Vrijdag is bij mij op kantoor “lekkere lunch dag”. Even een boodschapje doen bij de supermarkt en even iets lekkers eten. Nu is dat met enkel een Lidl in de buurt een vrij moeilijke opgave, maar ik blijf het proberen. Woensdagmiddag rond de klok van één besef ik dat de Lidl op dit tijdstip niet echt aan te raden is. 2 kassa’s open, 11 karretjes per rij en ik sta achteraan met een stokbrood en pakje carpaccio.

Bijna aan de beurt hoor ik het kassameisje het bedrag noemen tegen het vrouwtje voor me, “36,20 alstublieft.” De mevrouw voor me vraagt of ze 20 euro contant mag betalen en de rest mag pinnen. De Lidlaar heeft geen bezwaar, “Dan wordt het pinbedrag 16,20”. Ik hoor de piepjes van het intoetsen van de code en vlak daarna een langere piep. “Geen saldo”.

De mevrouw voor me krijgt een rood blosje op haar middelbare wangen en gaat in een blinde paniek het resterende kleingeld in haar portemonnee tellen. Ze komt te weten wat ze eigenlijk al wist… geen saldo. 10 minuten en een afgescand pak melk, 4 pakken koekjes, een zakje witlof en 2,5 kilo kruimige aardappels later heeft mevrouw nog niet genoeg om de boodschappen te betalen en langs de rode wangen glijden tranen naar beneden. Ze miste 8 euro 25. Laat ik hier alvast even zeggen dat ik niet het type persoon ben om dan haar boodschappen te betalen, maar ze huilde en daar kan ik niet zo goed tegen. Haar boodschappen achterlatend loopt ze met haar schouders tussen haar knieën de winkel uit.

Ik betaal het stokbrood, de carpaccio en een chocoladereep die ik bij de kassakoopjes vandaan heb en ga naar buiten. Net de parkeerplaats af staat de vrouw tegen de muur, haar hoop in haar schoenen, brok in haar keel en haar trots, net als de boodschappen achtergelaten in de winkel.

Het minste dat ik kon doen, was even een sigaretje aanbieden. Mevrouw accepteerde en vroeg een vuurtje. Ze vertelde dat ze ruzie had gehad met haar man, die op zijn buurt slaags was geraakt en het scheidingstraject had ingezet. Zodoende was het geld, waar ze beide zo hard voor gebikkeld hadden, in scheidingsprocedure bevroren. Zonder financiële hulp van haar man, redde ze het niet, ze had geen werk. Ja, ze was moeder, maar dat betaald kut.

Ik kijk op mijn horloge, het is tijd, ik moet aan het werk. Ik besluit het vrouwtje mijn pakje sigaretten te geven en vervolg mijn weg richting werk, al happend van mijn impuls-chocola.

Al lopend voel ik me schuldig dat ik me niet schuldig voel. “ik ga haar boodschappen dus echt niet betalen” zei ik tegen mezelf. Ik hoef haar problemen toch niet op te lossen! 50 meter later draai ik om, loop terug naar de vrouw, open mijn portemonnee en geef haar een tientje. “Koop je boodschappen en haal zo’n reep, hij is lekker.” zeg ik.

Terug naar mijn werk besef ik me dat ik zojuist mijn schuldgevoel heb afgekocht. Een goed mens zijn kost moeite, terwijl ik mezelf altijd heb wijs gemaakt dat ik het van nature was. Mijn schuldgevoel is blijkbaar sterker dan mijn barmhartigheid en dat is, zelfs met chocola in je hand, een bitterzoete conclusie.

Categorieën: Algemeen

Mikescolumnhoekje

ik frustreer, klaag, verkoop en zeur... en daar schrijf ik dan stukjes over. Vaak net te hard, te grof of te controversieel en daar kom ik dan achter na het schrijven en ik heb een ongegronde afkeer aan John Williams. Mijn columns zijn een weerspiegeling van mijzelf; lomp, ondoordacht, recht uit het hard en soms emotioneel.

6 reacties

StreekSteek · 9 oktober 2016 op 17:16

Het ligt subtiel: het verschil tussen schuldgevoel afkopen door geld te geven voor de boodschappen en de boodschappen betalen bedraagt hier maar 1 euro en 75 cent. Daar is over heen te komen, toch? Zelf naar Haïti reizen met een koffer vol choleramedicijn of het Rode Kruis de aanschaf laten doen (met hun kwantumkorting) verschilt daar niet zoveel van. Of wel?

NicoleS · 9 oktober 2016 op 17:33

Elke vorm van mededogen lijkt mij een menselijke iets. Om het even of dat voortkomt uit schuld of goedheid. Zolang er maar een positief vervolg uit komt.

Nummer 22 · 10 oktober 2016 op 07:57

Wat is “afkopen van het eigen schuldgevoel?” Het is compassie tonen. Met wees gegroetjes in dr biechtstoel kom je ook niet verder, zelfs niet met de mars, snickers, bounty van de pastoor na een zuigende aflaat werd het niet beter. Gelukkig ben ik geen aanhanger van deze ” ik geloof in iets dat er niet is” kerk secte. Maar de goede daad is luisteren en samen een sigaretje roken met een beetje “lidle” aandacht!
?

Mikescolumnhoekje · 10 oktober 2016 op 08:33

haha! dank 22!

Midian · 10 oktober 2016 op 23:22

Heb ik ook al bij ons in de Lidl meegemaakt. Ik heb ook altijd de neiging om die mensen uit de nood te helpen, niet iedereen heeft het geluk om het voor de wind te gaan. Goed gedaan en dan bedoel niet enkel de column.

Mien · 1 november 2016 op 20:15

Is me ontglipt tijdens mijn vakantie op Terschelling.
Goede column. De twijfelachtige barmhartigheid, het wispelturig schuldgevoel en dan plots de herkenning. Onderbuikcompassie in ultima forma. Huisvrouw betaalt kut. De zinsnede van de maand oktober! Humor en ernst, hand in hand.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder