Geachte voorstanders van Europa,

Zou u mij (en vele anderen) eens uit kunnen leggen waarom wij voor één Europa zouden moeten zijn? Europa is goed voor ons en we hebben Europa nodig. Dat is de boodschap die we steeds te horen krijgen. Maar om de een of nadere reden slaat die hele één Europa gedachte niet zo aan bij de gewone man. Waarschijnlijk zijn we gewoon te dom om te begrijpen wat voor kans we hier laten liggen.

Maar als ik naar Eurosceptische landen kijk als Denemarken, Engeland, en Zwitserland dan zie ik ook dat het in die landen helemaal niet zo slecht gaat. Zeker een Zwitserland heeft de zaken goed op orde en is tenminste baas in eigen huis.

Ik als gewone burger zie opeens dat een zekere Berlusconi wet na wet aanneemt in eigen land om strafvervolging te ontlopen, als voorzitter van mijn Europa. En mijn regering hoor ik daar niet tegen protesteren.

In de Europese commissie zat bijna de heer Buttiglione met de portefeuille Vrijheid, Veiligheid en rechtvaardigheid terwijl hij toch hele duidelijke standpunten tegen homoseksualiteit heeft. Uiteindelijk is hij geen commissaris geworden maar diverse landen steunden hem wel.

Onze eigen Neelie Smit Kroes heeft betrokkenheid gehad bij enige zaken waar op zijn minst een luchtje aan zat maar zit wel weer op een cruciale post.

Het Euro-parlement is gevestigd in Brussel maar vanwege wat onbegrijpelijke afspraken moeten ze ook af en toe in Strasbourg vergaderen. De kosten die dit met zich meebrengt zijn enorm maar nog nooit heeft mijn regering geprobeerd uit te leggen wat het nut hiervan is. Ik weet alleen dat is als burger mee betaal aan een steeds terugkerende onzinnige verhuizing. De reden van dit rondtrekkend circus is voor de gewone man dan ook een totaal raadsel en zoals al gezegd een uitleg krijgen we niet, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het niet uit te leggen valt. Het kost alleen een paar centen…

De werkeloosheid loopt fors op in Nederland maar Europa heeft besloten dat er vrij personenverkeer mag zijn en nu komen alle goedkope arbeidskrachten uit het Oostblok hier ons werk inpikken. Als een Nederlander bij een beveiligingsbedrijf wil werken moet hij eerst goed gescreend worden maar volgens de Europese wetgeving hoeven de Oostblokkers niet gescreend te worden en daar gaan weer een paar duizend banen.

Turkije moet nu ook opeens bij Europa, de bevolking wil het niet maar dat wordt uiteraard genegeerd. Misschien dat we voor de vorm over een jaar of tien als alles al besloten is nog onze stem mogen laten horen. Turkije ligt niet in Europa, heeft een beduidend andere cultuur en zal ons financieel beduidend meer gaan kosten dan het ons oplevert maar ook dat is vast te ingewikkeld voor ons.

Meebeslissen over de Euro was voor ons ook niet weggelegd. Ik hoor steeds dat het duurder worden van allerlei zaken niets met de Euro te maken heb maar om de één of andere reden wordt dat door de bevolking totaal anders ervaren.

De grote familie Europa die eenheid moet uitstralen blinkt tot nu toe alleen nog maar uit door verdeeldheid. Irak was een probleem, de begrotingstekorten zorgt voor wat onderlinge spanningen en ook de stemverhoudingen tussen grote en kleine landen zorgt voor de nodige discussie. En om een eenheid te wezen en dat te voelen moet je volgens mij ook gewoon één taal spreken, één BTW tarief hebben en uiteraard moet de BPM afgeschaft worden want die zie je nergens anders binnen dit broederlijke Europa.

En als de Europarlementariërs zich niet bezighouden met bovenstaande meningsverschillen en problemen dan zijn ze wel bezig met het bedenken van absurde regelgeving. Want onze glazenwassers mogen niet meer op hoge ladders werken en de oer-Hollandse klomp voldoet niet aan de nieuwe Europese regelgeving qua veiligheid.

Tel daar nog bij op dat de salarissen exorbitant zijn en de onkostenvergoedingen nog exorbitanter. Dat de fraudeaffaires van onze Europese politici allang niet meer op één hand te tellen zijn, dat Europarlementariërs hun hele familie in dienst nemen, de goede hoge functies komen bij vriendjes terecht en de wachtgeldregeling valt al helemaal niet uit te leggen aan een jan Modaal met sollicitatieplicht.

Hoe kan het toch dat ik sceptisch tegenover dat mooie Europa sta?


10 reacties

prikkels · 23 februari 2005 op 11:55

Wat een enorm goede column. Herkenbaar, reken maar dat een heleboel mensen deze gevoelens hebben, of op zijn minst gedeeltelijk delen.

Straks een referendum, maar bijna geen hond weet er het fijne van. Wordt leuk stemmen. Maar ik ga wel stemmen en het antwoord is NEEN. Want niet stemmen betekent automatisch JA en daar pas ik voor.

Zit me gaandeweg steeds meer op te vreten, maar daar houd ik mee op want dat heeft niets met deze prachtige column te maken.

Chapeau Loyd!

Kees Schilder · 23 februari 2005 op 12:44

Ja, uitstekend geanalyseerd. geen speld tussen te krijgen.Petje af.

Bakema_NL · 23 februari 2005 op 16:41

Gewonnen wedstrijd deze column, want op dat referendum ga ik zowiezo zeer overtuigd NEE stemmen. We zijn absoluut zwaar genaaid met Europa, ieder weldenkend mens had kunnen verzinnen dat met de komst van de euro we er flink op achteruit zouden gaan, want “arme” landen profiteren in een geheel als dit nu eenmaal van de “rijke” landen en de grote landen hebben het toch voor het zeggen zodat Nederland eigenlijk gewoon zijn kleine bekkie moet houden. Vreemd is het dan wel dat alleen de huidige regering afgerekend lijkt te worden, getuige het steen en been klagen over bezuinigingen en afbraak van sociale zekerheden, op het beleid, ook richting Europa. Want de komst van een groot Europa was al aardig wat regeringen hiervoor al ingezet.

Mosje · 23 februari 2005 op 22:18

[quote]Hoe kan het toch dat ik sceptisch tegenover dat mooie Europa sta?[/quote]Omdat jij alleen krantenkoppen leest? Je column straalt dat uit.

Fred · 23 februari 2005 op 22:29

Tja als het referendum zou gaan over Europa zou je kunnen scoren. Alleen gaat het over de grondwet van Europa en is er geen sprake van een discussie over wel of geen een Europa.

Raindog · 23 februari 2005 op 22:51

Precies Mosje, wat jij doet weet ik niet maar ik ga voor stemmen.
Het wordt tijd om een einde aan de bekrompenheid (van geest) te maken. Overigens bedoel ik dat laatste niet als een verwijt aan de columnist maar meer aan de algemene tendens die de columnist zo mooi weergeeft. Kort een select aantal weerwoorden:

[quote]Waarschijnlijk zijn we gewoon te dom om te begrijpen wat voor kans we hier laten liggen. [/quote]
Ja. Oosteuropa is geen factor meer om rekening te houden buiten andere dan Europese verbanden. Blijft over; economische en militaire supermacht VS, economische supermacht Azië en het ‘supergeweld’ van tal van landen in het Midden-Oosten die uitsluitend verenigd zijn in hun afkeer van het westen. Zie je de hamer en aambeeld verhoudingen misschien ook?

[quote]Maar als ik naar Eurosceptische landen kijk als Denemarken, Engeland, en Zwitserland….[/quote]
Dat is een relatief punt. Engeland zal uiteindelijk de euro gaan invoeren, Zwitserland heeft sinds lang steeds een aparte positie ingenomen.

[quote]een zekere Berlusconi wet na wet aanneemt in eigen land om strafvervolging te ontlopen, als voorzitter van mijn Europa.[/quote]
Moeilijk te slikken, helemaal mee eens. In Italië protesteert het volk met grote regelmaat tegen deze gang van zaken. Laten we hopen dat het een kwestie van democratie is, ik in ieder geval onderschat dat in het geheel niet.

[quote]Onze eigen Neelie Smit Kroes …[/quote]
Topwijf! Hoezeer ik Paul van Buitenen ook bewonder, hij kon zijn punt niet harder dan slechts verdachtmakingen maken. Dat kunnen we allemaal. Bovendien, in de politiek maakt vrijwel iedereen vuile handen. Dat maakt het niet goed maar het tegenovergestelde is per definitie een illusie.

[quote]In de Europese commissie zat bijna de heer Buttiglione met de portefeuille Vrijheid, Veiligheid en rechtvaardigheid terwijl hij toch hele duidelijke standpunten tegen homoseksualiteit heeft. [/quote]
Het is een doodzonde dat de man de post niet gekregen heeft. Sinds wanneer mag iemand niet meer persoonlijke opvattingen er op na houden? Hij heeft duidelijk genoeg aangegeven prive en werk uitelkaar te zullen houden. Onlangs was er trouwens een nogal ironisch nieuwsfeit in dat kader, ben het even kwijt, als het me nog weer te binnen schiet volgt die later.

[quote]Het Euro-parlement is gevestigd in Brussel maar vanwege wat onbegrijpelijke afspraken moeten ze ook af en toe in Strasbourg vergaderen. De [/quote]
Je hebt 100% gelijk, het is een aanfluiting. Snel mee kappen en 1 adres kiezen.

[quote]De werkeloosheid loopt fors op in Nederland maar Europa heeft besloten dat er vrij personenverkeer mag zijn en nu komen alle goedkope arbeidskrachten uit het Oostblok hier ons werk inpikken.[/quote]
Jij en ik mogen ook elders gaan werken; dat is een belangrijker thema denk ik alleen zit dat nog niet goed bij ons tussen de oren. We hebben het hier te goed immers, ondanks al ons geklaag.

[quote]Turkije moet nu ook opeens bij Europa…[/quote]
Een zeer tendentieuze alinea als geheel. Het is niet ‘ineens’ uit de lucht komen vallen. Er zijn decennia geleden al beloften over gedaan van de EU aan Turkije. Mensenrechten is een zeer zorgelijk punt maar stedelijk Turkije is op zijn zachtst gezegd net zo westers en europees als elk willekeurig europees land. Vergeet bovendien de brugfunctie niet die een dergelijke band in de internationale verhouding kan hebben. ‘Nee’ tegen Turkijke zeggen is ‘zie je nou wel?’ voor de islamitische wereld met alle gevolgen van dien.

[quote]Meebeslissen over de Euro was voor ons ook niet weggelegd. [/quote]
Tsja, daar hadden we toen een regering voor inderdaad en nog steeds trouwens. Was het niet de conferentie van Maastricht met Wim Kok? Euro heb ik soms zelf ook wat twijfels over maar terugdraaien zal niet gebeuren.

[quote]De grote familie Europa die eenheid moet uitstralen blinkt tot nu toe alleen nog maar uit door verdeeldheid. [/quote]
Hele alinea met je eens. Dat moet veranderen te beginnen met een Europese grondwet. Die moet er dus gewoon komen.

[quote]Want onze glazenwassers mogen niet meer op hoge ladders werken en de oer-Hollandse klomp voldoet niet aan de nieuwe Europese regelgeving qua veiligheid.[/quote]
Zo goed als ik weet is dit gewone oerhollandse regelzucht van de ARBO-wet en heeft dat an sich niets met Europa te maken. Beetje onzin dus.

[quote]Dat de fraudeaffaires van onze Europese politici allang niet meer op één hand te tellen zijn…[/quote]
Een hele goede reden om Paul van Buitenen te stemmen hetgeen ik gedaan heb.

Kortom:
Scepsis? Begrijpelijk.
Terugtrekken op een eigen Hollands welvaartseilandje is een enorme illusie die een desillusie zal blijken. De winst ligt uiteindelijk in de gezamenlijkheid en niet in kortzichtig egoïsme. Dat ons dit misschien nu wat meer geld kost dan andere landen is een bescheiden prijs voor mensen die tientallen jaren lang, zo niet meer dan een halve eeuw lang, het met vele malen minder hebben moeten doen. En dat allemaal dankzij ‘een vrede die werd beklonken met het wijnglas in de hand’ zoals Freek de Jonge zo mooi zingt samen met de Nits. Het had allemaal anders kunnen zijn, toen al. Misschien is het nu wel de tijd dan?

Goed, ik zal wel weer een roepende zijn.. je weet wel… daar in het zand… met mijn verloren hart (oh Anneke….)

Fred · 24 februari 2005 op 00:38

Je vergeet er nog een Raindoggie.
Alles wordt duurder door de euro… Echt niet. Het wordt duurder door die lui die de prijskaartjes maken en dus misbruik van de goedheid van de mens en de verwarring die er ontstaat na het verwisselen van de munten.

En deze dan! Hoezo is de bevolking tegen de toetreding van Turkije? Hoe is dat gemeten. Niet bij mij want anders was nooit heel de bevolking tegen geweest.

Enne mooi teken die hamer en sikkel.
Voor rrn rechtse rakker kan ik je deze keer redelijk goed bijbenen Rain. Jouw partijen zijn eruit de mijne nog niet allemaal. Of ja eigenlijk wel want slechts 1 is tegen.
Ook ik zal naar alle waarschijnlijkheid voor stemmen.

Mosje · 24 februari 2005 op 08:22

Met al dat qouten heb je zo ongeveer de hele column overgeschreven Raindog.
😛

Ma3anne · 24 februari 2005 op 09:57

Ik lees niets nieuws in deze column. Het is dezelfde algemene kritiek die je overal hoort bij tegenstanders van één Europa. En ik proef er toch iets in van niet helemaal weten hoe het zit.

Ik heb ook weinig inzicht in wat er allemaal precies gebeurt, maar ben wel voor samenwerking in groter verband dan dat elk niet verder kijkt dan zijn eigen landsgrenzen.

Liever een eenheid in Europa op de manier van de EU dan door landje pik zoals zo’n 60 jaar geleden.

Raindog · 24 februari 2005 op 19:45

[quote]Voor rrn rechtse rakker kan ik je deze keer redelijk goed bijbenen Rain.[/quote]

Weet je wat mijn probleem is Fred? Iemand heeft dit enkele jaren geleden tegen me gezegd en het heeft me sindsdien niet echt losgelaten. Ze zei: “Je lult rechts maar je denkt links.” Het zal je dan ook vast niet verbazen als ik nu verklaar dat ik persoonlijk niet erg veel met de hamer en de sikkel op heb ;-).

En Mosje? Ja, ik heb gequote inderdaad. Maar ja, niet alleen lul ik rechts volgens sommigen, ook lul ik met ontzettend veel woorden volgens anderen. En daarom…. 😉

Goed, waar het al met al om gaat is dit. Als ik meen betrekkelijke onzin aan mijn blikveld voorbij te zien trekken, kan ik dat moeilijk laten passeren zonder er het mijne van te vinden èn te zeggen. Meningen waaien soms zo gemakkelijk mee en dat is helemaal niet erg mits andere geluiden ook gehoord kunnen worden. Mensen moeten zelf kiezen, net zoals men onlangs in Spanje gedaan heeft nietwaar?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder