Onze wereld wordt bedreigd. Ónze, niet dé wereld. De opwarming van de aarde, woestijnvorming, de stijging van de zeespiegel, het uitsterven van diersoorten en het opraken van de fossiele brandstoffen, vormen immers geen bedreiging voor Natuur? Natuur herstelt zich, al moet het honderdduizend of miljoenen jaren duren. Al die ‘rampen’ zijn niet meer dan rimpeltjes in de jonge huid van de tijd. Een verkwistende diersoort die uitsterft – de mens – is kosmisch gezien een bacterie die sterft: wie maalt erom? Gedurende miljarden jaren zijn al zoveel diersoorten (en plantensoorten) verdwenen. De gewoonste zaak van de wereld.
Nee, ons probleem is dat de mens zo slecht omgaat met grondstoffen, natuur en milieu, dat daardoor de maatschappij zoals wij die kennen naar z’n mallemoer gaat. Dat onze kinderen en kleinkinderen in een onleefbare wereld terechtkomen. Willen we dat? Nee, dat willen we niet, maar leve de lol en na ons de zondvloed. Dus eisen we meer asfalt, maken we steeds meer onnodige producten die de reclamemaffia dan aan de mens brengt, kappen we miljoenen bomen, vergiftigen we de leeggeviste oceanen.
Het water stijgt ons naar de lippen maar, opgehitst door een mediageile randdebiel, breekt men zich het hoofd over hoofddoekjes, of iemand twee paspoorten mag hebben, en andere nulliteiten.
Een deltaplan aan deltaplannen is nodig om te voorkomen dat de Lage Landen bij de Utrechtse heuvelrug beginnen. Dat Bangladesh en New Orleans voorgoed verdrinken. Dat de Sahara in paniekpark Slagharen eindigt. Maar ja, de winsten van de aandeelhouders zijn belangrijker dan de levens van arme (vooral gekleurde) mensen.
Om dicht bij huis te blijven: de lucht in mijn woonplaats is ongezond, maar de gemeente gaat 10.000 bomen kappen. En ze niet allemaal terugplanten. Gloeiende gloeiende houtrotnogantoe! Je moet juist een veelvoud van 10.000 bomen planten! En als dat niet meer in de straten kan, zoals men beweert, dan op pleintjes, langs randwegen, in parken en plantsoenen, langs sloten, op rotondes, noem maar op. Want elke boom die je velt, telt. We moeten daarom niet zwijgen maar een boom opzetten!

© Jan Bontje 2007

Categorieën: Algemeen

5 reacties

DreamOn · 21 februari 2007 op 21:24

Een beetje saai om te lezen, ik heb er al zoveel in deze sfeer voorbij zien komen.
Je conclusie vind ik wel leuk.
Daar wil ik best een keertje een boom over opzetten!
😉
Groetjes DO

arta · 22 februari 2007 op 10:30

[quote]Want elke boom die je velt, telt. [/quote]
Dit zou zo een slogan kunnen zijn voor een milieuvereniging!

Wat mij betreft is jouw column duidelijk, helder geschreven met een goede (en belangrijke) boodschap!
😀

pally · 22 februari 2007 op 16:05

Ja, het kan vast niet genoeg gezegd worden. Maar ik krijg er soms toch wel te veel van!

Pally 🙄

Li · 22 februari 2007 op 21:00

Ik pleit voor een Partij voor de Bomen:-(

Li

Arne · 27 februari 2007 op 18:39

[quote]opgehitst door een mediageile randdebiel[/quote]

😆

hee maar waarom dat copyright? Waar is dat dan goed voor 😡 ? 😮

Arne

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder