Het schrijven van columns is niet mijn voornaamste bezigheid. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik namens een consumentenorganisatie aan het onderhandelen met bedrijven en de verantwoordelijke overheden, en met het maken van de nodige herrie in de media. Het belang van de consument zit mij dus in het bloed, en van nature kom ik graag op voor de underdog. Of ik mij weleens echt kwaad maak? Nou, dat valt wel mee: ik geniet meestal een uitstekende nachtrust. Slechts een enkele keer word ik écht pissig. Wanneer? Als zakelijke viezeriken proberen nietsvermoedende consumenten te belazeren. Zoals Gooise hufters die belspelletjes op tv uitzenden om nietsvermoedende kijkers zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen.

Een poosje geleden beloofde de oplichterijbranche plechtig dat het nu afgelopen was met die flessentrekkerij. Kijkers zouden niet meer op het verkeerde been worden gezet, en de directeuren van de commerciële omroepen beloofden dat bij het eerste de beste incident de producent van die spelletjes van de zender zou worden getrapt. Mooi geblaft, heren. Als jullie woord houden, kan het beeld bij RTL-4 overdag voortaan op zwart.

Ook zondagmorgen was het weer bal. Om half elf. Op de tv verscheen een wat zenuwachtige mevrouw, met in beeld de vraag welk woord op alle drie de stippellijntjes moest worden ingevuld. De exacte vraag heb ik niet onthouden, maar het zal iets zijn geweest als
“Tiefus***
Grate***
***wijf”.

Maar het gaat niet om de vraag. Welnee! Zelfs de vragen bij ‘Knoop In Je Zakdoek’ zijn moeilijker. De kijker wordt belazerd. Die kon zondagochtend ‘de direct-doorverbindlijn’ bellen: 0909-1314. Het stond er echt! Pontificaal in beeld: “direct-doorverbindlijn 0909-1314”! En de mevrouw op tv verzekerde de kijker ervan dat die “niet de tiende beller hoefde te zijn”. Daarmee wordt de kijker op de mouw gespeld dat als die het nummer zou bellen, die het winnende antwoord zou mogen doorgeven en de geldprijs in de wacht slepen.

Ik ben wat minder naïef. Dus heb ik – hoewel ik geen flauw idee heb welk woord op de sterretjes zou moeten worden ingevuld, want zo creatief ben ik niet – ter controle het nummer maar eens even gebeld. Meer dan twee zinnen kreeg ik niet te horen.
Zin 1: “Dit gesprek kost 60 cent.”
Zin 2: “Helaas, het is niet mogelijk om u door te schakelen.”
Neem een ander in de maling, lamlul! In theorie had het zo kunnen zijn dat iemand me nét voor was geweest. Maar de eerstkomende minuten verscheen er op de buis geen winnaar. Ik was dus gewoon afgepoeierd. Besodemieterd!

Van de belofte om misstanden te voorkomen in de schemerige wereld van de belspelletjes, is dus niets terecht gekomen. Werkelijk geen moer. Echt. Geen pest. We worden ondanks de mooie praatjes van duurgekrijtstreepte omroepbazen gewoon belazerd waar we bij staan. Gooise patsers vullen nog steeds hun zakken over de rug van goedgelovigen, die denken dat je iemand van de televisie nog kunt vertrouwen. Nog steeds worden kijkers gewoon om de tuin geleid. In de maling genomen. Opgelicht.

Ik steek als columnist graag de draak met van alles en nog wat. Hardhandig ook. Maar nu ben ik écht woest. Dus doe ik wat meer dan een bijdehand stukkie schrijven. Aangifte bij de politie, en een afschriftje van deze column naar de minister van Justitie. Met het verzoek om nu écht een eind te maken aan die onzin. Want het leven bestaat niet écht uitsluitend uit grappen en grollen.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

klapdoos · 15 juni 2007 op 11:37

Doen, en mijn steun heb je. Alhoewel er genoeg imbo’s zijn die bij rtl4 5 6 7 8 enz toch steeds blijven bellen, terwijl het iq van de vraag voor een garnaal is ( die heeft dus geen hersens). Twee jaar geleden werd er al via rechtswege gemeld dat die belspelletjes onder de loterijwet vallen, en de aandeelhouders ( die bechuldig ik dan maar) die leggen die uitspraak gewoon naast zich neer, en gaan gewoon lekker door met de jongeren uit te kleden, die zich suf bellen voor een extra zakcentje…Het blijven oplichters…Maar die slimme jeugd (de meeste hebben toch vwo?) moeten toch ook beter weten. Gewoon weg met die rommel….go driek go go go…
:wave: :wave: :wave:

Prlwytskovsky · 16 juni 2007 op 14:06

Het draait immers om kijkcijfers, omzet en geld. De mens is een te verwaarlozen faktor.
Goed gezegd, chapeau.

KawaSutra · 16 juni 2007 op 17:36

Het is in feite hetzelfde als gokken. Je weet van te voren al dat als er al uitgekeerd wordt het altijd per saldo minder is dan je er ingestopt hebt.
Niks nieuws onder de zon dus eigenlijk, gewoon negeren en doorzappen. Zolang er een markt voor is blijft het bestaan en je kunt niet iedereen beschermen tegen zijn eigen onnozele gedrag.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder