Kerst enzo

Om de een of andere reden hebben veel mensen rond kerst de behoefte dingen te doen waaruit blijkt dat ze om de ander geven. Heal the world! U kent dat wel: een blikje extra naar de voedselbank, een kerstkaart naar de buren, een gulle gift aan het goede doel, een rijk gevulde dis voor vrienden en natuurlijk vrede op aarde. Een fenomeen dat ook wel ‘de kerstgedachte’ wordt genoemd.
Hoewel ik er persoonlijk weinig fiducie in heb dat deze kerstgedachte de wereld verbetert, alleen al het feit dat men het praktiseren van deze gedachten vaak beperkt tot anderhalve officiële en een aantal facultatieve dagen zegt mij genoeg, doe ik er voor de gezelligheid gewoon aan mee. Baat het niet dan schaadt het niet.
Naast ‘de’ kerstgedachte bestaat er nog een andere ‘kerstgedachte’, namelijk die van de grootgrutter, detailhandelaar en schnabbelaar. Zij weten dat je met kerst alles, maar met name prullaria, met speels gemak aan de man kunt brengen, zelfs voor woekerprijzen. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is het waar in een ‘kerstig’ jasje gieten. Sterretjes op de verpakking, een sfeervolle etalage of als het even kan een complete markt. Het gaat om de gedachte aan kerst. Die sfeer verkoopt!
Zo kocht ik onlangs op de kerstmarkt van Wiesbaden in een standje met diverse houtsnijwerken, vast en zeker handgemaakt spul, de hierboven getoonde woestijnroos. Waarschijnlijk had de venter die nog ergens op zolder liggen en moest hij er van af, want enig verband met zijn houtsnijwerken en/of de kerst heb ik tot op heden niet kunnen achterhalen, zelf mijn Duitse connecties weten van niets. Maar goed, dat maakte mij niet uit. Ik was aangenaam verrast. Ik heb er altijd al een willen hebben (jeugddingetje). En omdat het een ‘billigkeit’ betrof, een zeldzaamheid op zo’n markt, schafte ik het aan.

Over ze woestijnroos

Hoewel we de woestijnroos in strikte zin niet tot de gesteenten mogen rekenen, niet zuiver genoeg of zo [1], ga ik u toch vertellen dat het een steen is. En wat voor een! Deze steen die opgebouwd is uit, let wel, versteend zand is uitermate geschikt om in een ruimte te plaatsen, onverschillig welke. Maar dat is nog lang niet alles.
Wat veel mensen niet weten, maar wat natuurlijk onomstotelijk vast staat, is dat er vanuit deze steen een heilzame werking gaat. Heb je last van astma, bronchitis of juist problemen met je luchtwegen, ik verzin het echt niet zelf [2], dan is dit een ideale steen om de lucht wat zachter en zuiverder te maken. Daarnaast en zeker even noemenswaardig heeft deze steen een warme aarding waardoor u gegarandeerd goed geaard blijft. Tenslotte en dat is in deze tijd vol ongewenste emissie geen overbodige luxe, beschermt de woestijnroos u tegen straling.
Mocht u aan de heilzame werking van deze steen twijfelen of er een broertje dood aan hebben, dan kunt u altijd nog overwegen hem om zijn schoonheid aan te schaffen. Baat het niet dan schaadt het niet.

[1] Een woestijnroos bestaat uit gekristalliseerd gips of bariet met daarin opgesloten zandkorrels. Deze zandkorrels zijn als het ware een verontreiniging van het gipskristal.
Wanneer grondwater met veel opgelost gips of bariet door capillaire werking aan het het oppervlak van een woestijn komt en snel verdampt vormen zich woestijnrozen. Het gips groeit enigszins bolvormig vanuit een of meerdere kernen en vormt daarbij bladachtige kristallen, waarbij tijdens de vorming zand opgenomen wordt in de kristalroosters. Door deze zandkorrels is de woestijnroos geen zuiver mineraal. En doordat de woestijnroos ook niet gesteentevormend is, is het onduidelijk waartoe we ze officieel moeten rekenen.

[2] Bij EARTH Mineralen te Nederweert weten ze u van alles te vertellen over de zandroos en andere mineralen. Verhalen gebaseerd op meer dan 30 jaar ervaring!

Categorieën: Algemeen

brilmans

Als je je ogen open houdt, een beetje kijkt en er oog voor hebt dan vind je altijd wel wat. Iets moois of ergens van, dat maakt niet uit. Op mijn blog probeer ik regelmatig verslag te doen van wat ik vind.

8 reacties

Mien · 3 januari 2014 op 08:31

Geweldige steen. Hij straalt (vuur), ademt (lucht) en aardt (aarde). Alleen jammer dat ie niet tegen water kan. Ik ga dan toch maar voor de kerstroos, lekker goedkoop.
Grappig en slim hoe je ‘die Sandrose’ als steen, een bruggetje laat bouwen binnen jouw kerstgedachten.

brilmans · 3 januari 2014 op 09:18

Dank Mien, en dat er geen bovengetoonde is moet je me vergeven!

    Mien · 3 januari 2014 op 09:50

    Geen nood, ik lees columns altijd van boven naar beneden en van links naar rechts. 😉

Yfs · 3 januari 2014 op 10:04

Op 1 januari heb ik mijn Kerstboom meteen met alle plezier ‘afgetuigd’. Helemaal klaar met de feestdagen begon ik bij het ontdekken van het woord Kerst in je eerste regel je column dan ook met enige tegenzin te lezen.

Toch nieuwsgierig naar wat een Sandrose hier voor rol in zou spelen las ik verder. Met name de inleiding vind ik grappig geschreven, maar ik mis een clou of beter gezegd een uitsmijter. Je laatste regel heb je immers al eerder in je column weggegeven.

Je eigen uitleg over de Roos, plus de uitleg in (1) plus het filmpje (2) geven een herhaal effect, hoewel ik wel heb gegniffeld om de dame in het fimpje en de ‘bezieling’ waarmee ze vertelt.

brilmans · 3 januari 2014 op 10:27

Yfs, als het mij gelukt was om in Zwitserland op deze site in te loggen, dan had je hem met kerst gehad. Maar helaas. Kan wel begrijpen dat je nu niet meer op kerst zat te wachten, maar ik wilde hem toch plaatsen. Vandaar.

Fijn dat je toch nog ergens hebt kunnen gniffelen en bedankt voor het doorzettingsvermogen.

Wat betreft de clou, tja, wat zal ik daar eens van maken, nog niet over nagedacht. Weet je wat: het is allemaal gebakkenlucht, maar niet giftig!

Ferrara · 3 januari 2014 op 16:24

Ook fijn voor je longen, gebakken lucht. 😉

Sagita · 7 januari 2014 op 19:59

Leuk! Ik kreeg een aantal jaren geleden een roos van Jericho cadeau. Een eeuwig levende plant die ik bij mijn kerstspullen bewaar. Eenmaal uitgepakt en flink natgemaakt ontpopt een rolletje droge wortels zich binnen een dag tot een grote groen plant die gaat bloeien aan de randen. Hij verspreidt een heerlijke geur. Na acht dagen krijgt hij geen water meer en verschrompelt weer doet een dor hoopje ??? Zo wonderlijk.
groet Sa!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder