Vroeger toen we nog jong waren vormden ik en mijn neefjes een klik. Alles om van dat saaie gebeuren  binnen af te zijn, verzameldenwe ons buiten en begonnen een balletje te trappen. Dat ging goed tot één van ons de bal keihard tegen het raam vlamde. Hoe daar nooit iets gebroken is, het blijft me een raadsel. Natuurlijk gaven we de keeper de schuld.Kristof, die van de bal angstig wegdook in plaats van hem te nemen. Opa André kwam buiten gestoven.

‘Ela, godverdomme, speel langs de andere kant.’

Daar bezorgde we de konijnen in het kot een beroerte omdat die bal altijd keihard op het dak terecht kwam. Uiteindelijk schoten we hem toch bij de gebeuren en daar zou hij tot het volgende feestje blijven liggen.

We trokken de gigantische moestuin en boomgaard in. Daar stond ie dan. Te stinken en vliegen te vangen. Een emmer urine.Kristof doopte grijnzend een vod in de emmer en zei:  ‘rennen.’

Robrecht, de tweede oudste en mijn beste vriend kreeg de vreselijk stinkende met bruine urine doordrenkte doek in zijn nek. Toen zag ik dat de anders zo lethargische lange jongen een klik maakte. Hij greep Kristof beet en trok hem met zijn nieuwe kleren door de aarde.

Kristof ging binnen gaan klikken.Tante Regina kwam buiten.

‘Wat is dat hier allemaal, en wie heeft Kristof zijn mooie nieuwe kleren besmeurd?’‘Kristof is begonnen, hij heeft een vod urine in Robrecht zijn nek gemikt,’ zei ik.‘Wat, van waar haalt hij dat?’‘Van die emmer.’

We toonden de walmende bruine urine in de emmer waar dode vliegen in dreven.‘Maar, dat kan toch niet, dat is toch geen doen? Paul zeg nu ook eens wat.’Tja, oom Paul was nergens te bespeuren die zat binnen ontspannen een streekbier te proeven die opa speciaal voor hem had gekocht.Tante Regina bleef zich druk maken. De hitte gecombineerd met de stress had zijn uitwerking.

Ze zweette als een professionele worstelaar met hoge bloeddruk en zwalpte op haar benen, al had ze nog maar één pilsje gedronken. Ze ging binnen met een koud kompres liggen. De living zag blauw van de rook en de stoven stonden zelfs tijdens deze hittegolf te warmen dat het niet normaal was. De kaarsen begonnen slap te hangen in hun houders. Opa liep er bij met een dikke trui.

‘Regina, ’t feest is wel hier, hé, niet buiten.’‘Ik ben ziek.’

‘Drink nog iets.’Tante sprong op en haastte zich naar de wc, ze kotste haar ziel uit.‘Waarom staat die emmer pis buiten?’ vroeg ze kwaad.‘Dat is voor mijn tomaten mee te gieten, daar worden ze mooi groot, rood en sappig van.De dag eindigde in mineur. We gingen in de boomgaard overrijpe peren met woeste wespen in naar elkaar gooien. Kristof werd vijf keer gestoken. De anderen waren oké.’

Kristof voelde zich niet al te best en ging in de andere zetel liggen, zonder koud kompres, wat er waren er geen meer. Ondertussen was opa André al in volle ornaat. Hij ging op gezette tijden in de keuken een druppel drinken. Jenever. Daarna sloeg hij met de vuist op tafel zodat de aanwezigen hun flesje en glas stevig vast moesten nemen.

Ja ja, feesten, we keken er naar uit.

Categorieën: Algemeen

8 reacties

Nummer 22 · 21 juni 2017 op 15:31

Midian. Ik zie het tafereel zo voor me. Knap beschreven. Zoals u wellich weet is bekendheid in Vlaanderen zo bereikt. Vroeger was ik het talent in Aarschot en Diesr-Molenstede dat vele doelnetten stevig deed bollen. Mijn schot was loei hard. Amai! De bondscoach koos voor de dwerg loewieke uit een dorp eaarban ik de naam ben vergeten.Jammer. Bakte ik er niets van dan moet in 2 meter bier gratis leveren.

KawaSutra · 22 juni 2017 op 00:20

Het verhaal is prima, echter het aantal schrijffouten vind ik jammer en storend. Behoudens dan het Vlaams, daar kan ik mij alleen maar over verwonderen.
Maar wanneer is het nu Vlaams en wanneer een schrijffout?

Nummer 22 · 22 juni 2017 op 06:46

Amai! ?

van Gellekom · 22 juni 2017 op 09:00

Vroeger was ik het talent in Termunterzijl en in de Anale Driehoek (Kontich-Aartselaar-Reet) dat vele doelnetten stevig deed bollen.
Mooie column!

  Nummer 22 · 22 juni 2017 op 15:45

  Ge zijt toch geen jeanetteke als voetballer mijn waarde van Gellekom?

Midian · 22 juni 2017 op 10:17

Bedankt voor de feedback. Tja ik probeer het Vlaams zoveel mogelijk te weren maar weet het soms ook niet of het Vlaams of correct Nederlands is. En die schrijffouten daar wordt aan gewerkt.

  KawaSutra · 23 juni 2017 op 00:26

  Nee, niet weren! Daarvoor is het Vlaams veel te mooi. Schrijf vooral je moerstaal, maar probeer wel fouten te voorkomen. Met dat doel is ColumnX tenslotte opgericht!
  Als ik het Vlaams niet begrijp zal ik het echt wel vragen, zoals: ‘gebeuren’.
  In het Nederlands: ‘geburen’. Of toch een schrijffout?

Esther Suzanna · 23 juni 2017 op 18:00

Jambers… heerlijk. Wel wat foutjes ja. Spaties te weinig. Zonde. 🙂

Geef een antwoord