Als schrijver streef je maar naar een ding. Zorgen dat de lezer jouw begrijpt in datgene dat je vertellen wil. Mocht dat niet zo zijn dan ben je een schrijver van B-garnituur. Een echte schrijver gaat voor A. Het is eigenlijk het omgekeerde van leren zwemmen. Want hij die zijn C-diploma heeft is allang vergeten hoe hij ooit zelf begon met reddend zwemmen. Kunt u het zich nog herinneren? De eerste watertrappel-ervaring? Precies. Niet dus. En daar gaat het dus om bij het schrijven. Hoe dichter een schrijver bij zijn eerste watertrappel-ervaring komt hoe beter hij bij zichzelf komt. De angst, de moed, het succes, ze zijn allen nodig voor een succesvol schrijven. Met een C-diploma ben je reeds ver verwijderd van die gave, die puurheid. Nee, met C-diploma behoor je tot de B-garnituur. Sprookjes schrijven kun je dan, hooguit. Fantasievol maar zonder inhoud. Veel te makkelijk taalgebruik ook. Je denkt met een C-diploma al heel wat te zijn. Maar de echte schrijvers blijven de eenvoud zelf. Dicht bij A. Less is more.

Hoe dichter een schrijver bij de A blijft hoe fijner de lezers het zullen vinden. Naar beter wil een lezer sowieso niet. Kijk maar eens welke schrijvers om u heen puur en bij zichzelf zijn gebleven. Bent u zelf een schrijver, dan daag ik u uit. Op welke schaal tussen A en Z bevindt u zichzelf op dit moment. Dichter bij de A of dichter bij de Z? En denk eraan, overschat uzelf niet. U spit het onderdelf bij de toets die een stukje verder nog volgt. Niets blijft onbesproken binnen de letters van het alfabet. Het alfabet is immers onze wet. Naar de wet geloof ik u dan ook. Niet naar de letter. We liegen dat het geschreven staat. Ik zeg het eerlijk. Vooruit dan maar. Ikzelf zit in de buurt van de M, precies in het midden dus. Ik zit safe. Het liefst wil ik nog een stuk vooruit, richting A. In mijn stoutste dromen hoop ik ooit de top vijf te halen. Minimaal de E dus. Ik heb nog even te gaan.

O ja en dan de test. Bijna vergeten. Schrijf een tekst over zesentwintig zinnen. Ja, die bestaan, zesentwintig zinnen. Je moet ze alleen goed zoeken. Een beetje fantasie is daarbij een vereiste. Circa twintig zinnen zult u zelf moeten verzinnen. Tip: denk terug aan het watertrappelen. Wat dacht u toen? Precies. Hou dat vast. De zesentwintig zinnen dan graag alsvolgt verwerken. In zesentwintig zinnen van maximaal zesentwintig woorden per zin. Kunt u nog volgen? En dan nu het ergste. Het eerste woord van iedere zin begint met een van de verschillende letters uit het alfabet. U moet alle letters een keer gebruiken. En nu komt het. De zesentwintig zinnen plaatst u in chronologische volgorde van A naar Z. Van Z naar A mag ook, maar dan zeg ik u alvast, dan gaat u nooit winnen. B-garnituur begrijpt u. U bent dan winnaar van de B-Garnituur. Eigenlijk Z, maar zover wil ik u niet vernederen. Laatste tip. Spit vooral geen onderdelf.

Vragen en inzendingen kunt u in een reactie onder dit stukje kwijt. Als u durft tenminste. Enfin, succes allemaal. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. De jury bestaat uit me, myself and I. Ben benieuwd naar jullie inzendingen. Maximale lengte van de tekst? Rekent u dat zelf even uit. Zesentwintig keer zesentwintig. De woorden van de titel krijgt u cadeau, hoeft u dus niet mee te tellen. Hoe de winnaar wordt bepaald, vertel ik u later. Er moet nog iets geheim blijven. Bovendien prikkelt het de nieuwsgierigheid, creativiteit en uitdaging. Nogmaals. Good luck! U zult het nodig hebben.


Avatar

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

17 reacties

Avatar

Karen.2.0 · 4 november 2017 op 16:45

Eerst 26 keer de instructie lezen en dan een poging wagen (waarmee ik maar wil zeggen dat een poging geen inzending is 😀 Fijne uitdaging van de maand, of van het jaar?

  Avatar

  Mien · 5 november 2017 op 17:15

  Je mag er ook een uur over doen hoor. Of een dag, een week. Het mag allemaal. Succes!

Avatar

Nummer 22 · 5 november 2017 op 09:59

Ach, begrijp chronologisch deze ernstige fantasie gevulde heerlijke inspiratie, jawel! Kom laat mij nu ontdekken perverse quarataine rode strofes ultiem vermakende wervelende xantippelaar’s ijzige zwijgzaamheid.

Het systeem is nu mijn eerste oefening, de worden vind ik wel, deze uitdaging moet mij leiden en laten lijden naar het rijbewijs ABCDE inclusief tractor om het nog ongeploegde land met niets te zaaien met woorden die kunnen wortelen. En dat kost tijd!

Avatar

Mosje · 5 november 2017 op 10:45

Mien, we veranderen jouw naam in MienA
😉

Avatar

Nummer 22 · 5 november 2017 op 14:41

Mien…. Als Begrepen Compliment Door Edoch FeMien Gelukkige Hoera Inspiratie Jeugdige Kletsende, Liefdes Meertalige Nonsens Ontdekkingen, Puur Quadrafonische Resonnantieg Slagwerk Trommelgeroffel Uhh Voor Wie?Xylofonisch IJskoud Zoethout!

Mien…je prikkelt mij..?

  Avatar

  Mien · 5 november 2017 op 17:13

  Nice try. Maar voldoet nog niet helemaal aan de regels. En je weet het toch? Regels zijn erg belangrijk bij CX. ?

Avatar

NicoleS · 5 november 2017 op 17:46

Dat wordt nog een hele kluif. ?

Avatar

Nummer 22 · 5 november 2017 op 18:23

Mien…mijn reacties zijn alleen spielerei…??

Avatar

Nummer 22 · 5 november 2017 op 18:30

Adelheid Bernadette Charlotte deed Ferdinand Gerardus Holzbauernhaus infame juridische kronkelig losbandige minstrelende nachtelijke ontboezemingen pardoes quantificerend robuuste sonnetachtige treurige uitspraken verrassend woordenbrij xantipisch ijskoud zoekrakend!

Avatar

Esther Suzanna · 5 november 2017 op 18:45

Eh… tof idee. Ik kijk het nog even aan… 😉

Avatar

pally · 6 november 2017 op 10:27

Het idee is origineel, Mien, maar mij te tijdrovend. Ik ben overigens wel benieuwd wie zich in dit voorgeschreven keurslijf wil/kan persen. De gedachte er achter vind ik oké : eenvoud. Alleen is de opdracht dan weer zo ingewikkeld dat je daarmee van de eenvoud afdrijft, vermoed ik.

Enne ‘jouw’ begrijpt, Mien, nee toch?

Avatar

Mien · 6 november 2017 op 10:32

Proof of pudding:

A-zin is de zinnelijke eigenschap om alleen maar in Aas te denken, om hevige hongergevoelens weerstand te kunnen bieden.
B-zin is dezelfde zinnelijke eigenschap als A-zin maar dan toegedicht aan stekende insecten in Engelse natuur, ook wel genoemd ‘bees’.
C-zin is de ongeremde zin om alsmaar kleding te kopen, wat in combinatie met A-zin leidt tot onverteerbaar gedrag en C&A-obstipatie.
D-zin is een oorlogszuchtige zingeving die bij overmatige toepassing leidt tot onvrijwillige capitulatie op brede zandstranden, vooral ‘s-nachts.
E-zin is een gevaarlijke zin die mits niet in toom gehouden kan leiden tot emotionele huil- en lachbuien met als gevolg, ernstige tranenuitval.
F-zin is de onweerstaanbare drang tot copulatie wat kan leiden tot desastreuze gezinsuitbreiding die niet altijd welkom is.
G-zin is de uitkomst voor mensen die lijden aan centrifugale claustrofobie aangezien krachten die vrijkomen bij deze zin altijd rechtdoor gaan en bevrijdend werken.
H-zin is de eerste zin die in staat stelt aandacht te vestigen op nieuwe existentie, zich meestal manifesterend in keihard ongehoord lacherig reageren op huilbuien.
I-zin vraagt nader onderzoek omdat geleerden het nog niet eens zijn of de uitwerking van deze langgerekte klank in verbinding staat met A en ezels.
J-zin is een zeer zinnelijke zin die met grote zorgvuldigheid gehanteerd moet worden omdat deze in combinatie met a altijd zorgt voor voortdurende bevestiging.
K-zin zorgt in zijn algemeenheid voor zicht en beter inzicht, verhoedt kortzichtigheid en biedt een montere kijk op de wereld mits men de ogen openhoudt.
L-zin is een zeer speelse erogene zinnelijkheid die zich openbaart op vrij jongensachtige leeftijd, vrij onschuldig zolang het vrouwelijk geslacht zich er niet mee moeit.
M-zin is een andere erogene zinnelijkheid die zich meer focust dicht onder de neus, waarbij soms een opgeblazen gevoel zich kluistert en loslaten de kunst is.
N-zin is een logische zinsopvolging naarmate zinnen L en M in gang gezet zijn en staat tevens synoniem voor F-zin.
O-zin is de zin der vertwijfeling en behoeft geen verdere uitleg, men tuit eenvoudig de lippen en stoot voorzichtig vanachter uit de keel de o-klank uit.
P-zin is de enige zin die vaak ingehouden moet worden, vooral door vrouwen, mannen houden zich hier beter staande.
Q-zin is een ernstige en verslavende zinnelijkheid meestal gespeeld in huiselijke kring of op café, waarbij de multiple choice variant de meest verslavende is.
R-zin is onlosmakelijk verbonden met de twee gaten die boven de mond hangen, met de flappen aan de zijkant van het hoofd onmogelijk waar te nemen.
S-zin is de speelse variant, het spel dat vooraf gaat aan F- en N-zin en dat in kinderlijke vorm vrij onschuldig is maar altijd uitmondt in kirrend loeien.
T-zin voelt altijd meestal goed en geeft genoegdoening aan ons grootste orgaan.
U-zin is een hardnekkige deftige zinsuiting die grote verslaving kent bij onze zuiderburen.
V-zin is een zinnelijkheid die zich manifesteert op grote landerijen in uitheemse gebieden waar weinig omgang mogelijk is tussen de menselijke seksen.
W-zin is een heimelijke verborgen zinnelijkheid die veel de kop wordt ingedrukt omdat iedereen hierover in meer of mindere mate beschikt, deze aanzin is zeer besmettelijk.
X-zin is een zeer verwarrende zin waarbij de drager gebukt gaat onder kruisbeelden die hij voortdurend ziet en die de drager oproepen tot onophoudelijk gebed.
Y-zin is de voortdurende zin in water waarbij de drager voortdurend op zoek gaat naar wateraders met behulp van een tak in de vorm van een Y.
Z-zin is de zin ingezet zodra hersenen vollopen en die eigenlijk Z-weerzin zou moeten heten, al naar gelang de mate waarin zwetsers en zeveraars orakelen.

Avatar

pally · 6 november 2017 op 14:23

Je blijft een ideeënwaterval, Mien!

  Avatar

  Mien · 6 november 2017 op 15:33

  Dankjewel. Slecht een kwestie van de juiste shampoo gebruiken. Fa Waterfall Blossom kan ik aanraden. 😉

Geef een reactie