Ik maak me sinds kort zorgen om het broeikaseffect, oftewel Global Warming, wat een veel hippere term is. “Broeikaseffect” klinkt net als “ozon” heel erg jaren negentig.

Ik wist natuurlijk wel dat het effect bestond, maar het was zo’n woord dat ergens in mijn achterhoofd rondzong op laag volume, net als woorden als vergrijzing en economische crisis of een liedje dat je hebt opgepikt in een bouwmarkt. Zaken waar je het wel over hebt, maar die je toch niet echt op jezelf betrekt. “Lekker weertje hè, voor de tijd van het jaar?” zeg je argeloos nog geen vijf minuten nadat het onderwerp klimaat kort en gewoontegetrouw z’n plicht heeft gedaan in een semi-geëngageerd gesprek.

Wat ik eigenlijk bedoel is dat ik me sinds kort zórgen maak om het broeikaseffect a.k.a Global Warming. Iedereen lijkt zich ergens zorgen om te maken en ik wil niet achterblijven.

Het besef dat de wereld en ik geen gescheiden eilanden zijn drong recentelijk met enige vertraging door en nog niet eens onder invloed van de klimaattop of een beteuterde ijsbeer. It got personal.

Ik had een mug in mijn kamer en zag een narcis op facebook. Op 15 december. De mug was een beetje een slome duikelaar, maar toch, he survived.

Acuut drong zich een beeld op van tig miljard mensen op de aarde tegen elkaar geplakt in een hete kas en dacht ik bij mezelf dat dat nog weleens vervelend zou kunnen worden. Er is immers geen uitweg. Behalve dan misschien voor miljardairs die zichzelf in een capsule naar de maan laten schieten.

Het beeld kwam uiteraard op een unheimisch tijdstip in een wakker donker en had daardoor al te meer effect. In dit donker heb ik onder meer gedacht dat ik ongeneeslijk ziek was, er werd ingebroken, er iemand dood was, de buurman een terrorist is (dit dacht ik half november) en mijn collega’s me niet aardig vinden. Sommige dingen bleken waar.

Een onbehaaglijk gevoel van urgentie bekroop me en ik moest me bedwingen om niet obsessief afval te gaan zitten scheiden midden in de nacht.

Ik weet wel dat er wetenschappers zijn die tegen de klimaathysterie ingaan met de theorie dat de veranderingen een natuurlijk verloop zijn in de geschiedenis van de aarde, (hete periodes afgewisseld met ijstijden etc.) maar om nou een handje te gaan helpen om de aarde zo snel mogelijk onleefbaar te maken voor het menselijk ras..

Er is genoeg invloed uit te oefenen.

De wereld is niet dáár maar hìèr. HIER doen we het, maken we het. We zijn allemaal verantwoordelijk. Alle tig miljard. In onze huiskamertjes, in de winkels waar we boodschappen doen, het werk dat we betrekken, in de gewoontes die we hebben, de uitjes die we maken, het transport en de diensten die we gebruiken, de dingen die we eten, dragen, weggooien.

Ik heb mijn verantwoordelijkheid steeds uitgesteld concludeerde ik beschaamd. Ik word ook een beetje duizelig van die verantwoordelijkheid. Maar de tijd raakt op. We moeten het nú doen. En dat geldt voor veel dingen.

De aarde zou misschien beter af zijn zonder ons, maar zijn wij beter af zonder de aarde?

 

 

 

 

Categorieën: Algemeen

14 reacties

Dees · 15 januari 2016 op 17:30

Leuke tegenhanger van de tasjescolumn. Het is sympathiek geschreven, er zitten leuke vondsten in, maar het is wel nog wat rommelig en erg generiek. de wereld is niet daar (waar?), maar hier ( en dus?)
We moeten het nu doen (wat dan?)
En ik snap je wel, maar toch is dat snappen niet helemaal voldoende voor het goed maken van een stuk.

Maar: leuk debuut en ik ben zeer benieuwd naar je volgende!

    Mia Caro · 16 januari 2016 op 20:50

    Hi Dees! bedankt voor je feedback 🙂

    Ik ga eens letten op het rommelige en generieke, vond het zelf ook niet mijn beste werk wat dat betreft, maar op een gegeven moment moet je gewoon op die knop drukken 😉

BuddhaWriter · 15 januari 2016 op 18:06

Onlangs is er ontdekt dat het afbreken van grote ijsbergen op Antarctica ervoor zorgt dat de mineralen die er eeuwenlang in zitten opgesloten, via het smeltwater een oase zijn voor algen die hierdoor explosief floreren. En laat die kleine organismes nu net CO2 als bijgerecht op het menu hebben staan.

Dus ja, de wetenschappers kunnen aan ieder nadeel een voordeel vinden en de geschiedenis van onze planeet erbij betrekken wat het zou kunnen verzachten. Maar dat betekent inderdaad niet dat de mens het dan maar moet laten gebeuren.

Fijn dat jij in ieder geval wakker geworden bent en ons hier jouw verhaal deelt. Welkom.

Meralixe · 15 januari 2016 op 18:15

Leuke tegenhanger van de tasjescolumn? Hm Dees, ik snap het verband niet. Welke tasjescolumn?
Mia Caro, welkom op column x.
Je debuut bevat hier en daar potentieel maar is ook voor verbetering vatbaar. Normaal, alles kan altijd wel beter. Geduld, hier kan je veel leren, zeer veel.
Zo durf ik je nu al meegeven dat je onderwerp wat te groot was voor een eerste schrijven. Je wou een soort verantwoordelijkheid meegeven, een soort schuld ervaren, dit terwijl die opwarming een wereldwijd gebeuren is dat beslist niet zal weg genomen worden door één individu.
Beginnen bij jezelf is dan wel een mooie gedachte maar er is niets, NIETS te doen aan de evolutie van de wereld.

    Mia Caro · 16 januari 2016 op 21:00

    Hoi Meralixe,

    Bedankt voor je feedback!
    Ik moet zeggen, dat de “schuldervaring” vaak terug komt in mijn schrijven, het is 1 van mijn belangrijkste thema’s denk ik, hoewel ik dan het woord verantwoordelijkheid prettiger vind.

    Het is inderdaad een groot onderwerp, daarom poog ik ook niet om het al te erg over de inhoudelijke boeg te gooien – weet er veel te weinig vanaf- het is meer een gevoel dat ik over wil brengen.

    Ik denk trouwens wel dat heel veel individuen bij elkaar wat te weeg kunnen brengen, maar hoezeer de evolutie van de aarde op zichzelf ons in de weg gaat zitten dat weten we inderdaad niet.

Meralixe · 15 januari 2016 op 18:25

He, ik zag het nu pas, Global WarNing!

troubadour · 15 januari 2016 op 18:55

Een beetje laat Mia Caro, nu pas. Wanneer een miljardair jou uitnodigt voor een party op de rede van Florida op zijn jacht, en je smeekt om je te mogen ophalen met zijn privéjet, dan weiger jij? Immers dat kost 10.000 liter kerosine, toch. Afval scheiden of afval voorkomen, that’s the question Mia. Welkom, ben benieuwd naar je volgende knuppeltje.

    Mia Caro · 16 januari 2016 op 21:03

    Haha. Ik heb vliegangst Troubadour, dus ik denk dat ik vooralsnog beleefd zou bedanken 😉

    Dank voor het welkom!

Mien · 16 januari 2016 op 00:07

Mia Caro, mooie naam. Evenzo de titel. En dan hier starten met een column over duurzaamheid. :yes:
De zevende alinea vond ik treffend.
In het vroeger waarover je spreekt, sprak men nog van zure regen. Die valt helaas nog veel te vaak. Maar zelfs zure regen heeft zo zijn positieve kanten. Welkom bij CX. Het is hier goed toeven.

    Mia Caro · 16 januari 2016 op 21:14

    Hoi Mien!

    Dank je voor je feedback en welkom, fijn dat iedereen daar zo de tijd voor neemt. Ben blij met de naam, zo werd ik vaak “aangeheven” (ik weet niet of je dat zo kan zeggen) door iemand die me zeer dierbaar was.

    Jaaa zure regen! die was ik bijna vergeten. Ook iets uit mijn kindertijd.

Odette · 16 januari 2016 op 14:28

Beetje rommelig maar dat mag, met een eerste stukkie. 😉
Deze vind ik leuk gevonden: “Het besef dat de wereld en ik geen gescheiden eilanden zijn drong recentelijk met enige vertraging door.”
En hier moest ik als beelddenkerT erg om lachen: “Een onbehaaglijk gevoel van urgentie bekroop me en ik moest me bedwingen om niet obsessief afval te gaan zitten scheiden midden in de nacht.” LOL!
Welkom op CX.

    Mia Caro · 16 januari 2016 op 21:17

    Hi Odette!

    Bedankt voor je welkom en positieve feedback 🙂
    Ja rommelig dat heb ik meerdere keren gehoord, dus daar zit vast wat in hihi.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder