Nederland is mijn land, hier daal ik het liefste neer. Meestal zo rond de wateren van de Wadden. Toch moet ik er in de winter even tussenuit, anders vriezen mijn vleugels vast. Dit jaar was ik van plan naar Turkije te vliegen om te overwinteren. Nu hoorde ik echter in de wandelgangen van het water, dat dit geen verstandig idee is. De vogelgriep schijnt nu ook in de toeristenplaats Kusadasi zijn opwachting te hebben gemaakt. Onze Russische en Engelse vliegende vrienden zijn intussen al afgeraden naar Turkije te reizen. Enge bedoeling als je het mij vraagt, die vogelgriep. Niet dat ik er ziek van word hoor, wilde eenden zijn alleen maar dragers. Toch moet ik er niet aan denken dat mijn geliefde land te maken krijgt met dit virus. In de vogelkrant is namelijk te lezen, dat vogelgriep vele malen erger is dan vogelpest of SARS. Dat wanneer dit virus zich zou mengen met het menselijke griepvirus, de gevolgen niet te overzien zijn. Ze kakelen over een evenaring van de Spaanse griep, die in 1918 heerste. Ruim 20 miljoen mensen zijn in die tijd met hun pootjes in de lucht beland.

Ik vrees echter dat er geen houden meer aan is. Die menspersonen zijn namelijk niet zo heel erg slim. Ze schijnen nu scherp te controleren op de invoer van vogels, vlees en veren. Ze vergeten alleen dat wij zelf vleugels hebben en zo de controles ontvliegen. Wij eenden die hier nog in Nederland zijn, hebben de boodschap inmiddels doorgekregen, maar er zijn natuurlijk al vele vogels richting de zon vertrokken. Zij hebben nog niet kunnen lezen dat ze, voor ze Nederland aandoen, eerst hun voeten op de matten van Schiphol moeten ontsmetten.
Maar zelfs dat zou niet genoeg zijn. Als ze de besmetting uit een vogel willen krijgen, zullen ze toch echt klysma’s klaar moeten leggen. Besmette vogels hebben namelijk besmette poep. Aangezien wij vogels een asociale opvoeding hebben gehad, laten wij het vallen waar we willen en kunnen op deze manier het drinkwater van bijvoorbeeld onze collega-vogels kippen besmetten.

De kippen preventief ruimen heeft volgens mij ook geen enkele zin. Zolang ze niet alles afmaken wat besmet kan raken, zullen er dieren en mensen ziek blijven worden. Probeer ons trekvogels maar eens te vangen. Roei de parelhoenders, kwartels, fazanten, patrijzen, pauwen, ganzen, zwanen en struisvogels maar eens uit, want ook deze vogels zijn risicodieren.

Ik overwinter dit jaar maar op de Wadden en doe wel wat extra beweging tegen het vastvriezen van mijn vleugels. Ik wacht geduldig af en probeer in de tussentijd zoveel mogelijk collega-vogels te waarschuwen. Ik zal zelfs proberen ze zover te krijgen dat ze hun poep op onbereikbare plaatsen neer laten vallen. Of dit echter voldoende zal zijn om het virus tegen te houden, betwijfel ik.

Categorieën: Actualiteiten

14 reacties

Outsider · 12 januari 2006 op 20:12

[quote]Ruim 20 miljoen mensen zijn in die tijd met hun pootjes in de lucht beland.[/quote]

[quote]Zij hebben nog niet kunnen lezen dat ze, voor ze Nederland aandoen, eerst hun voeten op de matten van Schiphol moeten ontsmetten. [/quote]

Hoewel het een tamelijk zorgwekkend onderwerp is, weet je evengoed weer de wijnkruik van de gulle lach te ontzegelen. Tevens is het voor mij wel een informatief stuk want ik heb in het nieuws wel wat gehoord over de vogelgriep, maar er zo goed als niets over gelezen.

DirkJan2 · 12 januari 2006 op 20:12

Ha wen, die had ik dus al op je website gelezen.

(Waar ik overigens aan het zoeken was naar een hoofd dat bij de teksten paste, maar helaas).

DriekOplopers · 12 januari 2006 op 20:19

Heel goed gedaan. Op een luchtige manier de vinger op de zere plek gelegd. Knap!

Groet,

Driek

Dees · 12 januari 2006 op 21:28

Leuk! En zorgelijk.. pfff… Maar naar de Wadden vliegen doen ze niet he, vanuit Turkije!?

j3rr · 12 januari 2006 op 21:57

😀

emaessen · 12 januari 2006 op 22:21

Mooi stuk. Hopelijk valt er de komende verkiezingen nog wat preventief te ruimen in het Binnenhof.

bert · 12 januari 2006 op 23:59

Struisvogel = Trekvogel 😕 😕 😕

Leuk en informatief Wendy. 😀 😀 😀

melady · 13 januari 2006 op 00:54

Leuk en (v)luchtig beschreven waar nog niet het laatste woord over is beschreven.
Het wordt een wereldwijde ramp, vrees ik.

Mosje · 13 januari 2006 op 11:32

Originele invalshoek Wendy.

Trukie · 13 januari 2006 op 14:21

Wendy probeer onder de ophokplicht te komen. Mag je lekker warm in een hok overwinteren.
Originele column.

wendy77 · 13 januari 2006 op 15:04

[quote]Hoewel het een tamelijk zorgwekkend onderwerp is, weet je evengoed weer de wijnkruik van de gulle lach te ontzegelen.[/quote]
hihi, die uitdrukking had ik nog nooit gehoord. Das een leuke! Bedankt voor je leuke reactie weer!

@DirkJan: En….mijn hoofd al gevonden intussen?

@Trukie: 😀 (geen slecht idee nee, hihi)

@Alle anderen: bedankt voor jullie leuke reacties.

Outsider · 13 januari 2006 op 16:17

[quote]hihi, die uitdrukking had ik nog nooit gehoord. Das een leuke! Bedankt voor je leuke reactie weer![/quote]

Eerlijk is eerlijk, die uitdrukking ‘de wijnkruik van de gulle lach ontzegelen’ heb ik niet zelf bedacht. Komt uit het boek Gevleugelde Farao van Joan Grant.

sally · 14 januari 2006 op 00:29

Met heel veel plezier gelezen wendy.

groet
Sally

Li · 14 januari 2006 op 16:30

Hele goeie column!

[quote]Gevleugelde Farao van Joan Grant[/quote]
Hier moest ik dus weer om lachen 😀

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder