‘Ben jij Frederik?’, vraagt een van de twee dikke jongetjes die vergezeld van hun moeder in het nauwe gangetje op de derde verdieping van de muziekschool staan te wachten.
‘Nee’, zeg ik terwijl ik de laatste treden van de trap bestijg, ‘Frederik is de gitaarleraar, en dat ben ik niet.’
‘De deur is nog dicht hoor’, zegt de ander als ik de klink van het lokaal probeer.

Frederik heeft me een uur of twee geleden gebeld met het verzoek een half uurtje later naar les te komen. Dat kwam beter uit. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat mijn tijd flexibel is. Dit in tegenstelling tot mijn spieren en botten die elke ochtend luider protesteren tegen alweer een nieuwe aflevering van ‘Nederland in Beweging’. Ze verstijven alleen al bij het zien van die opgewekte graatmagere mevrouw die met flesjes water in haar handen en een vastgebeitelde glimlach de meest deprimerende patronen op haar matje legt. Extra complicerend is het feit dat haar rechts voor mij links is en andersom, wat een verwoestende uitwerking op mijn coördinatie heeft.

Maar goed, ik kon dus best een half uurtje later.
De blik op het gezicht van Frederik, die even later bepakt en bezakt de gang in snelt, glijdt bij het ontwaren van het groepje voor hem in een ondeelbaar moment van verwondering door naar besef om te verstillen bij ontreddering; Dubbele afspraak.
‘Wij hadden vroeg afgesproken toch?’, zegt de vrouw bezorgd en dwingend tegelijk, alsof ze de caissière in de supermarkt attendeert op een brutale voordringer. Mijn gitaarleraar mompelt iets over logistiek en organisatie alsof er met verhullend taalgebruik nog iets te herstellen is. Onmiddellijk besluit ik plaats te maken en komen we voor volgende week een extra les overeen. Dit tot grote opluchting van Frederik die me met een warme handdruk beloont. Ook de rood aangelopen moeder knikt me dankbaar toe. ‘Dat was nog eens een aardige meneer’, zal ze later tegen haar zoontjes zeggen. Wie weet wat ze heeft doorstaan die vrouw, welke goden ze uit de hemel heeft moeten vloeken om deze twee bolle mannetjes los te rukken van hun schermpjes en in de kou op de fiets te krijgen.
‘Jullie gaan wat DOEN, jullie gaan op gitaarles NU, je hebt gehoord wat je vader gezegd heeft!’
Die kun je toch niet onverricht terzake terug de Vinexwijk insturen?
Zo ziet u, ik ben weer eens in een stemming waarin ik het beste met de mensheid voor heb. Een gemoedstoestand waarin ik niet zelden geneigd ben mijn talent voor het geluk te overschatten.

Op naar de apotheek.(2)

Categorieën: Algemeen

6 reacties

Mien · 5 februari 2014 op 08:17

Mooie bespiegeling van hoe de muziek ook achter de fanfare aan kan lopen.
In verstilde ontreddering van de muziekleraar. Chopin kan er een puntje aan zuigen.
Goede column. Genoten. Zie nu al uit naar pad 2.. :yes:

SIMBA · 5 februari 2014 op 08:42

Hahaha, die “Nederland in beweging mevrouw” heb je goed beschreven! Ik heb ook een poosje mee proberen te doen, totale frustratie maakte zich van mij meester…….

Meralixe · 5 februari 2014 op 09:12

Heb de column toch twee keer traag moeten lezen hoor. Het is dan ook een nog al hoekige verhaallijn waar de eventueel belangrijke accenten niet zo duidelijk zijn.
Maar, eens dat alles duidelijk wordt kom ik bij een meesterlijk aan het papier toevertrouwde vertelling van de doodgewone dingen des levens, verteld van uit de invalsoek van de schrijver. Geen spectaculair onderwerp, geen te fantastische woordenbrij, geen op sensatie beluste zinspelingen.. Gewoon, de kunst van het schrijven, schilderen met woorden. 🙂
Vinexwijk heb ik eventjes opgezocht. Hier in Vlaanderen kennen we dat niet. Wij hebben lintbebouwing.

pally · 5 februari 2014 op 10:16

Leuke column over alledaagse dingen. Ik mag dat graag van je lezen, Trawant.

Spencer · 5 februari 2014 op 10:48

Mooi. Die ‘vastgebeitelde glimlach’, daar kan ik niet tegen, die flesjes water ook niet, dus ik doe de oefeningen wel in m’n eentje.

Yfs · 6 februari 2014 op 11:16

Ik word nu toch wel echt nieuwsgierig Trawant hoe je er uit ziet. want als twee jongetjes ‘JIJ’ tegen je zeggen komt dat a). omdat ze hondsbrutaal zijn of b) omdat je er uit ziet als een jonge God. 😉

Leuk side-kickje het “Nederland beweegt’.

Er staan aardig wat lange zinnen in die me echter niet belemmerden om gretig verder te lezen.
:yes:

Ben benieuwd wat je bij de Apotheek gaat halen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder