Vele beschavingen en klassieke culturen zijn ten onder gegaan. Zij gingen ten onder aan hun eigen succes, hebzucht en macht die ze uitoefenden op hun onderdanen. Zij maakten plaats voor nieuwe beschavingen en culturen. Waarbij ze allemaal zo hun voetsporen hebben achtergelaten in onze tijd. Zo is er een land aan de Middellandse Zee dat de littekens en sporen draagt van een beroemde beschaving. Deze beschaving beleefde hoogtijdagen in verschillende era’s, welke plaats vonden tussen 5000 voor Christus en de 4e eeuw voor Christus.

Deze beschaving heeft ons het theater en de filosofie gegeven. Zelfs de reden waar vele oorlogen om worden gevochten komt van hun, de democratie. Zij brachten grote namen voort in de wetenschap en filosofie. Wie kent Socrates, Aristoteles, Pythagoras en Plato niet? Om zo maar een kleine greep te doen. Zij brachten uitvindingen en bevindingen die hedendaags bepalend zijn in onze beschaving.

Maar ook deze beschaving is verdwenen. Ten onder gegaan aan de onderdrukking van de Macedoniërs, nadat ze al veel geleden hadden van de Romeinen, maar vooral ook door conflicten tussen hun eigen staten en steden. Grootmoed en hebzucht hebben hen de kop gekost, iets wat te voorspellen was met een astrologische vooruitblik.

Sinds 1830 is er in dat zelfde land een nieuwe beschaving ontstaan met dezelfde gebruiken, dezelfde taal en dezelfde instelling. Helaas moet ik concluderen dat het ook voor deze beschaving snel afgelopen zal zijn. Een land meer of minder, daar lig ik niet wakker van. Maar het verval van dit land zal een domino effect teweegbrengen. Ze zijn lid van de EU en gebruiken de Europese munt en daarom zal hun val ook mij raken.

Als een domme ezel die zich toch weer tegen dezelfde steen stoot, een steen die in bijna tweeduizend jaar een stuk harder is geworden, zien ze hun ondergang tegemoet. Leven als goden zorgt voor een schuld die niet meer te betalen is, waarvoor niets meer hun redding kan brengen. Faillissement is hun enige zekerheid.

Het verschil met de Oudheid is dat ze nu andere beschavingen en culturen met zich mee zullen nemen de afgrond in. Kennis en welvaart gaan wederom verloren, voor langere tijd. Een tijdperk van sombere en donkere dagen liggen in het verschiet. Een openbaring van de Moderne Middeleeuwen.

Categorieën: Actualiteiten

BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

10 reacties

Libelle · 17 september 2011 op 08:59

Ik ben niet zo pessimistisch Garuda.
Donkere wolken, ok, maar om nou de hele beschaving in de waagschaal te stellen?
Als onze beschaving stopt met op school geschiedenis les te geven, dan gaat het verkeerd lijkt me.
Wel helder geschreven.

Chris · 17 september 2011 op 09:11

Griekenland is geen oorzaak, Griekenland is een pion die gebruikt wordt in een schaakspel. Een slachtoffer derhalve. Het schuldverhaal zit heel wat dieper dan het Griekenlandverhaal, op 3 na alle landen in de wereld hebben een staatsschuld, die overigens in geen van de gevallen ooit zal worden terugbetaald. Griekenland is slechts een druppeltje op een gloeiende plaat. Dat de reguliere media dit verhullen zou te denken moeten geven: wat tracht men te verbergen??

SIMBA · 17 september 2011 op 09:25

Orgineel om het vanuit de geschiedenis te bekijken. Ik vind het persoonlijk wel een doemscenario maar je kunt een onderwerp als dit natuurlijk op veel manieren ervaren/bekijken.

Chris · 17 september 2011 op 10:15

De oplossing voor het schuldenprobleem is overigens betrekkelijk eenvoudig en zorgt ervoor dat niemand in een afgrond in hoeft te vallen: Scheld alle schulden aan iedereen kwijt!!

Dus niet alleen aan landen, maar ook aan personen en bedrijven. De meeste schulden bestaan slechts op papier en dragen niet bij aan welk productieproces, kennisdelings/verwervingsproces, of wat dan ook. Zonder verstoring (behalve in machtsverhoudingen) kan het leven zonder de schulden gewoon verder gaan, met een stuk minder stress en onnodige activiteiten.

Garuda · 17 september 2011 op 14:22

Ik ben ook niet pessimistisch, het is een pessimistisch idee 😉

Garuda · 17 september 2011 op 14:26

Het is misschien eenvoudig, maar het is geen oplossing. Zoals jij het voorstelt weet je zeker dat het financiële systeem in elkaar stort. Iedereen zijn schulden kwijtschelden houdt in dat ook banken geen geld meer hebben om terug te vorderen, als banken geen geld meer hebben zijn er ook geen pensioenen meer en hebben zelfs wij geen geld meer. Alles draait om geld, of het nu iets fysiek is of bestaat uit digitale cijfers. Het financiële en economische systeem draait op schulden.

Chris · 17 september 2011 op 19:53

het is de enige mogelijke oplossing. en de eerlijkste. het grootste probleem echter is dat de meeste mensen niet buiten de kunstmatig gecreeerde kaders kunnen cq durven te denken en daarmee de status quop die onherroepelijk naar een ineenstorting zal leiden in stand houden. ik realiseer mij ook dat dit geen financieel economisch platform is, maar een platform van schrijvers. alhoewel ik het inhoudelijk dus absoluut niet met de strekking eens ben, vind ik het wel goed geschreven.

sylvia1 · 19 september 2011 op 20:01

Ik ben al zoveel vergeten van wat ik over de Griekse oudheid heb geleerd, dat ik nu niet met tegenargumenten kan komen. Lagen de geografische grenzen van het oude Griekenland bijvoorbeeld niet heel anders (Egypte, Arabie?). Maar wel origineel en met lef geschreven dit, mijn complimenten daarvoor.

Mien · 19 september 2011 op 22:01

Ben onlangs gestart met een cursus Chinees aan de Volksuniversiteit. You better be prepared !!!
Het Oosten komt eraan. Geen doemscenario’s maar Yin en Yang. Een waardevolle aanvulling op het collectieve geheugen van het Wilde Westen.

Mien Confucius

Garuda · 14 oktober 2011 op 00:17

Daar heb je helemaal gelijk in…Het Griekse Rijk was zeker groter dan het huidige Griekenland, het gaat me ook niet om de details ervan.

Bedankt voor de complimenten. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder