Ik las voor de zekerheid Wikipedia er op na: ‘Privacy (Nederlands: privésfeer, privéleven of eigenruimte) is een afweerrecht dat de persoonlijke levenssfeer beschermt. Het recht op privacy wordt ook wel omschreven als het recht om met rust te worden gelaten (…). Privacy is een ruim begrip: het gaat onder meer om de bescherming van persoonsgegevens, de bescherming van het eigen lichaam en van de eigen woning, de bescherming van familie- en gezinsleven, en het recht vertrouwelijk te communiceren via, brief, telefoon, e-mail en dergelijke. Privacy betekent dat men dingen kan doen zonder dat de buitenwereld daar inbreuk op maakt of zelfs weet van heeft. Een van de definities van totalitarisme is dat de scheiding tussen de privésfeer en het publieke leven vervaagt.’ Lees die laatste zin een paar keer. Onder het mom van veiligheid wil de staat alles controleren, van A tot Z en van de wieg tot het graf.

Huiveringwekkend, maar PvdA minister Guusje Ter Horst beweert doodleuk: ‘Veiligheid gaat voor privacy’. Daar heeft ze dan ook de ‘Big Brother Award’ voor gekregen. Ergere diskwalificatie is nauwelijks denkbaar. Guusje staat echter niet alleen… Ook het rekeningrijden vermorzelt onze privacy. En wist u dat de overheid uw huis wil kunnen binnenvallen als u een uitkering (waaronder ook AOW) krijgt? Dat de politie, in strijd met de wet, kentekens van onschuldigen opslaat? Dat Ter Horst daarop ijskoud zei: dan passen we de wet toch aan!? Stel, de politie bespioneert of arresteert, in strijd met de wet, VPRO-, VARA- en vakbondsleden, vrijdenkers en vluchtelingen. Ach, dan past Guusje de wet toch gewoon aan!? Of neem de vingerafdrukdatabank die Nederland aanlegt. Hoe groot was het gat in de lucht geweest als de Duitsers die in 40-45 hadden gehad? Ook de bodyscanners die op Nederlandse luchthavens komen zijn onderdeel van de Guusvangenis waarin u wordt opgesloten. Daaruit ontsnappen is onmogelijk. Vroeger kon je misschien ontsnappen uit de Sing Sing of een concentratiekamp. Die waren immers van steen, beton en prikkeldraad, met bewakers van vlees en bloed. De Guusvangenis is zo groot als Nederland (nee, groter) en onzichtbaar. Guusje was voorstander was van de illegale oorlog tegen Irak. In ons land opereren sinds 9/11, met toestemming van de regering, en met instemming van Guusje, CIA agenten. Enzovoorts, en zo verder… Ik hou mijn hart vast. Quo vadis, Guusje? Waar gaat dit naar toe?


3 reacties

DreamOn · 10 februari 2010 op 18:40

Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar doordat de politie al die kentekens hadden bewaard, zijn er wel een aantal misdrijven opgelost. En tja, op het moment dat jouw winkel, benzinestation, enz. overvallen is door een stelletje tuig, dan wil je toch ook wel graag dat deze daders achter de tralies belanden.

De politie mocht dit niet doen, en dat de wet is aangepast, komt alleen maar doordat het gunstig bleek, dat deze gegevens bewaard zijn gebleven. En natuurlijk, ik ben het met je eens, het is wel een beetje de omgekeerde wereld.

Qua privacy: ik heb helemaal niet het gevoel dat mensen nog veel waarde hechten aan hun privacy.
Kijk nou eens naar hyves, twitter, enz., mensen doen er toch alles aan om alles en iedereen op de hoogte te stellen van hun persoonlijk leven?

Verder vind ik Guusje een eng mens, gevaarlijk ook.

Een goed geschreven column, ik vind alleen dat je op het laatst een aantal feiten opsomt zonder dit verder uit te werken waaróm je er zo tegen bent.
Zoals die bodyscans, ik zie het zo: de goeden moeten nou eenmaal onder de slechten lijden.
Als ik in een vliegtuig stap, dan wil ik toch ook veilig op plaats van bestemming aankomen? Als iemand dan een mes in z’n anus heeft gestopt, dan ben ik toch ook blij als die dader wordt opgespoord dmv bodyscan?
Ik maak me daar niet zo druk om, omdat ik besef dat het maatregelen zijn die genomen worden juist omdát het zo vaak mis is gegaan.

Maar ik snap wel je punt, nogmaals. 😉

joopvanpoll · 11 februari 2010 op 08:41

Ben het helemaal met je eens Dream.
Maar die Guusje, het zal toch je kampcommandant maar wezen. Wat kan je dan nog redden? Een illegaal stokerijtje?
Groet, Joop.

Bramos · 11 februari 2010 op 17:23

Je zegt het goed, onder het “mom” van! Veiligheid voor privacy geldt niet als je foto’s van een overvaller op Internet wilt plaatsen. De snorfiets heeft een kenteken, de auto wordt overal gevolgd, te voet moet je je identificeren, ga je met het openbaar vervoer wordt je gevolgd. ALS klap op de vuurpijl wordt binnen 5jaar contant geld in de winkels afgeschaft, er kan dan alleen gepind worden, zelfs je auto parkeren kan niet zonder kentekeninvoer!!! Schapen wordt wakker ……

Geef een reactie

Avatar plaatshouder