Diep. Heel diep. Ja, ik schaam mij diep voor mijn partij. En PvdA-coryfee John Leerdam vind ik zelfs het opbellen niet waard. Hij reageerde nogal droogjes op de schandalige arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. “Wie de bal kaatst moet hem terug verwachten,” zei de socialistische excuusneger van Antilliaanse komaf in een interview op Radio 1. Vuile lafbek! Achteraf zeurde Leerdam nog wat over “de context”, maar die was volkomen duidelijk: er is op geen enkele wijze in zijn uitlatingen geknipt; immers, het programma in kwestie wordt altijd live uitgezonden. Dus de context van de vraag en het antwoord is geheel duidelijk. Leerdam had beter moeten weten. “Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten” is niets meer dan een buitengewoon magere dooddoener voor als je te dom of te laf bent om je échte mening te geven. En in het geval van Leerdam gaat het om een bijzonder laffe man. Als cultuurspecialist in de Tweede-Kamerfractie weet hij donders goed wat Nekschot zoal voor tekeningen maakt, en uit angst voor zijn bruingekleurde achterban is ‘ie te laf om het voor de vrijheid van meningsuiting op te nemen. Want Nekschot steekt soms hardhandig de draak met luie zwarten. Nee, in plaats van stelling te nemen, verschuilt Leerdam zich achter een dooddoener. Ik vraag mij af, of ik dan eigenlijk meer respect moet hebben voor de minister die verantwoordelijk is voor Nekschots arrestatie. Ernst Hirsh-Ballin stáát tenminste ergens voor. Ik ben het tot op het bot met hem oneens, maar hij is tenminste duidelijk. En daar is moed voor nodig.

Wie kaatst moet de bal verwachten. Ja, maar dan wel dezelfde bal. Nekschot gooide een stevige tennisbal op, en kreeg drie jaar later een loodzware, keiharde bowlingbal voor zijn harses. Een paar tekeningen die misschien op gespannen voet staan met de wetgeving staan in geen enkele verhouding tot een arrestatie, anderhalve dag in de cel en van hogerhand opgelegde zelfcensuur. Hulde voor HP-De Tijd die alle op last van het OM van internet verwijderde tekeningen afdrukte in het nummer van afgelopen woensdag! Ik vond de plaatjes niet erg fijngevoelig, maar ze leggen wel hardhandig de vinger op de zere plek. En volgens mij overtreden ze de wet nét niet.

Het is beschamend dat de PvdA nauwelijks afstand heeft genomen van de buitengewoon laffe opmerking van John Leerdam. Alleen in Amsterdam wordt gemord, en kopstuk Carina Schaapman zegde haar lidmaatschap van de partij op. Maar verder? Amper een PvdA’er die Leerdam van repliek dient. Daarmee verwordt de PvdA tot een stelletje ruggengraatloze lafbekken, die alles doen om de stem te behouden van de snel op zijn -al dan niet buitensporig grote- pik getrapte allochtone kiezer.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

7 reacties

DavidM · 27 mei 2008 op 10:51

Een mooi vlammend betoog. Ik merk dat jij ook het maximale wil halen uit je recht op vrijheid van meninguiting. Iets wat ik in jouw geval wel kan waarderen.
Je geeft aan dat Nekschot balanceert op het randje van de wet. Wat mij betreft verliest hij soms het onderscheid tussen godslastering en rassisme wat uit het oog. Persoonlijk ben ik een groot ” voorstander” van godslastering maar ben ik minder gecharmeerd van rassisme. Als je er voor kiest om dat op een hoop te gooien moet je ook niet zeuren als justitie interesse in je heeft. Ik geef gelijk toe dat van je bed gelicht worden door 10 man wel erg beschamend is. Maar daar kan leerdam ook niets aan doen.
De discussie over vrijheid van meningsuiting staat de laatste tijd wel erg in het teken van onze angst voor al die fundamentalistische moslims die zogenaamd onze samenleving bedreigen.

lisa-marie · 27 mei 2008 op 12:31

[quote]En PvdA-coryfee John Leerdam vind ik zelfs het opbellen niet waard. [/quote]
Inderdaad ben ik met je eens.

Siebe · 27 mei 2008 op 19:49

Zo, wat een reflecterende column.
Het spijt me te moeten zeggen Driek maar je hebt gelijk, je PvdA is niet alleen moreel maar ook in veel andere opzichten het faillisement nabij of al ver voorbij. Omdat het PvdA ideeëngoed en het mijne niet zoveel raakvlakken hebben zag ik daar -in zo’n faillisement – eerder geen been in. Nu het daadwerkelijk gebeurt vind ik het om eerlijk te zijn verbijsterend en meelijwekkend, maar vooral ook een erg zorgelijke ontwikkeling. Hoe hier fout op fout gestapeld wordt is bijna ondenkbaar, ware het niet dat het gewoon gebeurt.

Verder wijs ik je graag op de website van Carel Brendel, al heb ik zo het idee dat dat waarschijnlijk niet eens nodig zal zijn omdat je die vast wel kent.

Het enige positieve dat ik er van zie komen is dat dit kabinet vroegtijdig valt, ook al is elke dag dat dit langer op zich laat wachten er een teveel. De vraag ‘en hoe nu verder dan?’ zien we later dan wel weer. Erger dan dit kan het in ieder geval niet worden.

De PvdA is op deze manier werkelijk ten dode opgeschreven. Dat vervult me, in tegenstelling tot wat ik zelf eerder wel eens had gedacht, in het geheel niet met blijdschap. Integendeel.

Gr.
S

Prlwytskovsky · 28 mei 2008 op 19:55

Ik sluit mij aan bij voorgaande reacties. :wave:
Waarvan akte.

Mup · 29 mei 2008 op 14:31

Ik sluit aan in de rij, maar ga wel dat boek van hem halen. Stemmen op partijen waarvan medewerkers gaan varen, films maken en boeken moet je sowieso niet doen, die lui hebben geen tijd meer om te regeren,

groet Mup.

DreamOn · 29 mei 2008 op 16:38

Ik had tot voor kort nog nooit van die hele Gregorius Nekschot gehoord. Achteraf kende ik wel wat van zijn werk. Soms moet ik er om lachen, vaak vind ik het heel erg grof, en als ik eerlijk ben is dat met name als het tegen de doelgroep waar ik deel van uit maak is gericht; christenen. Ik ben echt geshockeerd als God op zo’n manier wordt neergezet door een cartoonist. Hij gaat heel ver.

Maar dat neemt niet weg dat we hier in dit land nou eenmaal vrijheid van meningsuiting hebben. Dus hij ook. Ik kan dan weer de keuze maken om zijn werk niet te kopen.

Betere reclame (hoe wrang ook) kan Nekschot trouwens niet krijgen voor zijn werk; zijn boeken zijn niet meer aan te slepen! Maar om daar nou eerst twee dagen voor in de bak te moeten…

Hele goede column, Driek. Ik vind het ook goed dat je lid bent van een partij, maar je ogen niet sluit voor hun fouten.

Liefs, DO.

Neuskleuter · 30 mei 2008 op 16:38

Ja! Geen telefoontjes, maar een scherpe Driek die een onderwerp uitdiept. Maak je maar vaker boos, daar kan ik wel van smullen.

Grappig eigenlijk, dat er steeds weer zoveel discussie mogelijk is over het idee van “de vrijheid van meningsuiting houdt op waar die van een ander begint.” Gezien de korte lontjes, lijkt die vrijheid soms al te eindigen voordat het begonnen is.

@Mup: haha, geweldige opmerking!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder