Ontbijt, pissen, schijten, omkleden, tanden poetsen, verven, schrijven, weer wat eten, tv kijken, planten water geven, douchen…
Afwisseling en variatie is prioriteit. Helaas doe ik niet aan plannen of in ieder geval zo min mogelijk, want ik hou me er toch zelden tot nooit aan, bewust of onbewust, mij een bal gehakt. Je doet waar je zin in hebt, zolang het maar mogelijk is. Je zegt wat je vindt, zolang het maar niet iets is wat je niet wilt zeggen. Leef volgens een agenda en je vergeet te leven. Leef met regelmaat, ritme, orde, planningen en je sterft aan een voorgeprogrammeerd lichaam. Je kunt niet voorprogrammeren, want het programma is constant aan het veranderen. Het verandert waar je bij staat.

Er komen onverwachte dingen of mensen tussen waardoor je het moet uitstellen of zelfs afstellen. Jij of iemand anders wordt ziek, jij of iemand krijgt een ongeluk, verslapen, sterven, bruiloft, hartaanval, geweld, huwelijksaanzoek, verliefd, iets vergeten, omstandigheden, toeval, lot, het weer en ga zo maar door. Wist je dat er tig factoren bestaan die je planningen in de war kunnen sturen? Waarom zou je dan sowieso nog plannen? Omdat je structuur nodig hebt. Natuurlijk, maar liefst zo minimaal mogelijk. Want als je alles een tijdstip geeft, dan hou je geen tijd meer over om te leven zoals je eigenlijk (on)bewust zou willen en dat is leven alsof je nog maar één dag te leven hebt.

Pak de kans die voor je ligt, want voor je het weet is hij verdwenen en zul je hem nooit meer krijgen. Stel de vraag, voordat je hem nooit meer kan stellen of moet wachten totdat zich er weer een moment voordoet waarin je hem kan stellen. Geef het antwoord, voordat iemand met het foute of goede antwoord komt die jouw eer opstrijkt. Gooi je idee door de zaal, voordat iemand anders met een walgelijk idee komt dat wordt uitgevoerd. Verklaar de liefde, voordat je gek wordt van je eigen onbeantwoordde liefde of nog erger: de liefde van je leven kwijtraken aan een andere idioot die haar helemaal niet waard is en je je de rest van je leven erdoor zal opvreten.

Koop nu dat shirt, voordat een ander monster ermee vandoor gaat of voordat ze zijn uitverkocht. Vier nu je verjaardag, want het kan je laatste zijn. Hou degene nu tegen, anders ben je hem of haar voorgoed kwijt en zul je er eeuwig spijt van krijgen. Laat hem of haar nu los, voordat je in de ander z’n ellende wordt mee gezogen. Laat de ander nu gaan, omdat jij degene enkel weer of nog langer pijn doet. Laat de ander los, omdat je van degene houdt. Streef ernaar om gelukkig te worden, want voor je het weet zit je zo diep in de put dat gelukkig worden haast onmogelijk is.

Ik kan mensen wel uitkotsen die er anders over denken. Enkel en alleen door de twijfel, angst en onzekerheid. Fuck die drie onderdelen waardoor je kansen laat liggen, mensen kwijtraakt of jezelf kwijtraakt. Het gaat om jouw leven en jouw geluk staat voorop. Gooi alle mensen die je ongeluk bezorgen van je af en start walking. Begin met zingen desnoods, zolang je mijn oren maar heel laat. Begin met neuken, als je mij maar met rust laat. Zeg tegen die persoon wat je altijd al hebt willen zeggen, voordat hij/zij voorgoed verdwenen is. Doe met degene wat je altijd al hebt willen doen, ondanks het feit dat er een kans bestaat dat je een klap voor je harses ontvangt.

Het enige wat je weerhoud om keuzes te maken, beslissingen te maken, knopen door te hakken, dingen te zeggen, dingen te doen, kansen te pakken ofwel je leven te leiden zoals je zou willen is angst. Zorg ervoor dat niet enkel de roman, romantiek en de taal dood is, maar ook je angst. Stap over je angst heen en je zult een gelukkig mens zijn. Geen enkele zielenknijper zal de angst uit je kunnen knijpen. Geen enkele knijper zal uit zichzelf je ziel loslaten. De enige die de angst kan vernietigen is jij zelf. Het enige wat je moet verslaan in je leven is angst. Dat zal je enige vijand blijven welke je dagelijks weer zal moeten slaan. Slaan totdat hij dood neervalt.

Durf val dood te zeggen. Niet enkel tegen de mensen die je lastig vallen, stalken, neuken, beledigen, kwetsen, irriteren, plagen, zeiken, klagen, te laat komen of wat dan ook, maar ook tegen de angst. Leer er niet mee leven, want angst is de slechtste kamergenoot die je je maar kunt voorstellen. Trap hem de deur van je huis uit en je zult je gelukkiger voelen dan nooit tevoren. Het kan leuk zijn om te leven, maar nog leuker wanneer je de controle zou hebben over je angst.

Tot Shit


7 reacties

KingArthur · 23 november 2006 op 15:12

Shit zeg, je vat de hele wereld weer samen in een tekst waardoor het ook erg moeilijk wordt een reactie te geven. Toch een poging: je slot vind ik goed en ben het volmondig met je eens ook met de stelling: overkill aan plannen is killing ben ik met je eens, leef NU.

Probeer in een volgende tekst iets meer te focussen op een onderwerp, dat kan je en is tevens makkelijker te verteren voor de lezer.

arta · 23 november 2006 op 16:11

Ben het eens met je!
Ondanks dat het wat compacter had gekund, heel lekker leesbaar!
🙂

Prlwytskovsky · 23 november 2006 op 18:32

Goed zo Shitje, ik ben het vierkant met je eens. Goed verwoord. :kiss:

Estrella · 23 november 2006 op 23:58

Ondanks de in mijn ogen iets te lange uitleg vind ik dit toch een krachtige column met een mooi verwoord, samenvattend slot.

Shitonya · 24 november 2006 op 13:21

Het onderwerp is angst..en compacter had eventueel gekund, maar in dit geval kun je nooit teveel voorbeelden geven. Zo zie je altijd wel iets herkenbaars wat nu in je leven afspeelt waardoor je kunt denken..ja inderdaad, je hebt gelijk en dus pak ik gewoon die kans die voor me ligt..

Bitchy · 25 november 2006 op 10:12

Voorbeelden te over en inderdaad zal er voor iedereen wel wat herkenbaars tussen zitten.

KawaSutra · 25 november 2006 op 21:50

Angst is een slechte raadgever. Helemaal mee eens.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder