Inderdaad Lieve, de lonen van topvoetballers zijn hemeltergend hoog.

Lieve is, hoe kan het anders, een lieve vriendin van ons die ons nu en dan eens iets toestuurt via de mailbox. Dat varieert van ‘ opletten voor dit’ tot ‘ zie eens hoe die de berg af komt.’ De ene keer is ze bloedserieus voor een werelds bedreigend probleem, de volgende keer vol liefde voor een hond en zijn puppy’s.
Nu kreeg ze het dus op haar heupen door de hoge lonen van mensen die van het achter een bal aan lopen hun beroep gemaakt hebben. Leuk beroep zo blijkt.
Lionel Messi verdient daarmee 72 035 398 € per jaar en Christiano Ronaldo stelt iedere dag, iedere dag, vast dat er 198 812 € toegevoegd is aan een waarschijnlijk ook al duizelingwekkend cijfer met een niet meer te tellen aantal nullen vóór de komma.

Ja Lieve, decadent zonder meer maar toch voorzichtig zijn hoor. Voorzichtig, je agressie tegen die cijfertjes kan wel eens in je eigen gezicht terecht komen.
Kijk, je hebt samen met je man ontegensprekelijk hard gewerkt en dat mag gerust beloond worden. Een supermooi huis en nog een klein stulpje aan zee, twee auto’s en jaarlijks een viertal reizen, waaronder zeker twee met het vliegtuig richting exotische oorden. Paardrijden hier, tennissen daar, een mooie vriendenkring, kortom, een levensstijl van een doorsnee Europeaan die durft te leven. Dit alles blijft keurig haalbaar daar een uitstekende sociale zekerheid en een degelijke ziekenzorg jullie niet direct doet denken aan een eventueel zeven vette zeven magere jarenscenario. Leven dus!

Dat niet iedereen hier in Europa zó leeft vinden u en ik niet al te erg. We troosten onszelf met de gedachte dat we er ten slotte met zijn allen voor gezorgd hebben dat het zo is. En, er zijn dus rijkeren dan ons en armeren dan ons.
Gaan we op zoek naar een gemiddelde lijn van waaraf boven decadentie en onder een zogenaamde armoede zou moeten zijn, dan gaan wij wel richting bovenste regionen, zeker als we er de zogenaamde ecologische voetafdruk bij sleuren. Dit vinden we niet zó erg daar er velen zijn met ons. En die zogenaamde armoedegrens? De meerderheid van hen is te lui om te werken maar loopt wel rond met het laatste mobiele snufje in de hand.
En ach, die ecologische voetafdruk, ’t zal onze tijd wel duren zeker?

Vouwen we onze ‘gemiddelde lijn’ uit over de ganse wereld dan komen we wel terecht bij een totaal ander verhaal. Miljarden mensen zitten mijlen ver onder de Europese armoedegrens. Wat zeg ik, onze Europese armoedegrens is voor hen alsnog een niet bereikbare utopie. Alle dagen eten, alle dagen water, kinderen die naar school kunnen, daar komen zij niet eens aan toe!
Als geld dan toch het grootste middel is voor het zorgen voor een ecologische schade, dan kunnen deze mensen daar met een inkomen van maar enkele schamele euro ’s uiteraard weinig aan toevoegen door, ik zeg maar wat, alle dagen vlees te eten.
Indien dat al zou kunnen, dan kijken die mensen met de zelfde argusogen naar ons zoals wij kijken naar DE rijken der aarde, maar dan wel met een enorm bijkomend verschil. Wij hebben ook alles.

Ach lieve Lieve, misschien moeten we Lioneleken en Christiano wel dankbaar zijn dat dergelijke mensen bestaan. Zo kunnen ook wij naar boven wijzend ónze ongebreidelde aanslagen op het milieu ogenschijnlijk schaamteloos verdoezelen in de zin van kijk daar en daar eens naar.
Tuurlijk was je schreeuw om eerlijkheid gerechtvaardigd maar hou er toch maar rekening mee dat een totale gelijkheid en een fatsoenlijke verdeelsleutel ook ónze levensstijl zou kelderen. Ben je dáár klaar voor?

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

14 reacties

Bhakje · 17 augustus 2016 op 07:52

Prachtige column, maar helaas ook niet geheel gestoeld op realiteit. Als we twee touringcars neerzetten, en vullen met de rijkste mensen op aarde, dan zou je in die twee touringcars de bezitters hebben van meer dan de helft van al het geld hebben dat er op deze aardkloot bestaat. Sterker, als het kapitaal van dhr Rothschild verdeeld zou worden over de gehele wereldbevolking, dan zou ieder mens op aarde opeens 70 MILJOEN bezitten (http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/11/voor-iedereen-op-aarde-70-miljoen-als-rothschild-zijn-vermogen-deelt/). Een eerlijke verdeelsleutel zou dus geen keldering van onze levensstandaard betekenen maar eerder een verveelvoudiging van je levensstandaard.

Toch goede stof tot nadenken, mensen die onder de armoedegrens leven maar wel smartphones hebben. De verschillen tussen armoedegrens hier en elders (zelfs binnen Europa hoor, in Hongarije is de AOW slechts 80 Euro per maand).

Top column Meralixe!

    Meralixe · 17 augustus 2016 op 18:01

    Hm Bhakje, ik wist niet dat het zó dramtisch was.
    De laatste alinea van mijn column is dan inderdaad onjuist maar zo erg is dat nu ook niet hoor. Mij was het er meer om te doen dat mensen nog al vlug argumenten aangrijpen om te vertellen hoe verkeert het allemaal is terwijl ze niet zien dat ze zelf, zoals hier in dit geval, ook de wereld aan het opsouperen zijn.
    Iets in de zin van de balk en de splinter…

Nummer22 · 17 augustus 2016 op 08:19

Toppie!

StreekSteek · 17 augustus 2016 op 09:20

De wijsvinger midden op de zere pleister! Had ook niet anders verwacht.

NicoleS · 17 augustus 2016 op 10:06

Mooi, M

Ferrara · 17 augustus 2016 op 10:29

Zo die staat, Meralixe. Complimenten

Lianne · 17 augustus 2016 op 12:35

Mooi Meralixe! Iets om over na te denken.

Mien · 17 augustus 2016 op 14:30

Het zuur en zoet mooi verwoord. Nooit is het eerlijk verdeeld in de wereld.
Utopie om van te dromen of nachtmerrien. Goed geschreven.

Esther Suzanna · 17 augustus 2016 op 18:50

De eerste keer dat ik je stuk las hoorde ik Meralixe, die wel heel gauw ‘het vingertje’ in de lucht zwaait. Het stukje vanuit ” de mening van een vriendin’ schrijven is natuurlijk veiliger dan zelf deze mening neerzetten. Wél leuk gevonden maar veilig.

Inhoudelijk is je column goed, geen speld tussen te krijgen. Het belerende erin stuit een beetje tegen mijn ‘persoonlijke’ borst. Je schrijfstijl is rijk, al vraag ik me soms wel af of de lange omslachtige zinnen (die soms moeilijk te lezen zijn en door de Belgische invloed ook eerder wegkomen als correct…) niet de indruk wekken dat het ‘Goed geschreven’ is. Toch een prettig stuk om te lezen al ligt de boodschap voor het oprapen.

    Meralixe · 17 augustus 2016 op 19:17

    Ach Esther Suzanna, inderdaad na zo veel herlezen en kneden en zoeken naar het beste las ik nu ook enkele zinnen waarvan ik dacht, oei, oei,oei, te lang . De column enkele dagen laten liggen en dan op een rustig moment even herlezen kan helpen maar de schrijver zelf merkt het niet altijd. Het is een opmerking die ik al meerdere keren gekregen heb. Ik neem ze zeker mee.

      Esther Suzanna · 17 augustus 2016 op 19:33

      Ach Meralixe, vaak is iets wat ons ’tegen de borst stuit’ een eigenschap waarover we zelf beschikken, of iets wat we graag willen bereiken maar nog niet ‘kunnen’. Ik neem dat ook mee… 😉

Spencer · 18 augustus 2016 op 20:36

Een sympathiek gevecht tegen de bierkaai. En die zinnen mogen van mij best nog wat langer.

Nummer 22 · 19 augustus 2016 op 06:28

Wat is “decadentie”? Een minimaal stukje vlees of vega hap op een bord met een diameter van 75 centimeter en daarvoor 40 euro voor te willen betalen? Is dat 10 auto’s te bezitten wetende dat je maar in 1 ervan tegelijkertijd zelf kunt rijden of laten rijden. Of zijn het woorden geuit in een groep mensen die je niet kent en dan vertellen dat je naar de zuidpool op weg bent voor jouw vakantie terwijl je – om wat te noemen- naar 1 of andere all- inclusive resort gaat aan de kust van Turkije met nog eens 1500 anderen.

Het pronken met bezit of juist het niet hebben van wat je graag zou willen zijn, zie je overal. De PC Hooftstraat op een willekeurige zaterdagmorgen met een vol terras en in de straat geparkeerde (lease) bakken, laat je lachen en tegelijkertijd beseffen (als je dat je dat zou kunnen) dat een tosti van 12,50 een heel gezin met 6 kinderen in- bijvoorbeeld- een sloppenwijk maanden van eten kan voorzien. Decadentie, tsja

Dees · 19 augustus 2016 op 14:36

Je schrijft steeds beter. Mooi gedaan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder