Wedden dat TON verdwijnt, zeggen we geregeld tegen elkaar. Jaren geleden kregen we van mijn ouders de oude ton die op hun volkstuintje bij het spoor stond. Ik had hem nooit bewust gezien. Hersenen en ogen kiezen wat ze belangrijk vinden en laten de rest links liggen. Dat is maar goed ook, want je zou letterlijk gek worden als je alle dingen die er te zien zijn ook echt zou zien. Zo’n bombardement aan indrukken zou je niet overleven. Hersenen en ogen ondergaan ook de invloed van karakter, omstandigheden en belangstelling: ik zie nauwelijks auto’s, maar een autoliefhebber ziet niet anders.

De oude ton staat op een Frans tuinstoeltje te vergaan. Het ooit vakkundig geronde hout wordt steeds mooier lelijk, want het brokkelt, als willoos slachtoffer van klimaat en vergankelijkheid, steeds verder af. De hoepels proberen met ijzeren discipline het hout bijeen te houden, maar voeren een verloren strijd. Hij is gevuld met tuinaarde, waarin tot voor kort een hosta sierlijk stond te zijn. Die aarde is nu woestijndroog. Behalve wanneer het regent, dan is hij voor even tuinaardezwart.

Diogenes staat nu in de volle grond dankbaar een hosta te wezen. Hij is nog familie van de asperge ook! Ik houd van die ton, óók, of juist, omdat hij staat te vervallen. Ineens stond er een viooltje in de ton. Geel, met een bruin hart. Of bruin met een felgele rand? Ernaast aarzelde daarna nóg een viooltje en een paar dagen later stonden ze allebei op de foto. Weer een paar draaiingen om de aardas later kwam nummer drie te voorschijn en glundert nu met zijn broertjes, of zusjes, digitaal.
Ook de ton troont op een foto, als verlaten woning van Diogenes maar dan zonder het bordje ‘Te koop’. Hoe lang hij nog blijft bestaan valt te bezien, want wij verschillen van mening. Ook de afloop van deze strijd staat vast. De dood vreet aan TON, dat staat vast.

© Jan Bontje 2009

Categorieën: Algemeen

16 reacties

LouisP · 3 mei 2009 op 12:49

Jan B.

dit stukje is goed. Helemaal. Vind ik.
Mooi.
groet,

LouisP

JanBontje · 3 mei 2009 op 14:30

Dank je wel LouisP.

DACS1973 · 3 mei 2009 op 15:09

Waarom TON in hoofdletters, in de titel en aan het begin en het eind van het verhaal? Ik dacht even dat je column over, of liever tegen Trots Op Nederland, de partij van Rita Verdonk, was.

[i]Dat is maar goed ook, want je zou letterlijk gek worden als je alle dingen die er te zien zijn ook echt zou zien. Zo’n bombardement aan indrukken zou je niet overleven.[/i] – Ja, wat is het nou, word je er gek van, of ga je er dood aan?

Hoepels met ijzeren discipline vind ik een leuke vondst.

Kan hout brokkelen? Dat is toch meer een eigenschap van steen? Vermolmen? Versplinteren? Verrotten?

[i]Hersenen en ogen ondergaan ook de invloed van karakter, omstandigheden en belangstelling: ik zie nauwelijks auto’s, maar een autoliefhebber ziet niet anders.[/i] zou ik weglaten, of in ieder geval niet zo los neerzetten. Veel toegevoegde waarde vind ik die zin niet hebben.

[i]Hij is familie van de asperge ook![/i] – Wat dit betekent ontgaat me even.

Je schrijft dat je helemaal geen oog voor had, maar je column is een zeer gedetailleerde beschrijving van dat ding. Wat heeft ervoor gezorgd dat je er zo anders naar ging kijken?

Van ’troont op een foto’ heb ik nooit gehoord, mar het kan best een ebstaande uitdrukking zjn. Zelf zou ik denk ik ‘prijkt op een foto’ gebruiken.

[i]Ook de afloop van deze strijd staat vast. De dood vreet aan TON, dat staat vast.[/i] – Twee keer ‘staat vast’ achter elkaar vind ik stilistisch niet zo mooi. Als je schrijft dat ook de afloop van [i]deze[/i] strijd vaststaat, suggereer je dat er ook een andere strijd waarvan de uitkomst al bepaald is. Welke is dat dan?

WritersBlocq · 3 mei 2009 op 17:19

Een leuk minuscuultje, Jan. Ik had het plaatje van de vlinderton wel willen zien, kun je hem niet alsnog ff uploaden?

@ hierboven: wedstrijdje azijnzeiken? :hammer: 😆

Groetje, Pauline.

DACS1973 · 3 mei 2009 op 17:37

@hierboven

Is het verboden om kritisch commentaar te leveren?

arta · 3 mei 2009 op 18:00

Ik vind dit een heel mooi integer stukje.
Goed geschreven.

@ de hierbovenen: :hammer: Go go go!

WritersBlocq · 3 mei 2009 op 19:18

[quote] @ hierboven: Is het verboden om kritisch commentaar te leveren?[/quote]

Neeeeee, allesbehalve! Ben alleen bang dat ik ontkroond word als mega-giga-teraaaaazijnzeikerd (v) 😀

Groetje, Pauline.

DACS1973 · 3 mei 2009 op 19:43

[quote]Neeeeee, allesbehalve! Ben alleen bang dat ik ontkroond word als mega-giga-teraaaaazijnzeikerd (v) [/quote]

Haha, nou dan doe ik direct een gooi naar de titel: volgens mij heeft ‘ontkronen’ betrekking op aardbeien en moet het dus ‘onttronen’ zijn.

WritersBlocq · 3 mei 2009 op 20:38

:offtopic:[b]-alarm!!![/b]

Ontkronen bestaat helemaal niet vlg De Dikke. Stamt waarschijnlijk nog uit de tijd dat ik het had over ‘dijers’ en ‘emmerbogen’, lang, làng gelee, zucht…

arta · 3 mei 2009 op 21:07

Niks mis met wat literaire vrijheden, die in de column hierboven ook gebruikt zijn, wat mij betreft…

Mien · 4 mei 2009 op 08:11

ALLES VALT HIER IN DIVERSE TONAARDEN UIT ELKAAR.

mien

Dees · 4 mei 2009 op 11:58

Wat ik van dit stukje vind weet ik nog niet helemaal. Maar dit:

[quote]De hoepels proberen met ijzeren discipline het hout bijeen te houden, maar voeren een verloren strijd. [/quote] is een juweeltje…

JanBontje · 5 mei 2009 op 18:29

Je hebt gelijk wat de van Dale’gap’ betreft, maar toch schreef de SP al in 2006 n.a.v. de politiek van Shell in Nigeria:

quote
Beatrix moet Koninklijke Shell voorlopig ‘ontkronen’
unquote

waarmee bedoeld werd dat zij Shell het predicaat ‘koninklijke’ zou moeten ontnemen.

Het woord bestaat dus wel degelijk, al werd het in een ander verband gebruikt en heeft het nog niet de van Dale bereikt. Maar daar kunnen we met zijn allen wat aan doen door van Dale te ontkronen als alleenheerser op het recht om woorden te aborteren of de status van ‘echt woord’ te verlenen… 😉

Ontkronen is:
1) De status van ‘koninklijk’ afnemen (Koninklijke Shell —> Shell)
2) Voorbijstreven, van nummer 1 verdrijven, van de troon stoten, de kroon afnemen, enz.

JanBontje · 5 mei 2009 op 18:29

Leuke woordspeling.

JanBontje · 5 mei 2009 op 18:30

Tnx

JanBontje · 6 mei 2009 op 22:28

Hoe moet je uploaden!!??

Geef een reactie

Avatar plaatshouder