Gisteren werd mijn opa 85. Vijf-en-táchtig! Mijn oom meldde in zijn speech dat dat maar liefst 31025 geleefde dagen zijn, welgeteld. Ondertussen zat mijn opa onderuitgezakt, wazig te kijken, zijn best te doen om de gepaste gezichtsuitdrukking te produceren. Zijn grijze haar en oude gezicht viel weg in de zee van de omzittenden. Bijna even oud, grijs. Onze Dagen Zijn Geteld. Hij laat het grootste deel van het feest, in de tuin van zijn schoonzoon, als een mak lammetje over zich heenspoelen. Meneer Alzheimer is aan de bal.

Voorheen deed mijn opa zelf graag de speeches. Hij was een slim en ontwikkeld man met een goede functie. Trots, zelfverzekerd. Nu hij aan Alzheimer lijdt laat hij dat speechen liever aan anderen over. Mijn opa is alvast  beetje bij beetje aan het verhuizen uit zijn hoofd. Een niet gevraagde versnelling, bemoeilijking ook, van het ouder worden. Hij noemt het zelf Alzheimer-Light. Want hij weet de dingen dan wel, en dan weer niet. Hij verzakt in stilzwijgen en tafelstaren, ondertussen genietend van een Jenevertje met een kilo suiker erin. Want dat vindt hij heerlijk. Hij kijkt elke dag uit naar het borreluurtje. Of de borreluren. Of de borrelmiddag-en-avonden. Of de borreldagen. En het is zo ongezellig als het bezoek niet meedoet! Opa, pas toch op…Straks krijgt Meneer Alzheimer gezelschap van Mevrouw Korsakoff.

Laatst bezocht ik hem thuis. Zijn vrouw was op vakantie en zij had gezorgd voor een fantastische vrouw die mijn opa zijn ‘natje (JENEVER!) en droogje’ gaf. Thuis voelt opa zich het best. Zijn geheugen heeft daar klaarblijkelijk minder last van de spinnenwebben. Zelfs in zijn staat van ouderdom en geestelijke slijtage is hij nog bezorgd en geïnteresseerd in het wel-en-wee van zijn oudste kleindochter. Dat is vertederend. Je kunt alle gekheid op een stokje zetten, maar mijn opa heeft duidelijk gemaakt aan Meneer Alzheimer dat hij wel lief moet zijn. En dat is hij ook. Fikkie, af!

Toen het verjaardagsfeest op zijn einde liep informeerde ik bij opa naar zijn kado’s. Ik had verwacht dat hij daar niet veel van zou weten. Maar hij schatte het aantal flessen Jenever op 10 (niets was uitgepakt!), en het was er maar één meer. Selectief geheugen, ja, men moet die man toch wat beter in de gaten houden…want ondertussen let hij goed op. Na 4 borrels. Hij kan beter tegen sterke drank dan ik. Ineens kwam hij met een opmerking die ik nooit meer ga vergeten. ‘Ik hoef alleen de Jeneverflessen maar te tellen om te weten hoe lang ik nog leef, want ik ga ze allemaal opdrinken’. Een  beetje van Meneer Alzheimer en een beetje van meneer Weltevree*. Ik kon alleen maar reageren door te zeggen dat ik hem dan voortaan elke week wel een fles zou komen brengen. Humor of niet, met een schrijnend gevoel, gemixt met berusting en een vleugje weemoed, fietste ik naar huis.

Thuis bekroop me een gevoel waarbij ik alleen maar op de bank kon gaan liggen en naar de wolken staren. Je weet wel, zo’n wat-gaat-alles-toch-snel gevoel dat zich fysiek in je ingewanden wringt. En het stomme is, dit gevoel heeft allerminst met mijn opa te maken. Dit is een gevoel dat ieder mens bij tijde en wijle (letterlijk soms…) heeft. Waardoor je weet waar je voor leeft. Meneer Alzheimer, wilt u alstublieft lief zijn voor mijn lieve opa? Want als u het rustig aan doet kunt u ook een beetje blijven meegenieten. Van die lieve vrouw van opa, van die glaasjes Jenever, van die heerlijke klassieke muziek zittend in die fijne nieuwe leunstoel, het mooie uitzicht van het balkon op acht hoog, André Rieu en zijn viool, van het WK-voetbal, van lieve familie, vrienden en buren.

*fictieve achternaam


evil-ine

Columns persen zich zo af en toe uit mijn hoofd, het is dan alsof mijn vingers een eigen leven leiden. Ik hou van schrijven recht uit mijn hart. Het is inspirerend om andermans werken te lezen. Ik hoop dan ook op mijn beurt iets toe te voegen. Wat mij doorgaans inspireert: oude thrashmetal, een goed boek van o.a. Bernlef, Sara Kroos, Dimitri Verhulst, stilte, mensen en hun verschrikkelijke menselijkheden en alle mooie pure dingen van het leven.

13 reacties

Pierken · 3 september 2014 op 14:40

Geen staccato-column. Meer op opa’s snelheid. Maar dan zie je tenminste nog iets van de (mooie) omgeving. Je bewijst hiermee nooit te oud te zijn voor die traditionele kleindochter-opa-band. Een integere hechtheid binnen de familiehiërarchie. Een mal voor velen.
Ik lees in ieder geval zijn gevoel voor humor via jou terug. Als het geen fictie is, heeft hij dit dan ook gelezen? Ik zie hem wel lachen om de over elkaar heen vallende extrapolaties van zijn borrel’uurtje’.

    evil-ine · 3 september 2014 op 16:10

    Dank je. Het is geen fictie. Er borrelde (haha) een gevoel bij mij naar boven na het feest waar ik iets mee moest. Mijn opa heeft het gelezen, begreep het ook, en begon te huilen. Hij vond het dichtbij zijn beleving staan. Dat was fantastisch om mee te maken, hij gaat hard achteruit. :-((

      Pierken · 3 september 2014 op 16:44

      Dat is rot, evil-ine. Wel gaaf dat je hem nog even in de spotlights zet en dat je hem nog hebt weten te ontroeren. Sterkte.

        evil-ine · 4 september 2014 op 12:40

        Thanx. Nou zie ik mezelf over een bepaalde tijd op zijn begrafenis stukjes quoten uit grijze verjaardag. Nou zegt hij zelf dat hij er in berust en dat zullen wij dan ook maar doen. 😉

Spencer · 3 september 2014 op 15:41

:yes:

Mien · 3 september 2014 op 16:38

Mooie en roerende ode aan je opa. ‘Still going strong’ op zijn manier. Je schrijft het mooi op. Kan me de tranen goed voorstellen. Puur, noch van jenever noch van krokodil. :yes:

arta · 3 september 2014 op 16:56

Mooi stuk.
De één na laatste alinea een beetje rommelig, maar dat maakt de laatste alinea dan weer ruimschoots goed.

Deze zin sprong er voor mij uit:
Mijn opa is alvast beetje bij beetje aan het verhuizen uit zijn hoofd.
Erg mooi.

Nachtzuster · 3 september 2014 op 19:32

Heel mooi geschreven. De zin die arta quote sprong er voor mij ook uit. Mevr Korsakov vind ik ook erg treffend gevonden. Een beetje rauw met een vleugje humor. Jouw opa treft het met een kleindochter als jij. De liefde spat er vanaf. :yes:

Ferrara · 3 september 2014 op 23:22

Mooie column met treffende woorden als; ‘Meneer Alzheimer is aan de bal.’
Echt doen hè, als je opa door zijn elf flessen heen is, elke week een nieuwe brengen.

Meralixe · 4 september 2014 op 07:21

Zeer graag gelezen. Mijn ma is 87 en heeft meer en meer moeite met haar geheugen. Na elk bezoek voel ik me een beetje terneergeslagen. Dat gevoel heb je mooi weergegeven. 🙂

troubadour · 4 september 2014 op 07:51

Mooi verwoorde empathie.

Michel de Groot · 4 september 2014 op 09:48

Prachtig geschreven.
Juist door de humor wordt het zo liefdevol. Vooral een zin als ‘men moet die man toch wat beter in de gaten houden…’ Dat soort vriendelijke plagerijtjes kan alleen als je elkaar aardig vindt.

Ook goed dat je het niet zozeer over Alzheimer hebt, maar meer over je opa en wie hij is. Je hebt dus geen patiënt van hem gemaakt, hij mocht mens blijven.

evil-ine · 4 september 2014 op 12:45

Dank julle allemaal voor de reacties. Het is fijn om te zien dat mijn opa overkomt zoals hij is, ik heb hem een beetje kunnen ‘conserveren’ als het ware!

En over de plagerijtjes, mijn opa doet het zelf ook en dat houdt de boel wel luchtig. Bv; laatst zat hij uren aan een stuk te bazelen over zijn diensttijd (1950), ik kon hem niet volgen en dan zegt ie grijnzend dat dat bij zijn aandoening hoort om vervolgens onverstoorbaar verder te gaan… 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder