De dagen worden korter, om half 8 is het al pikkedonker. Langzaamaan wordt het kouder,alhoewel ik gisteren nog 19 graden constateerde. Het waait, de bladeren vallen, zo ook de regen. Achter de televisie met een bakje thee bekruipt me ineens een rotgevoel. Gadverdamme, de feestdagen komen eraan. Sinterklaas, nou die kan ik nog wel hebben, even buiten het feit dat het één grote leugen is. Het is in ieder geval een leugen waar niemand slecht mee is. Behalve de ouders natuurlijk, die de kots van hun kinderen op moeten ruimen, omdat ze teveel snoepgoed hebben gevreten. Dan heb ik het feit dat hun hele maandsalaris er aan op gaat, even buiten beschouwing gelaten. Je moet er immers wat voor over hebben om je kinderen een geweldige dag te bezorgen. Maar de pepernoten zijn de winkel nog niet uit, of de kerstkransjes liggen in de schappen. En laat de kerst nou net niet zo mijn ding zijn.

Waarom ze het in godsnaam feestdagen noemen, is mij een raadsel. ‘Vreetdagen’ of ‘Gevreesde dagen’ zouden meer geschikte namen zijn. De helft van de Nederlandse bevolking zit er niet op te wachten. Veel mensen missen juist heel erg dierbaren die er niet meer zijn. Anderen voelen zich klote, omdat ze sowieso niemand hebben om kerst mee te vieren. Juist op zulke dagen slaat de eenzaamheid toe. Ik heb eens gelezen, dat de meeste zelfmoorden rond kerst worden gepleegd. Nou, Merry Christmas!
Nu heb ik familie genoeg om deze kerstdagen bij door te brengen. Hartstikke gezellig altijd hoor. Lekker eten en volgieten met wijn, maar toch heb ik altijd een ‘depri’ gevoel tijdens deze dagen. Zou het komen omdat ik toch altijd aan de mensen moet denken die het minder goed hebben dan wij? Zou het komen omdat het meestal vies vuil rotweer is? (daar gaat mijn witte kerst). Of zou het gewoon komen omdat ik me altijd zo verplicht voel op zulke dagen? Verplicht om netjes gekleed te gaan. Verplicht om die dagen vrolijk te zijn, of mijn hoofd daar nu naar staat of niet. Verplicht bij een van onze ouders gaan eten. Verplicht kerstfilms kijken. En met Nieuwjaar dan weer de verplichting al die handjes te moeten schudden, totdat je schouder ervan uit te kom schiet.

Misschien moet ik het dit jaar eens anders aanpakken. Misschien moet ik de kerstdagen in een roes beleven. Als ik me op kerstavond nu eens vol laat lopen met wijn en het niveau op peil houd tot 2 januari, dan ziet alles er misschien een beetje rooskleuriger uit (in ieder geval roziger).

Ik schuif mijn kopje thee aan de kant, zo ook mijn rotgevoel en schenk mezelf een glaasje wijn in. Kan ik alvast een beetje wennen…

Categorieën: Algemeen

27 reacties

Ma3anne · 26 oktober 2005 op 09:31

In oktober al een kerstcolumn? Ik ben net de eerste veel te vroege pepernoot te boven!

Je schrijfstijl wordt steeds beter. De inhoud van de column niet echt origineel, maar maakt niet uit. Proost!

Mosje · 26 oktober 2005 op 09:54

De oplossing is simpel: gewoon een beetje doen alsof er niets aan de hand is. Doe ik al jaren, de kerst zo eenvoudig mogelijk doorbrengen. En vooral niet naar Skyradio luisteren, want daar laten ze de hele decembermaand kerstmuziek van de ergste soort.

Eddy Kielema · 26 oktober 2005 op 10:09

Wat je niet moet doen is naar bijvoorbeeld Londen, New York of Berlijn vluchten tijdens de kerstdagen, want daar word je bij elke meter straat herinnerd aan ’the most wonderful time of the year’.

klungel · 26 oktober 2005 op 10:11

[quote]Zou het komen omdat ik toch altijd aan de mensen moet denken die het minder goed hebben dan wij? Zou het komen omdat het meestal vies vuil rotweer is? (daar gaat mijn witte kerst). Of zou het gewoon komen omdat ik me altijd zo verplicht voel op zulke dagen? Verplicht om netjes gekleed te gaan. Verplicht om die dagen vrolijk te zijn, of mijn hoofd daar nu naar staat of niet. Verplicht bij een van onze ouders gaan eten. Verplicht kerstfilms kijken. En met Nieuwjaar dan weer de verplichting al die handjes te moeten schudden[/quote]

Het is en en en en en Wendy 😉

Hij leest lekker weg al is het onderwerp in ieders gedachte waarschijnlijk in ongeveer dezelfde vorm al wel zo’n 10 keer gepasseerd.

Bespreekbaar maken en als dat niet helpt, aan de wijn is mijn advies 😀

wendy77 · 26 oktober 2005 op 10:17

Ma3anne: Iemand moet de eerste zijn toch? 😉
Bedankt voor het compliment over de schrijfstijl.

Mosje: Bedankt voor de tip!

Eddy: Te laat….ik ben al een keer naar Londen geweest met de kerst. Maar eigenlijk viel dat nog best mee 😛

Klungel: Tja, ik kom hier natuurlijk nog niet zo lang, dus heb er niet echt bij stil gestaan dat hier waarschijnlijk al 10-tallen columns over geschreven zijn. Niet zo handig van me 😛

Bakema_NL · 26 oktober 2005 op 10:33

Inderdaad, wat een ellende die dagen. Sinterklaas kan nog net, omdat kinderen het leuk vinden, maar goed beschouwd is het ook commerciële onzin natuurlijk, je maakt winkeliers extra blij, die kinderen kun je ook gedoseerd blij houden.
Kerst vind ik zelf ook verschrikkelijk, al die gemaakte gezelligheid en zogenaamde vrede op aard. En zo heeft elk geloof zijn onzinnigheden, voor zover geloof op zich al niet onzinnig is.
Wij hebben kerst, bedoeld om ook aan de minder bedeelden te denken……….en ’s avonds proppen we de pens weer vol, net zo makkelijk. En zo gaat de moslim volgende week donderdag en vrijdag weer het suikerfeest vieren, eind van de ramadan. Als het zonnetje schijnt niet eten en drinken, om het lichaam te reinigen en, jawel, aan de minder bedeelden te denken……….zet gewoon je wekker voordat de zon opkomt, douw je pens vol en je komt de dag wel weer door, om ’s avonds als het zonnetje weer onder is datzelfde ritueel te herhalen. Nou ja, zo hebben we verspreid over een paar maandjes zowat met zijn allen weer even aan de minder bedeelden gedacht en zijn we weer een paar kilootjes zwaarder………….gezellig toch?

Outsider · 26 oktober 2005 op 10:36

Voor mij een ‘feest’ der herkenning, deze column. Maar als ik een vrouw had met mooie, rode lingerie, zou de kerst voor mij heel wat draaglijker zijn. (Voor wie hem nog niet gelezen heeft: Leest allen de column Ik zie, ik zie..lingerie van Wendy).

Dees · 26 oktober 2005 op 10:40

Veel (met name) vrouwen die hier beginnen te schrijven zijn erg van de kwantiteit in het begin. Maar bij jou zit er ook steeds een groei in qua kwaliteit, dus dat scheelt een hoop.

Het enige is wel dat ik denk dat je stijl beter tot zijn recht komt als je een onderwerp zoekt dat minder uitgekauwd is.

Louise · 26 oktober 2005 op 10:48

De eerste alinea nodigde niet echt uit om door te lezen, maar je vlotte pen loodste me zonder enige moeite door de rest 😉

Outsider · 26 oktober 2005 op 10:49

[quote]Het enige is wel dat ik denk dat je stijl beter tot zijn recht komt als je een onderwerp zoekt dat minder uitgekauwd is.[/quote]

Naar mijn mening maakt het onderwerp niet eens zo veel uit. Zoals ik al eens eerder schreef: ‘Een goede schrijver kan nog wel iets moois maken van een hondendrol en een slechte schrijver brengt zelfs de interessantste onderwerpen om zeep.’

wendy77 · 26 oktober 2005 op 11:52

@Bakema, zo moet ik het idd maar bekijken ja, haha.

@Outsider, mijn man klaagt dan ook niet over de kerstdagen 😀
enne..bedankt weer voor de lieve woorden

@Dees, bedankt voor het compliment. Doet me veel om dat te horen van een goede schrijfster! 🙂

@Louise, fijn dat het toch nog meegevallen is dan 😉

Louise · 26 oktober 2005 op 11:57

[quote]fijn dat het toch nog meegevallen is dan[/quote]
Meegevallen is absoluut niet het goeie woord; het hapte er in als koek 😉

KingArthur · 26 oktober 2005 op 12:54

Ja, de timing had inderdaad anders gekund. Maar dat maakt bij mij de tekst er niet minder om. Het onderwerp wel. Inderdaad het is uitgekauwd en daarom is het moeilijk om de tekst eruit te laten springen. Ik krijg al snel het gevoel van cliché. Een leuke combinatie van clichés kan daarentegen heel verrassend werken maar dat is hier niet uit de verf gekomen, vind ik.

Kortom: een aardige tekst.

melady · 26 oktober 2005 op 13:35

Uitgekauwd of niet….maakt geen drol uit.

[quote]Ik schuif mijn kopje thee aan de kant, zo ook mijn rotgevoel en schenk mezelf een glaasje wijn in. Kan ik alvast een beetje wennen…[/quote]

Kijk zo’n afsluiting maakt het toch wel!

Mup · 26 oktober 2005 op 14:01

Ik ben bang dat ik het ga missen, de lange, koude, donkere avonden, maar daar kom ik vast wel overheen.:-P

Groet Mup.

wendy77 · 26 oktober 2005 op 14:15

@Louise: ontbijtkoek, boterkoek, billenkoek??? 😀

@King: Kortom: aardige reactie 😉

@Melady: Thanx!

@Mup: Ruilen??? 😛

WritersBlocq · 26 oktober 2005 op 16:47

Ook ik vind het leuk en goed geschreven. Gelukkig is het nog herfst en vallen de eikels met bosjes uit de bomen, december is nog ver weg.

Raindog · 26 oktober 2005 op 17:12

Timing? Timing? Weten we dan wel zeker dat het niet een column van vorig jaar was? Of het jaar dààrvoor? Grin…

De complimenten had je al gehad en gelukkig ook zo opgevat. Ik sluit me er bij aan.

Ik denk dat als we kerst en de andere dagen dit jaar af zouden schaffen, je ze volgend jaar afschuwelijk zou missen. Een oplossing zou misschien zijn om kerst op een willekeurig moment zo bij verrassing of als een spontane actie te vieren. Toch is dat qua praktisch gehalte waarschijnlijk even handig als het tijdstip waarop deze column verscheen (sorry, ik moest het gewoon zelf ook nog even zeggen).

Ik herken het probleem ten dele. Dit jaar waarschijnlijk een alternatieve manier; een tijdelijke overwintering aan een hopelijk koud en winters Noordzeestrand in goed gezelschap, ver van verplichte nummertjes, verder geen grieperige kip om ons heen, warme chocolademelk, een boek en een glas whisky. Daar neem ik er vanavond maar eentje op geloof ik, om alvast wat te wennen.

😉

wendy77 · 26 oktober 2005 op 18:33

@WB: Bedankt, enne…nog 1 maand hoor en dan is het al zover!

@Raindog: Bedankt dat je je aansluit bij de rest van de complimenten.
Over de timing wil ik dan graag nog iets kwijt 😛
Ik zeg tegen iedereen dat we een ‘pasgeboren’ baby hebben, maar die is intussen alweer dik 3 maanden. Wat ik wil zeggen: De tijd vliegt. Tis alweer bijna november en dat is toch echt de voorlaatste maand van het jaar. Daarbij moest ik vorige week het restaurant al reserveren voor 1e kerstdag om nog plaats te hebben en voor Oud en Nieuw zijn we ook al uitgenodigd door vrienden. Niet zo gek dus, dat mijn gedachten al naar het eind van het jaar schieten. Slechte timing?? Laten we zeggen dat ik er op tijd bij ben 😀

Ma3anne · 26 oktober 2005 op 18:52

Voor mij is het 26 oktober, hebben we nog zomertijd en wordt het morgen 20 graden, is het over 6 weken pas sinterklaas en over twee hele maanden pas kerstmis.
Ik leef graag op het moment zelf en niet ver in het voren. Zo zie je maar hoe verschillend tijd beleefd kan worden.

(gewoon even een tussendooropmerking ;-))

Li · 26 oktober 2005 op 22:34

Precies Ma3anne, zo doe ik dat ook. Morgen gaat de tuinstoel naar buiten en ga ik genieten van de prachtige herfstkleuren en het heerlijke najaarszonnetje.

Er komt steeds vaker een kop, een lijf en een staart aan je columns Wendy! Hartstikke goed.;-)

Li

Trukie · 27 oktober 2005 op 00:07

Jeetje, de Kerst duurt maar 2 dagen. Moeten we dan echt al meer dan 2 maanden vantevoren al pien in de boek kriegen?

Ik breng Kerst al jaren alternatief door.
Heerlijk. Dan kan ik volop genieten van de voorpret.

[quote]Juist op zulke dagen slaat de eenzaamheid toe.[/quote]

Juist door dat nog eens extra te benadrukken krijgen mensen niet eens de kans om gewoon zichzelf te zijn tussen al die mensen die volgens het boekje Kerst gaan vieren
🙂

Troy · 27 oktober 2005 op 00:51

Ik kan me alleen maar bij jou en bovenstaande reacties aansluiten. Je schrijfstijl wordt inderdaad beter. Ik hoop dat je me binnenkort verrast met een ontzettend origineel onderwerp.

wendy77 · 27 oktober 2005 op 09:30

@Li: oh, maar ik geniet ook van iedere zonnestraal die ik nog pakken kan hoor. Ook hier gaat vandaag de tuinstoel naar buiten hoor.

@Troy: ik vind het lastig originele onderwerpen te vinden, maar ik zal mijn best doen 😉

Mup · 27 oktober 2005 op 13:39

[quote]@Mup: Ruilen??? [/quote]

Nog even niet!!! 😀

Groet Mup.

Chantal · 27 oktober 2005 op 18:01

Vind deze column absoluut leuk! Wat de timing betreft: naast de pepernoten liggen de kerstversierselen alweer in de winkels… dus wat dat betreft is de timing ook weer niet zo beroerd… 😛

sistur · 28 oktober 2005 op 23:44

Ben het helemaal met je eens, Wendy. Ook ik vind de ‘feestdagen’ een bezoeking, en dus doe ik er al jaren niet meer echt aan. Ik kan je zeer aanraden een vakantie in een tropisch land te plannen. Heerlijk, geen gedoe, en nog bruin worden ook!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder