En dan is daar dat groepje neonazi’s in nota bene Aalten, het ‘verzetsdorp’ niet ver van de Duitse grens onder Winterswijk, dat een feestje wil bouwen met nazi muziek, Hitlergroeten en een afbeelding van die donkerharige ‘Ariër’: de grote Oostenrijkse ‘Leider’ (dankzij het Grootkapitaal…) van het Duitse Volk. Ach ja, het valt niet mee om de feiten onder ogen te zien en de geschiedenis te kennen. Moet je deze zielige ‘workshops beneveling’ verbieden? De burgemeester van Aalten vond van wel, omdat de orde verstoord dreigde te worden. Het is ook een gotspe dat juist dáár weer ziektekiemen uitgestrooid zouden worden in de (op 4 en 5 mei open) wonden die het nazibeest sloeg.

Laten we zorgen dat het nazisme en verwante sociaalgeestelijke afwijkingen nooit meer de kans krijgen die dat gemankeerde schildertje wel kreeg.

Het bericht over dat groepje heeft ook een positief effect: je weet nu dat er ondanks alles altijd luie lui bereid zijn hun denken stil te zetten om achter de een of andere rattenvanger aan te lopen. Het gif van allerhande ‘bruine’ ideeën doet zijn werk altijd en overal. De meeste gifmengers gaan natuurlijk met hun tijd mee: operette-uniformen en opzichtige tekens maken je een beetje belachelijk, dus dragen ze nette pakken of juist vrijetijdskleding, al naar gelang hun doelgroep.

Waakzaamheid is geboden. Het moet, in onszelf, eigenlijk elke dag 4 en 5 mei zijn…

© Jan Bontje 2008

Categorieën: Actualiteiten

3 reacties

Dees · 9 mei 2008 op 08:33

In dit stukje en in vorige en in de optelsom van je stukjes, wek je een beetje de indruk het midden te houden tussen de barricadeklimmer en de predikant. Van de ‘linkse kerk’ wel te verstaan.

Je afsluiter ontkracht voor mij je boodschap, het is een ‘roomser-dan-de-paus’ boodschap, om het maar even kerkelijk te houden 😀

Zo’n boodschap waar je eigenlijk niets tegenin hoort te brengen, of zelfs naar goed behoren kunt brengen. Maar die juist daarom bij mij irritatie wekt, net als de meeste geboden. Om het maar even kerkelijk te houden 😀

PaulJansen · 9 mei 2008 op 10:46

Inderdaad een boodschap waar je moeilijk tegen kunt zijn. Ik denk alleen dat er wel een gevaar bestaat in het willen signaleren van extreem rechts. Voor je het weet wordt alles dat afwijkt van de norm extreem genoemd. Die onnozelaars die zich aansluiten bij clubjes als de NVU zijn makkelijk te herkennen.

Daarom vraag ik me af wat je precies bedoelt met: “Het gif van allerhande ‘bruine’ ideeën doet zijn werk altijd en overal.” Wie zijn dat dan?

Neuskleuter · 9 mei 2008 op 12:27

Over de schrijfstijl: iets te veel aanhalingstekens en haakjes om het goed te kunnen lezen. Schrijf het lekker voluit en als het woord niet overkomt zoals je het bedoelt, kan je er nog een vrolijke bijzin of volzin aan wijden. Dat maakt het geheel veel duidelijker.

[quote]Laten we zorgen dat het nazisme en verwante sociaalgeestelijke afwijkingen nooit meer de kans krijgen die dat gemankeerde schildertje wel kreeg.[/quote]
Nee, laten we hopen dat er niet meer zulke lui aan de macht komen. Maar er bestaat nog altijd een vrijheid van meningsuiting. Je kan beter horen en zien waar neo-nazi’s over denken, zodat er eventueel een discussie kan ontstaan. Maar als je zoiets wil censureren of geheel verbieden, dan verdwijnt het zicht daar ook op en voelt de groep zich onderling door de illegaliteit veel meer verbonden. Ik weet niet of dat wel zoveel beter is.

Ik heb hier, kortom, het gevoel dat je dit bedacht, direct uitschreef en inzond op deze site. Het voelt nog een beetje als een kladversie, die je verder uit had kunnen werken, waarbij je vanzelf wel tegen voor en tegens aan zou lopen, die je dan beter naar je hand zou kunnen zetten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder