De eerste dag van mijn vrije week. Ik heb nog geen zin om in beweging te komen, naar beneden te lopen, onder de douche te gaan staan, kleren uit te zoeken, nog verder naar beneden te lopen en ontbijt te maken. Yak, ik word al moe als ik eraan denk. En waarom zou ik eigenlijk, ik heb alle tijd en deze week is er voornamelijk op gericht om mijzelf te ontspannen en lekker uit te rusten. Op de achtergrond klinkt het RTL-nieuws. Aanslagje hier, wat doden daar, het is elke dag hetzelfde. Ik kijk door de bamboe-rolgordijnen en zie een bewolkte lucht, prachtig in samenspel met het nieuws. Het maakt ook niet uit, weer of geen weer, in mijn bed is het altijd goed vertoeven, zelfs met de overblijfselen van een klein griepje. In bed kan ik nadenken, over de wereld, de mensen die zich erin bewegen en kenbaar maken, het geweld tussen mensen onderling, het natuurgeweld en alle drukte en aandacht die op dit moment door ‘wereldleiders’ naar zich toe worden getrokken. Egotripperij op z’n best. Iedereen schermt met zijn of haar religie. Alsof dat iets uitmaakt. Alsof je uit naam van God of Allah, een vrijbrief hebt om maar te doen wat je wilt. Zolang je de wil van God volgt is blijkbaar alles geoorloofd. Zeker in het kader van een heilige oorlog of Jihad… Het lijkt Godverdomme wel of we weer in de tijd van de kruistochten leven. Onze ratio is compleet ondergesneeuwd onder aanvoering van valse ‘profeten’, vermomt als wereldleiders of spirituele leiders, en instinctief menselijk gedrag. Hoe kan iets in Godsnaam heilig zijn als het bloed van duizenden onschuldige mensen aan deze oorlog kleven. Hoe kan een puriteins land zoals Amerika, dit nog goedpraten onder het mom van democratie en de wil van God? Het is niet meer dan logisch dat zoveel mensen wankelen in hun geloof. Religie is verziekt door zijn beoefenaars, niets meer en niets minder.

Misschien is het tijd voor een spirituele tocht. Ver weg, over bergen, door sneeuw, beschenen door de zon, om vervolgens te worden weggespoeld door de regen. Waar leidt het naartoe, vind ik dan eindelijk de antwoorden, de balans en de oplossingen op vragen waar ik, en met mij vele anderen, al ons hele leven naar zoeken? Spiritualiteit in alle facetten van het leven. De zin van het leven. Misschien vind ik God op de toppen van de bergen, als adelaar zwevend in de lucht, of duikend als een orka in de immense oceaan. Vragen zonder antwoorden, hel zonder uitzicht op hemel. Het stormt binnen in mij en alles lijkt door elkaar geschud en verward. Zinloos gewauwel in een wereld waar iedereen het beter weet. God, Allah, Jahwe… Waar gaat het hier eigenlijk om? Zelfbedachte Goden en/of grootheden of zelfstandige entiteiten die hun bestaan moedwillig laten afhangen van een stelletje volgelingen of dwazen die zeggen de wil van hun God uit te oefenen? Slecht management [i]so to speak[/i]. En God kan het allemaal niets schelen, tenslotte heeft hij ons vrije wil gegeven. Een vrije wil die we enthousiast gebruiken om het ‘beste’ uit ons zelf te halen en dat ‘beste’ te bombarderen op anderen die het licht nog niet hebben gezien. Zoveel negatieve energie en alles onder het mom van vrijheid, walhalla’s, hel en verdoemenis, eeuwig leven en nog veel meer van dit soort uitlatingen en ideeën. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest, maar helaas is dit wel waar we zijn beland. De mens is tot grote dingen in staat, zolang ze tenminste ook eens gaat DOEN wat ze tot nu toe alleen maar heeft GEPREDIKT… naastenliefde, tolerantie, verdraagzaamheid, vrede… Mooie woorden, maar zolang er geweld wordt gebruikt om deze doelen te bereiken, zijn dit niets anders dan woorden. Lege omhulsels van nietszeggende mensen.

God is dood, lang leve God…

Categorieën: Actualiteiten

14 reacties

wendy77 · 12 november 2005 op 13:40

Wow, waar denk jij allemaal aan op de vroege morgen 😛
Heel mooi beschreven, hele goede column

Wessel · 12 november 2005 op 15:25

Dat zijn nog eens diepe inzichten op de vroege ochtend! Geschreven alsof het in een eruptie van inspiratie in je is opgekomen. Het heeft iets van een tirade en dat maakt het aantrekkelijk om te lezen. Ach ja, de Grote Poppenspeler,.. Wat is Zijn invloed nog op zijn marionetten? Ik zou een groot deel van dit betoog geschreven kunnen hebben. De zegeningen van het geloof zijn op één hand te tellen. Een handjevol verdwaalde zielen vindt er tegenwoordig nog wat gemoedsrust. Voor de rest is het een inktzwarte geschiedenis vol moord en doodslag. En wanneer dringt het besef eens door dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders NIET gelooft. Geloof het of niet, maar Nederland is een atheistisch land.
Vlot geschreven met originele (tussen)zinnetjes (zoals: “Slecht management, so to speak”). Lekker om te lezen dus.

Outsider · 12 november 2005 op 16:00

Interessante column die het overdenken waard is.

Overigens is het niet waar wat Wessel zegt, dat het merendeel van de Nederlands bevolking niet gelooft. Ik weet wel dat enquete’s niet altijd betrouwbaar zijn, maar ik heb meerdere keren in het nieuws gelezen dat volgens opinie-onderzoeken verreweg meer dan de helft wel gelooft en dat zelfs, wat je niet zou verwachten ook wel ongeveer tien procent in reïncarnatie gelooft.

Het is wel waar dat oorlogen vaak in naam van God en religie worden gevoerd, maar door de uitroeiing van alle godsdienst wordt dat er beslist niet beter op. Denk aan het communisme dat nog niet eens honderd jaar (of een paar jaar meer, dat weet ik niet precies) bestaat, maar nu al miljoenen en miljoenen doden op zijn geweten heeft, met name in Rusland onder Stalin en in China onder Mao.

Raindog · 12 november 2005 op 17:15

Ik snap het dilemma en ik snap ook dat het uit een vermoedelijk atheïstisch of misschien wel ietsistich oogpunt is geschreven en het is ook waar: gelovigen maken vaak geen goede beurt gekeken naar tal van zaken. Toch, zoals Outsider al aangeeft, geen religie vormt evenmin een garantie dat mensen elkaar niet meer uitmoorden want ongeacht welk geloof men aanhangt; het blijven mensen. Religie is als zodanig trouwens niet eens zo vaak een oorzaak te noemen, hooguit een excuus. Juist, van mensen.

Wessel · 12 november 2005 op 17:22

@Outsider. Tuurlijk, als je geloof in een natuurkracht, reïncarnatie of Casper het Spookje meeneneemt dan gelooft de meerderheid. Het is een definitie-kwestie. Wat ik bedoel te zeggen is dat Nederland vaak als een Christelijk samenleving wordt voorgespiegeld en dat klopt niet (meer).

melady · 12 november 2005 op 19:24

[quote]Misschien is het tijd voor een spirituele tocht. Ver weg, over bergen, door sneeuw, beschenen door de zon, om vervolgens te worden weggespoeld door de regen. [/quote]

Een hele mooie column, mooie doordachte zinnen.
Daar hou ik wel van.
En discussiëren over geloof, daar geloof ik niet in.

Outsider · 12 november 2005 op 20:13

[quote]Wat ik bedoel te zeggen is dat Nederland vaak als een Christelijk samenleving wordt voorgespiegeld en dat klopt niet (meer). [/quote]

O ja, zo bekeken Wessel denk ik zeker dat je wel gelijk hebt.

Trukie · 12 november 2005 op 22:34

Dit nietszeggende mens vindt dit een geweldige column

Li · 13 november 2005 op 01:42

Niets dan lof voor deze column Tasz!

Li

Troy · 13 november 2005 op 16:14

[quote]”Religie is verziekt door zijn beoefenaars, niets meer en niets minder”[/quote]

Helemaal mee eens..

Al deze gedachtenspinsels hebben je een mooie column opgeleverd.

bert · 13 november 2005 op 20:22

Begin met leven, en begin bij jezelf, pas als je jezelf liefhebt kun je anderen liefhebben. Zo is het ooit in de bijbel verwoord en ik denk dat het gewoon waar is.
Goeie column, stof tot nadenken.

Geertje · 14 november 2005 op 00:17

[quote]Mooie woorden, maar zolang er geweld wordt gebruikt om deze doelen te bereiken, zijn dit niets anders dan woorden. [/quote]

De wapenindustrie is de industrie waar het meeste geld mee wordt verdient. En geld stinkt niet. De doelen zijn dus niet idealen, maar geld verdienen. En als idealen van anderen nodig zijn om dat doel te bereiken…Ooit een docu gezien op Discovery over dit onderwerp. 😀

Goede column!

Tasz · 14 november 2005 op 00:46

Hoi allemaal – bedankt voor alle reactie’s.

@Raindog – Ik ben het wel met je eens. Ook ik vind ik jouw vermoeden dat dit uit atheistisch oogpunt zou zijn geschreven begrijpelijk, ik ben echter niet atheistisch, maar boeddhist, maar goed die geloven ook niet in God als zodanig, dus misschien heb je toch wel gelijk hahaha. 😉

Bye
Tasz

klungel · 14 november 2005 op 12:35

Erg mooi geschreven stukje beleving die ik vaak heb :-). Te vaak zou ik wilen zeggen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder