Een van mijn vrienden besloot zijn verjaardag een feestelijk tintje te geven in een plaatselijk café. Hoewel ik een hekel heb aan partijtjes wilde ik mij niet onttrekken aan de uitnodiging. Vrienden laten elkaar niet in de steek.

Op het afgesproken tijdstip slofte ik de bar binnen. Door een voor mij onbekende gezette dame kreeg ik een feestmuts opgezet en een roltong uitgereikt. Binnen de kortste keren stond ik handen te schudden en vrouwen te zoenen, waarvan ik vermoedde ze eerder ontmoet te hebben maar met de beste wil van de wereld niet kon plaatsen waar en wanneer. Laat staan dat ik hun namen herinnerde. Ik besloot open kaart te spelen en maakte mijn handicap over het onthouden van namen kenbaar. Iedereen begreep het en reikte hulpmiddeltjes aan om mij te helpen. Gezien mijn onvermogen raakte ik binnen no time toch weer verstrikt in het register van namen bij gezichten. Wie was Ingrid ook weer? En welke kerel hoort daarbij? Is het Gert? Of toch Karel? En Sophie … is dat nou die blonde in het poppenjurkje of de vrouw met die rare bril? En hoe heet die vent die graag een keer met mij wil golfen? Jurgen? Of misschien toch Joost? Ik zou het je niet kunnen vertellen.

Volgens mij is er niets mis met mijn brein. Ik kan logisch denken, mijn sociale en emotionele intelligentie zijn redelijk ontwikkeld en heb bewezen gecompliceerde taken te kunnen uitvoeren. Alleen met het onthouden van namen en getallen heb ik moeite. Pincodes, gebruiksnamen en wachtwoorden zijn voor mij dan ook een crime. Ik hussel ze door elkaar en raak het spoor bijster in de grabbelton van cijfers en sleutelwoorden. Ik heb postcodes opgegeven als kentekens, pincodes verhaspeld en gekoppeld aan verkeerde creditcards. Aan het onthouden van telefoonnummers begin ik niet eens!

Een paar weken na de verjaardag stond ik op de golfbaan met de man waarmee ik een afspraak had gemaakt. Met geen mogelijkheid kon ik zijn naam herinneren. We babbelden wat en ik wachtte op een ingeving die mijn ‘ezelsbrug’ zou activeren. Het gesprek ging over golf, de prijs van vliegtickets en de economische crisis. Na vijf minuten om elkaar heen gedraaid te hebben, keek hij me met gefronste wenkbrauwen aan en vroeg wat mijn voornaam ook weer was. Toen ik die noemde, stak hij zijn hand uit: “En ik ben Johan.” We schoten in de lach en besloten onze hernieuwde kennismaking te bezegelen met een biertje. Toen we ook nog de namen van onze echtgenotes hadden uitgewisseld was de zaak rond. Gelukkig ben ik dus niet de enige met een ‘zwart gat’ als handicap.

 

Categorieën: Algemeen

Snarf

Tijdens koken zijn kruiden en specerijen mijn smaakmakers. Bij het schrijven: humor, zelfspot en ironie. Voor beiden geldt dat het soms lukt ... soms niet.

13 reacties

van Gellekom · 11 augustus 2016 op 13:29

herkenbaar! Ik noem mijn hond altijd klootzak als ik zijn naam vergeet. Het gekke is dat hij dan toch kwispelend op mij af komt. Dit geheel terzijde. Schitterende column!

Meralixe · 11 augustus 2016 op 13:48

Joegie!!!! Jij hebt dat ook!!!
Eens had ik een trucje toen ik naam en voornaam diende te weten van een cliënt. Toen ik er naar vroeg en hij antwoorde me met de voornaam zei ik dat ik dat wel wist maar dat de achternaam eventjes zoek was of omgekeerd.
Toch even dit, nu is mijn 90 jarige moeder dementerend en ik vraag me meer dan eens af of dat deze vergeetachtigheid van mij nu, geen voorbode is voor later.

StreekSteek · 11 augustus 2016 op 13:53

Mooi opgebouwd. Ik had wel een wat spannender of puntiger clou verwacht.

NicoleS · 11 augustus 2016 op 14:09

Ik heb 4 Kids en tegen de tijd dat ik de juiste naam aan het goede popje verbind is het twee keer Kerstmis geweest. Top column. ?

Bhakje · 11 augustus 2016 op 14:33

Een heel herkenbare column. Ik ken het probleem uit eigen ervaring. Iedereen vergeet altijd mijn naam.

Leuk geschreven!

Esther Suzanna · 11 augustus 2016 op 16:54

Was het maar mijn enige handicap. Haha..
Je kunt je afvragen, als er zoveel herkenning is, of het nog een handicap is? Zou het evolutie zijn? Zijn namen niet meer belangrijk? Tenzij iemand zich onderscheidt van de massa…

Heel erg vind ik het dat ik geen namen van schrijvers (die ik goed vind en graag lees) noch titels van films en boeken kan onthouden. Zo kan ik nou nooit eens heel intellectueel overkomen op feesten en partijen… 🙁

Leuk geschreven!

Mien · 11 augustus 2016 op 17:26

Herkenbaar. Hoe heet ik ook alweer? Soms begin ik de dag met Gert en eindig ik met Jan. Zodra het Gert-Jan wordt begin ik opnieuw aan mezelf te twijfelen. Leuke column. Lepe titel.
Met grote letters de naam op iemands hoofd denken, kan helpen. ?

Ferrara · 11 augustus 2016 op 17:54

Halverwege de column dacht ik even dat je op het verkeerde feestje was beland. En nee je bent zeker niet de enige met deze handicap. Heerlijk toch.

Snarf · 12 augustus 2016 op 10:45

Allen bedankt voor de geestige reacties. Mijn dag kan niet meer stuk!

pally · 12 augustus 2016 op 11:32

Heel leuk en helaas ken ik dit ook heel goed!
Een klein taaldingetje: volgens mij is het’ zich herinneren’, een wederkerig werkwoord dus. Je schrijft 2x ‘ ik herinner’ zonder’ me of mij.
Doet verder niks af aan deze leuke column, Snarf.

    Snarf · 12 augustus 2016 op 11:36

    Bedankt, Pally. Je hebt inderdaad gelijk. Ik herinner het mij nu weer.

Nachtzuster · 12 augustus 2016 op 23:06

Hahaha. Hoe herkenbaar! Ik kom op mijn werk soms leerlingen tegen die op mijn afdeling hebben gewerkt en verdomd, ik weet hun naam niet meer. Terwijl ze mij enthousiast begroeten met mijn voornaam. Pijnlijk momentje.
Ik troost mij later dan maar met de wetenschap dat ik ouder ben en veel studenten tegenkom op tijdens stages. Mijzelf goedlullen noem ik dat. Lekker geschreven column, Snarf!

Snarf · 12 augustus 2016 op 23:30

Bedankt, Nachtzuster. Mede door jouw reactie voel ik mij minder verloren in het ‘zwarte gat’. Welterusten …??

Geef een reactie

Avatar plaatshouder