Vijf verdachten van de akelige aanslagen van acht jaar geleden hebben verklaard dat ze vereerd zijn dat God, of liever gezegd Allah, hen uitgekozen heeft om het martelaarschap op zich te nemen. Voor zover ik weet is een menselijk persoon, genaamd Osama Bin Laden, degene geweest die hen uitgekozen heeft. Met zijn in de hemel pratende beloftes. Voor zover ik weet zijn er ook geen 100 maagden in Guantánamo Bay en worden ze daar het zonlicht ook ontnomen. Ik ben benieuwd wat voor goddelijke taferelen er zich dan in de hel bevinden. Het toe-eigenen van land en grond wordt ook met bruut geweld gerealiseerd en behouden. De genocide van de Tweede Wereldoorlog. Door het geloof van Hitler. In de God met blonde haren en blauwe ogen en het Derde Rijk. Vervolgens worden de Joden een eigen stuk land toegezegd, het zogenaamde Beloofde Land. Zo staat het omschreven in het boek de Bijbel. Een beetje laat want het land is al beloofd aan de moslims, en wel door de beste vriend van Jezus, Mohammed. Daar zijn trouwens ook mooie verhalen van verschenen in een boek. In naam van God en Allah ruziën ze al decennia over dat stukje grond. Een dode meer of minder, daar draaien ze hun hoofd niet voor om. Israël, een hemels paradijs om in te huisvesten. Ook de katholieken en protestanten ruziën al decennia om het noorden van Ierland. Beide partijen blijven de grond claimen met dodelijke acties.

Er is zelfs een groepering die onderdrukt wordt en waarvan de monden gesnoerd zijn. Alleen maar omdat ze grootgrondbezitters zijn en streven naar vrijheid. Jaloezie op een vredig bestaan, de rijke gronden en de mooie tempels. De Chinezen doen alles om ze het geluk van het leven te ontnemen. Ze moeten vluchten naar andere landen of het met hun leven bekopen, als ze er iets van willen zeggen. Wat ik ongelooflijk vind, is dat er nog steeds geen bloederige aanslagen zijn geweest in Peking of Hong Kong. Tibetaanse monniken verkleed als rijke zakenmannen om zich dan op te blazen in de mensenmassa. In naam van een vrij en onafhankelijk Tibet. In naam van Boeddha. Waarom doen zij het niet?

De onrust en het geweld in het heden wordt veelal veroorzaakt door alle geboden en gebieden van het geloof. Het geloof in het onbereikbare, het onvoorstelbare en in het onmogelijke. In welke religie je ook gelooft, in naam van “God” blijkt dat haat en jaloezie, geweld tegen de mensheid rechtvaardigen.

Mijn ouders hebben ervoor gekozen om mij neutraal te laten. Onbeïnvloedbaar voor geweldige en gewelddadige verhalen die het geloof in mij zelf en de mensheid zullen veranderen. Ik laat mijn leven niet kneden aan de hand van emoties en normen en waarden die als goddelijk bestempeld worden. Mijn God zegt me niets te denken, niets te voelen en niets te doen. Hij is alleen aanwezig.

Dat Jezus en Mohammed op stonden om de boodschap van vrede en liefde te verspreiden in naam van God en Allah, is een mooie daad. En dat Jezus dat moest bekopen met de dood, dat is voor mij het ultieme martelaarschap. Zijn leven opgeofferd voor alle anderen, en niet een leven voor nog veel meer levens. Verdomme, dat kan in godsnaam toch nooit de bedoeling zijn?

Categorieën: Actualiteiten

BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

8 reacties

Albantar · 19 maart 2009 op 13:39

Allereerst moet je niet uit het oog verliezen dat Boeddha geen god is maar een historisch personage naar wiens beeld Boeddhisten trachten te leven. En dat is ook meteen de reden waarom er geen Boeddhistisch-extremistische terroristen zijn, want de Boeddhistische levenswijze is door en door geïmpregneerd door vrede, harmonie en respect voor alle leven.

In de geschriften van de Woestijnreligies (Jodendom, Christendom en Islam) staan veel referenties aan geweld. Zelfs Jezus zei dat Hij niet kwam om vrede te stichten maar onvrede; dat door Hem kinderen tegen hun ouders in opstand zouden komen, vrouwen tegen hun mannen, onderdanen tegen hun leiders. Maar tegelijkertijd keerde Hij zich ook duidelijk af van het gebruik van het zwaard. Toen één van de apostelen bij de arrestatie van Jezus met een zwaard uithaalde naar een soldaat en hem een oor afsloeg, riep Jezus uit “nu is het genoeg”, en genas de soldaat.

In de Joodse belevingswereld deelt alleen God doodsstraffen uit, het zal een Jood dan ook niet in zijn hoofd komen om een zelfmoordaanslag te plegen. Voor een Christen is Jezus de temperende factor; Hij leert ons dat God liefdevol is en zulke acties niet op prijs zou stellen. Bij Moslims is er niet zo’n temperende factor. In hun beleving is God het allergrootste en moet je alles, letterlijk alles doen on Hem te dienen. Als iemand je er dus van overtuigt dat je jezelf moet opblazen op een vol marktplein, dan doe je dat, en God zal je ervoor belonen.

Trouwens, er staat nergens dat die maagden persé vrouwen zijn 😉

Mien · 19 maart 2009 op 14:28

Volgens mij is de aarde van moeder aarde en dat mag wat mij betreft nog lang zo blijven.
Dat wij er tijdelijk op mogen vertoeven is juist een mooi godsgeschenk, hoe die god dan ook mag heten.
Jammer alleen dat godsdienstwaanzinnigen de lol voor velen bederven.

Mien laat niet alleen vanwege Godswege water over Gods akkers lopen

arta · 19 maart 2009 op 16:35

Een moeilijk onderwerp, wat absoluut de moeite van een column waard is. De clou zit hem in de staart en daar kan ik het helemaal mee eens zijn…

Mosje · 19 maart 2009 op 19:14

Problemen op wereldschaal laten zich niet behandelen in een stukje van een paar honderd woorden.

pally · 19 maart 2009 op 23:00

Zwaar onderwerp Gary, waar je je gauw aan vertilt.
Toch geen slecht stuk en wel helemaal alleen gedaan… 😉
groet van Pally

doemaar88 · 20 maart 2009 op 09:57

Goed geschreven – zoals al eerder gezegd lastig onderwerp. Je gaat beter schrijven! 😀

klapdoos · 20 maart 2009 op 09:58

In mijn Joodse familie is inderdaad zelfmoord een doodzonde, hoewel wij niet practiserend zijn, alleen wanneer het sommige familieleden uitkomt ( vrije dagen enzo) Maar elke oorlog is begonnen door het geloof welk geloof je ook neemt. Maar besef wel dat de bijbel is gescheven door tientallen “profeten” die allen een draai aan het vorige hoofdstuk gaven. Ooit heeft een psycholoog zich hierin verdiept en na jaren kwamen er 34 profielen uit van mensen met een bepaalde trek, zoals egoisme, narcisme, liefhebbend, haat naar de mnensheid toe enz…Elk van die profeten had zijn eigen verhaal, dat nu in de bijbel staat. Leg je alle boeken bij elkaar en de gebedsrol van de Talmud, zie en gij zult dezelfde passages vinden alleen. Stiekem van elkaar afgekeken denk ik. Geloof zit in je hart en niet in een kogel…
groet van leny :wave:

Garuda · 21 maart 2009 op 00:08

Ik vond het ook een moeilijk onderwerp, ik had eigenlijk totaal iets anders geschreven. Maar ik vond het niet tot zijn recht komen. En dankzij jullie tips en een andere kijk op het onderwerp is dit het resultaat geworden. Tevreden maar toch terughoudend, juist vanwege het onderwerp.

Ik dank jullie voor de reacties.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder