[b]Dit jaar is de Boekenweek gewijd aan de dieren. Een leuke en wijze keus, want in het dierenrijk bestaan geen dwazen. Wie de natuur beziet en goed kijkt, ziet zowel de overeenkomsten als de verschillen met de mensen.[/b] Ook dieren vormen een samenleving. Wat daarin ontbreekt, is de dwaasheid die de mensensamenleving kenmerkt waarover Erasmus eeuwen geleden zijn Lof der Zotheid schreef en waarvan de scherpzinnige vrijdenker Anton Constandse eens heeft gezegd: ‘De wereld wordt geregeerd door dwazen en de dwazen worden geregeerd door angst.’

Vooral in de lente is het kijken naar de natuur een waar genot. De laurier in ons tuintje is nu een broeinest van Turkse tortels, die triomfantelijk bezit hebben genomen van deze struik. De merels hebben eieren voor hun geld gekozen en zijn begonnen met de bouw van een nest in een ietwat verwilderde weet ik veel hoe die plant heet. Een beetje dicht bij onze tuindeur, dat wel, maar als we voorzichtig zijn zal het wel loslopen met het jonge vlieg‘tuig’. Mensen kunnen een voorbeeld nemen aan vogels, gaat het door mijn hoofd als ik denk aan Soedan en Zimbabwe waar misdadigers president zijn, aan Somalië waar de sharia is ingevoerd zodat het laatste restje vrijheid is vernietigd, aan de politieke charlatan Wilders die steeds verder dol draait, aan miljarden-graaiende bankiers en politici die dwaze oplossingen voor de economische crisis verzinnen waardoor de armen armer en de rijken rijker worden. Het moet niet gekker worden, denk ik, maar ik weet dat het nog véél gekker kan en dus zal worden.

Onze poezen, de merels, de tortels, de roodborstjes, hebben daar geen weet van. Zij hebben het geluk niet te beschikken over menselijke gaven en blijven zo verstookt van onze dwaasheden. Ze missen natuurlijk wel mooie menselijke voortbrengselen als muziek, kunst, literatuur en wetenschap. Zo kunnen ze geen Boekenweek houden over mensen, om maar eens wat te noemen.

© Jan Bontje 2009

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

KawaSutra · 14 maart 2009 op 23:05

Zo is ’t maar net Jan.
Maar wat ik mis in dit ietwat voor de hand liggende stuk is een les die we kunnen leren. De mens heeft nu eenmaal de rede en de dieren niet. Wat kunnen wij nu oppikken uit die dierenwereld dat ons mensdom op een wat hoger niveau zou kunnen brengen, want het is beneden peil.

Prlwytskovsky · 15 maart 2009 op 00:38

Even inhaken op de reactie van Kawa, de les staat volgens mij beschreven in het antwoord van Anton Constandse: de wereld wordt geregeerd door dwazen en de dwazen worden geregeerd door angst.

En Jan, in je laatste regel: een roodborstje dat hardloopt om in conditie te blijven is net zo
onzinnig als mensen die denken te kunnen vliegen.

Het is een korte deze keer maar er staat erg veel in te lezen. 😉

arta · 15 maart 2009 op 09:51

Mooi stuk!
Hier moest ik zó om lachen!
![quote]De merels hebben eieren voor hun geld gekozen en zijn begonnen met de bouw van een nest in een ietwat verwilderde weet ik veel hoe die plant heet.[/quote]

maurick · 15 maart 2009 op 14:32

Goed stukje!
Dwaze dieren zijn er ook, maar die verdwijnen dan ook weer snel; surival of the fittest, hè.

Mien · 16 maart 2009 op 18:54

Ik nodig je bij deze graag een keer uit in mijn tuin.
Daarna wil ik met jou, Jan Bonte Specht, graag debatteren over de zottigheden, dwaasheden en gekkigheden die onder onze dieren in de tuin plaatsvinden.
Ook in het dierenrijk heerst dwaasheid.
De uil zou er een boek over kunnen krassen!

Mien Animali

JanBontje · 21 maart 2009 op 23:23

quote
Ik nodig je bij deze graag een keer uit in mijn tuin.
Daarna wil ik met jou, Jan Bonte Specht, graag debatteren over de zottigheden, dwaasheden en gekkigheden die onder onze dieren in de tuin plaatsvinden.
Ook in het dierenrijk heerst dwaasheid.
De uil zou er een boek over kunnen krassen!

Mien Animali
unquote

Wel Mien,

Voor alle duidelijkheid: dieren kunnen niet dwaas doen, dwaasheid is een menselijk containerbegrip.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder