie van start gegaan waarin een man in nauwe samenwerking met een pratende auto onrecht en misdaad te lijf gaat. Ook kijk ik graag naar natuurprogramma’s en verbaas me er dan over hoeveel dieren er zijn waar ik nog nooit van gehoord heb. Zo zag ik laatst een dier met een hele, hele lange nek dat blaadjes van hoge bomen at. Nee, je kan natuurlijk beter gezond zijn, maar al met al ik vind dat ik het met mijn ziekte nog niet zo slecht getroffen heb. Stel je voor dat je alles zou onthouden, dat lijkt me veel erger.

Categorieën: Algemeen

9 reacties

Meralixe · 9 augustus 2014 op 09:57

Echt, ik heb een dementerende moeder en een dementerende schoonmoeder. Dat vraagt hier ten huize Meralixe dagelijks grote inspanningen. Dit zou kunnen de achterliggende redenen zijn negatief te reageren op uw schrijven maar daarvoor doe ik het niet. Ik geef column x volmondig de ruimte voor de humor.
Toch dit, vanaf regel één kende ik het mopje. Al de rest was een variatie op het zelfde thema. :no:
Die laatste regel is dan weer een ‘spencerregel.’ Zo ’n bedenking, een invalshoek waar je in ’t verleden al zo dikwijls goed in geweest bent.

Pierken · 9 augustus 2014 op 12:12

Ik weet het niet, Spencer. Als je het omdraait, misschien in het laatste stadium. Maar die overgangsfase van toen en straks naar het eeuwige nu heb ik van dichtbij gezien. Die zat vol verdriet. Dat is m.i. het verschil tussen dement zijn en worden. Als je het eenmaal bent, vraag ik mij af of je überhaupt nog verbanden kunt leggen zoals je hierboven beschrijft.
Los daarvan heb ik je weer graag gelezen, omdat jouw stijl mij aanspreekt en wat mij betreft alles vanaf de overkant mag beschrijven.

Zelfde reactie door de bril van de man uit dit verhaal:

Aan de mantelzorg, Ernst Brandsen van de schrijnende staat hebben verzorgingsstaat gezinnen.
Hoefbladlaan

Koffiepads
Kaas

14:00m Die vrouw

Mien · 9 augustus 2014 op 12:23

Duidelijk gevalletje van het niet (kunnen) lezen van hersenschimmen. Jammer.

Mien vanaf de zijkant (met bermlef!)

p.s.
Desondanks helaas ervaringsdeskundige. Mijn schoonmoeder at dennenappels van de kersttafel. Toen we haar de dennenappel afnamen werd ze boos. En terecht! Nu rust ze in vrede. Althans dat hopen wij.

Spencer · 9 augustus 2014 op 23:12

Behalve de patiënten zelf weet natuurlijk niemand hoe het is om dement te worden.

Aanleiding voor het stukje was ergernis over de levensfilosofie die ik [wegens gebrek aan een betere definitie] maar Eufemistisch Positivisme noem en die ons wil doen geloven dat er geen problemen zijn maar louter oplossingen, gruwelijke tegenslagen ‘kansen’ noemt, in een IQ van 69 geen handicap ziet maar een ‘uitdaging’ enz enz, ik begin al weer kwaad te worden..

Pierken · 10 augustus 2014 op 00:46

Goeie en herkenbare invalshoek, maar die had ik hier niet uit opgemaakt.

Dees · 10 augustus 2014 op 12:21

Ook bij mij niet overgekomen, nog iets meer over the top had beter gewerkt. Wel een goed tegengeluid.

Het deed mij denken aan een interview met een man, laatst in NRC, die vertelde dat zijn moeder een euthanasieverklaring had ingediend voor ze te ver heen was met haar Alzheimer, om haar leven te laten beëindigen als ze haar kinderen niet meer zou herkennen.

De zoon vecht nu voor haar dood, dit was immers de wens van zijn moeder toen ze nog zijn moeder was. Zij krijgt nu echter van artsen de vraag voorgeschoteld of ze dood wil en geeft dan steevast verbaasd als antwoord dat ze natúúrlijk niet dood wil, ze heeft het goed.

arta · 11 augustus 2014 op 16:28

Ik haalde er ook geen sarcasme uit, maar vind het wel een column om nog eens over na te denken.

Odette · 13 augustus 2014 op 00:28

Te algemeen en te gemaakt grappig.

Na verzorgen moeder ben ik nu mantelzorger voor #anderemoeder. Zijnde schoonmoeder. Diagnose Alzheimer. Doodmoe word ik van vrolijke zusters, leuke stukjes en van de #wmo waarin Alzheimer als een griepje wordt ondergediagnosticeerd.

Ik herken niets in je stuk maar ik ben de patiënt ook niet. Ooit gepraat met een Alzheimer patiënt? Hem/haar zijn wereld zien verliezen? Ogen van schrik wanneer een simpel iets als de klok niet klopt?

Excuseer mijn wellicht als zuur en wrang overkomende reactie. Maar met dit soort onderwerpen is “huiswerk maken” op zijn plek. Lees bijvoorbeeld “Ik mis mezelf” van Lisa Genova.
En schrijf ‘m dan nog ‘ns. 🙂

evil-ine · 13 augustus 2014 op 18:41

Beste Spencer,

ik heb met veel plezier jouw column gelezen, er zelfs hardop om gelachen. Natuurlijk is dit een gevoelig onderwerp. Vooral voor diegenen die een directe link hebben met dit vervelende verschijnsel. Uiteraard begrijp ik hen. Maar toch, als je het van binnenuit bekijkt, en dingen zijn zoals ze helaas zijn, is er misschien ergens een wens of droom dat hetgeen is zoals jij beschrijft. Het is toch ‘het beste ervan maken’ dat elk cliche bevat. Misschien ervaart een persoon met dementie in ieder geval een deel van de voordelen de jij beschrijft. Bedankt voor je bijdrage en ook voor het lachen 🙂

evil-ine

Geef een reactie

Avatar plaatshouder