Heel even draait de wereld om ons heen door, maar staat Nederland even stil. Kranten, televisie, radio en gesprekken bij de koffieautomaat, ze gaan allemaal over één ding. Heel even weet heel de wereld dat de hoofdstad van Amsterdam Nederland is. Het was even wachten, maar na 4 maanden van vrezen, twijfels en voorbereiden is het er. Op donderdagavond 27 maart is de film Fitna van Geert Wilders in première gegaan. Geen rode lopers en al helemaal geen Tuschinski vol met beroemd en berucht Nederland. Deze film kan je thuis vanuit je luie stoel bekijken, en dat scheelt enorme wachtrijen bij de bioscopen. Fitna is nu al de filmhit van dit jaar. Een paar uur na het verschijnen van de film hebben er al meer dan een miljoen mensen in de hele wereld de film gezien.

Maar stel, je hebt de film niet gezien en je hebt er ook geen flarden van opgevangen uit de verschillende praatprogramma’s op televisie, heb je dan iets gemist? Nee eigenlijk niet. Feitelijk heeft Wilders veel fragmenten uit verschillende media gehaald en die allemaal achter elkaar geplakt. De film is hierdoor niet zo schokkend als vooraf werd verwacht, ik hoorde vandaag, the day after the night before, collega’s zeggen dat ze meer inhoud hadden verwacht. Dit was dé kans voor Wilders geweest om eens een inhoudelijk op zijn uitspraken in te gaan, en dat dan ook nog eens voor een gigantisch groot publiek.

Of geeft deze film aan dat Wilders in een heel lastig parket zit, waardoor hij gedwongen wordt zijn eigenlijke boodschap niet te brengen. Als hij dit wel inhoudelijk had gemaakt was de kans op (be)dreigingen veel groter. En zelfs dan nog had hij zijn boodschap moeten matigen. De oorzaak hiervan zal ongetwijfeld gezocht moeten worden in de media-aandacht die deze zaak kreeg. Als Wilders minder vroeg was begonnen het aankondigen van deze film, had hij waarschijnlijk meer speelruimte gehad.

En dan het doel van de film. Wilders heeft mij er niet van kunnen overtuigen dat de Islam een godsdienst is die aangepakt moet worden. Het is een herhaling van beelden met teksten. En dan ook nog eens teksten die niet altijd evengoed vertaald zijn en ook hier en daar uit hun verband gerukt zijn.

Vier maanden heeft hij nodig gehad, en nog is het Wilders niet gelukt om een foutloos 16 minuten durend filmpje te maken. Een verkeerde foto, verkeerde vertalingen. Dat is slordig. Evenals het niet om toestemming vragen aan een Deense cartoonist of de maker van een interview met Theo van Gogh.

Ik denk dat Wilders beter een film had kunnen maken van de tijd die ligt tussen de aankondiging van zijn film en het daadwerkelijk uitbrengen ervan. Daarmee had hij kunnen aantonen dat er angst is in de maatschappij. Angst tegen andere geloven en gedachten. Door zijn aankondiging zijn er wereldwijd vele discussies los gebarsten door voor en tegenstanders van Wilders. Beeltenis verbrandingen en demonstraties hebben in heel de wereld plaats gevonden. Er werden zelfs tegen films gemaakt, zonder dat ook maar één iemand (behalve Wilders) wist wat er daadwerkelijk in de film te zien zou zijn. Of er überhaupt wel een film was. Kennelijk leeft het onderwerp moslim en Koran in heel de wereld. Alleen al de kettingreactie op de aankondiging van de film is wat mij betreft een film waard. Misschien dat deze reactie een goed onderwerp is voor een debat door onze wereldleiders.

Eigenlijk is er maar een betere oplossing. Een politicus is geen filmmaker, dat heeft hij hiermee bewezen. Een goed politicus heeft geen film nodig om zijn punt duidelijk te maken. Om het debat in de kamer te starten had Wilders zijn standpunten meer inhoud moeten geven, en niet alleen maar haat zaaien middels een film. Ik ben er van overtuigd dat men dan wel met hem het debat aan had willen gaan.

Vraag is nu of Nederland nog wel even fit na deze film in de wereldpolitiek staat. De tijd zal het leren.


4 reacties

arta · 29 maart 2008 op 14:58

De titel is leuk, de inhoud brengt weinig nieuws.
Om een (nu al uitgekauwd) onderwerp als dit boeiend te beschrijven heb je een originele invalshoek, humor of cynisme nodig.
Dat miste ik bij deze…

Neuskleuter · 29 maart 2008 op 17:53

Dit heb ik al gelezen in het regionale dagblad bij mijn ouders. Maar dan met een tikkie minder mening en een tikkie meer onderbouwing. Ik sluit me dus bij Arta aan. Als je zo’n onderwerp kiest waar heel Nederland het al over heeft, moet je een totaal understatement eromheen bouwen (lees: Fitna de column) of het enorm uit de bocht te laten schieten, waardoor onze haren overeind staan of we blauw van het lachen onder het bureau liggen.

Maar volgende keer weer beter 😉

Dees · 30 maart 2008 op 11:14

Het is een technisch goed doortimmerde column. Als je Arta’s advies opvolgt in een volgende en het dan zo opschrijft, heb je een topcolumn 🙂

geertsjohn · 30 maart 2008 op 11:59

Mmmmmm….. ik hoop echt dat dit de laatste was over dat Beethoven-aftreksel. Het begint me mijn strot uit te hangen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder