Beste Medelanders,

Vijf zakken snoep zijn er doorheen gegaan deze elf november. VIJF! Vroeger knoopte je de gekochte
zak smarties weer dicht aan het eind van de avond, en kon je er de volgende vijf november weer mee toe. Uiteraard, Nederland wordt voller maar dit sloeg echt alles. Ik ben in totaal van 123 snoepjes aan de deur beroofd. Ik zeg ‘beroofd’ omdat dat schorum van vandaag niet meer blieft te zingen voor een snoepje. Ze staan gewoon met zijn vijfentwintigen voor de deur met een kille blik de snoeppot af te wachten en graaien dan als bezetenen in het bakje, zodat je het bakje uit pure angst bijna zou laten vallen. En als je dacht dat je er dan vanaf was, heb je het mis. Op die vijfentwintig kinderen staat namelijk maar één ouder te wachten!

Begrijp mij niet verkeerd, de kinderen van onze getinte medelanders vind ik net zo aandoenlijk als de roodharige lijkenhuidskleurkindertjes van mijn dikke buurvrouw, maar liedjes als ‘Sinte Maarten mikmak, mijn moeder gaat van Tik-Tik, mijn vader is een terrorist, geef snel snoep zodat hij jouw huisje mist’ gaan mij wat te ver. Je zou bijna met een kogelvrij vest voor de deur gaan staan met je zakje snoep. Mijn overbuurman deelt al jaren frikandellen uit als warme traktatie tijdens de koude elf septembernacht. De ouders van het kindje dat aan de deur stond werden helemaal gek. Hoe hij het in zijn hoofd haalde de kinderen varkensvlees aan te bieden. Die arme man is met een noodgang op zijn 83’ste jaar op de fiets bij zijn dochter halal vlees gaan halen.

Sinterklaas, kerst en pasen gaan totaal aan ze voorbij, maar als er wat gratis te halen valt zetten ze alle religie plotseling opzij en lopen ze massaal je voordeur plat. Hmm.. eigenlijk best een Nederlandse opvatting. Is die integratie dan toch geslaagd?

Groetjes
Henk Antialles


18 reacties

lagarto · 14 november 2007 op 07:34

Goed geschreven & leuk stuk, Fat. Het anti-moslim dat er in door sijpelt bevalt mij minder, maar dat is persoonlijk en dat wordt ook weer goedgemaakt in de laatste zin.
Adios Lagarto.

Dees · 14 november 2007 op 08:10

LOL!

Je hebt me dwars door het gebruikelijke ochtendhumeur gesleept. Ik vind hem errug leuk.

arta · 14 november 2007 op 08:15

Erg leuk! 😆 😆 😆
Ook hier de dag vrolijk begonnen! Tnx!

(Was dat noemen van 5 november en 11 september expres om aan te tonen dat het niet meer om Sint Maarten draait?)

pepe · 14 november 2007 op 08:21

Erg leuk geschreven.
Vreselijk goede naam van de afzender.

Ik ben het met je eens dat sommige liedjes niet door de beugel kunnen. Het zijn dan ook te grote lummels die dat zingen, hier zingen de kleuters nog de leuke liedjes.

Paar puntjes *de volgende vijf november* en *elf septembernacht*, misschien heb ik het mis maar een jaar lang smarties bewaren lijkt mij wat lang. En de op elf september gebakken frikadellen zijn twee maanden later vast niet meer zo lekker 😆 😉

WritersBlocq · 14 november 2007 op 08:29

Hee dikkiedik, leuk! Ik ga niet azijnzeiken over 83ste enzo, jammer he 😀

Ciao, Pau.

SIMBA · 14 november 2007 op 08:35

Integratie is een ruim begrip 😀

nighthawk · 14 november 2007 op 09:26

FatTree, wat ik niet helemaal heb is het format: de brief, daar zie ik niet meteen de meerwaarde van. Verder heel ok geschreven. Over de inhoud heb ik geen mening te verspreiden, wat ook alweer een mening is uiteraard…

weathergir · 14 november 2007 op 09:27

Voordat ik vandaag mijn kleurrijke, met smarties versierde hoofddoek omknoopte en de marsjes in mijn oren hing ter decoratie, toch maar even jouw verhaaltje gelezen… De integratie lijkt me rond… voorlopig…

Ma3anne · 14 november 2007 op 09:53

Er is vast wel een moslimkind dat met jou wil delen met het suikerfeest. Dan heb je in elk geval die snoepjes weer terug. 🙄

Je schrijft tof en die humor is om te snoepen! 😀

Ineke · 14 november 2007 op 10:18

FatTree, hij is weer erg leuk. Mijn collega’s en ik hebben er hard om moeten lachen. Chapeau!

FatTree · 14 november 2007 op 10:31

Iedereen hartelijk dank voor de reacties!

Het idee was enerzijds om elf november te bekijken vanuit het standpunt van een zeurderige ouwe gek. Anderzijds zag ik aan mijn voordeur wel een aantal dingen die in mijn column terugkwamen.

Ik vind de verschillen tussen mensen altijd leuk, en ervaar dit zelf niet als iets negatiefs. Ik heb in mijn omgeving meer problemen met de verstokte nederlandse dorpsbewoners dan met de allochtone bewoners die WEL altijd netjes gedag zeggen.

Misschien is het een beetje laf om vanuit iemand anders te schrijven, maar ik was bang dat de ironie in de column ( de man die klaagt over moslims, is eigenlijk zelf degene die een grote lul is) niet goed over zou komen.

Nogmaals iedereen bedankt!

P.S:
Ik snap ook niet waarom ik 83’ste heb geschreven in plaats van het voluitgeschreven getal (of het getal zonder de apostrophe). Oude foutjes zijn kennelijk hardnekkig! Bedankt voor het aanwijzen, liefazijnzeikertje van me 🙂

lisa-marie · 14 november 2007 op 11:38

Tja dan kom ik ook even er achteraan met een reactie. Dat is moeilijk want alles is al gezegd.
Dus..ik vind hem gewoon juist door de ingezonden brief die je er van maakt heel erg leuk 😀
Weet je wat een voordeel is dat ik op deze dagen soms blij ben dat ik boven woon. 😉

pally · 14 november 2007 op 12:44

ha Ha dikke snoepboom , wat een leuke column! En die briefvorm vind ik hier juist goed passen. Waarom zou je trouwens altijd vanuit jezelf moeten schrijven? je zit er toch wel in, nietwaar?

groet van Pally

KingArthur · 14 november 2007 op 14:35

Ik had mijn deurpost met bloed ingesmeerd. Het heeft gewerkt, ze zijn mijn huis voorbij gegaan en ik heb een rustige avond gehad. Goede column.

DreamOn · 14 november 2007 op 19:45

Leuk!

Brengt leuke jeugdherinneringen bij me boven!
Helaas doen ze hier in Rotterdam niet aan Sint-Maarten!

Groetjes DO.

KawaSutra · 15 november 2007 op 02:07

Leuk!

Kees Schilder · 15 november 2007 op 10:48

Meer van deze! heb genoten.

Mup · 15 november 2007 op 13:46

Dacht eerst, oei, gaat dit niet te ver? Maar de laatste zin zette alles weer recht voor me, klasse!

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder