‘D-d-dat snijdt t-t-toch dwars door je ziel a-a-als je dat z-z-ziet… het zijn nog maar k-kinderen!’ zegt Harrie Snotter tegen de NOS-verslaggever. Het gezicht dat hij daarbij opzet lijkt zo gejat uit een schilderij uit de reeks ‘zigeunerjongetje met traan’ maar blijft, welke grimas hij ook probeert te trekken, een ondertoon houden van ‘Het Arnofinihuwelijk’ van Jan van Eyck. Al een jaar of tien wordt het Tsjetsjeense volk onderdrukt, verkracht, gemarteld en vermoord. Poetin geeft geen duimbreed toe. Kan ook niet. In een land dat al zolang ‘geregeerd’ wordt door Koning Leugen is de Waarheid kansloos. Sterft een roemloze en smartelijke dood. We weten het allemaal. Behalve natuurlijk onze eigen Harrie Snotter.

Harrie Snotter wentelt zich in vroomheid en onschuld en brengt zijn [b]medeleven[/b] over op de grote Russische leider Poetin. En hij schaamt zich er niet voor dit publiekelijk te doen. Ik wel. Ik schaam me diep een onderdaan te zijn van een land dat haar steun betuigt aan een van wreedste leiders van deze tijd. Want niet alleen de Tsjetsjenen zijn slachtoffer van deze stille slachter. Ook zijn eigen volk gaat gebukt onder een eindeloos lijden.

Onze premier blijkt niet de enige karakter- en ruggegraatloze leider te zijn. Er schijnen meer westerse grootmachten te zijn wiens machtige mannen op de knieën gaan voor deze moderne Stalin. Ik hoop dat, als ze eenmaal op hun knieën zitten, geen onbetamelijke dingen doen bij vadertje Rusland.

Mijn schaamrood zou dan waarschijnlijk omslaan in misselijk-groen maar het verklaart in elk geval wel waarom onze grote leiders om woorden verlegen zitten.

Categorieën: Actualiteiten

20 reacties

Kees Schilder · 9 september 2004 op 08:38

Helmaal mee eens!

Raindog · 9 september 2004 op 10:15

Even kijken of ik dit goed begrijp:

Dus in plaats van zijn medeleven te betonen aan de nabestaanden van zovele, vele slachtoffers, had hij beter een hilarische lange neus naar Poetin kunnen trekken onder het motto: “Eigen schuld, dikke bult!! Ik zei het je toch? Na na na naa naaa!”

Nee duidelijk.
Ook dat zou inderdaad gekund hebben.

viking · 9 september 2004 op 10:30

Raindog, je verbaasd me. Tuurlijk verdienen de slachtoffers medeleven. Maar Poetin niet. Kan iemand mij uitleggen waarom geen enkele ‘grote leider’ kritiek op deze neukfout durft te hebben?

tontheunis · 9 september 2004 op 12:18

Pardon? Kan iemand mij iets duidelijker uitleggen waarom Raindog ernaast zou zitten?
Wat had de Balkenbende dán moeten doen?
En, een ieder weet wat ik van onze premier vind, ik ben er zelfs van overtuigd dat het menneke werkelijk onthutst is door de gebeurtenissen in Beslan, net zoals ik en ieder ander menselijk mens. Het ventje is niet helemaal wereldvreemd, hoor.
Wanneer je een beetje verstand hebt van gewelddadige ontzettingsacties of invallen door overheden, zijn de beelden van Beslan een gruwel. De kans dat er geen doden zouden vallen was namelijk minimaal. De explosieven waren zo opgehangen en de detonators zo geplaatst dat het bijna wel mis moest gaan. Een vluchtpoging van een groep kinderen (en die lezing wordt nog het meest ondersteund door de getuigenverklaringen en de beelden) was de inleiding tot het uiteindelijke bloedbad.
Geen Poetin die daar de hand in had, geen commando die trigger-happy was. Poetin wasiedere vorm van aanhang in eigen land al kwijt, maar door dit vreselijke drama heeft hij internationaal (want hij is erg populair bij alle westerse regeringsleiders) enorm gezichtsverlies geleden. Alleen al om die reden (in navolging van het theater in Moskou) zou hij nooit het bevel tot de aanval hebben gegeven, in elk geval niet zo snel.
Al is hij nog zo’n schurk, ik ben van mening dat je iemand niet kunt beschuldigen van een misdaad die door anderen is gepleegd.

TT.

viking · 9 september 2004 op 13:52

Wat had Balkendende moeten doen? Hou op zeg. Wat dacht je van kritiek? Poetin is de bron van al deze ellende (ik heb het niet over deze gijzelingsacties als incident). De acties van de terroristen zijn ondanks dat absoluut niet te rechtvaardigen. [b]Nooit![/b] Maar verplaats je eens in een Tsjetsjeen… Ik geloof namelijk niet dat terreur een gevolg is van een uit de hand gelopen hobbie van een paar fanatici.

tontheunis · 9 september 2004 op 15:19

[quote]Ik geloof namelijk niet dat terreur een gevolg is van een uit de hand gelopen hobbie van een paar fanatici.[/quote]

Zo eens kijkend naar de Islam-populatie, wil je daarmee dus zeggen dat een groot tot overgroot deel van hen aanhanger van/meedoener met mensen als Bin Laden zou zijn?
Dat alle Palestijnen voorstander zijn van zelfmoordcommando’s? Dat heel het Baskische volksdeel achter de ETA staat? Dat de Molukse gemeenschap voorstander van de treinkapingen en de schoolbezetting was? Duitsland massaal de RAF omarmde, Italie en bloq voor de Rode Brigades viel en heel Indonesie stond te juichen bij de Australische lijken in die discotheek?
Welnee, eerder het tegendeel is waar. De meeste mensen willen geen geweld omdat ze bang zijn voor de gevolgen maar vaak ook omdat ze gewoon vrede willen en vreedzaam zijn. Daardoor neemt hun wens tot zelfbeschikking niet af, maar zij gaan niet over tot het vermoorden van anderen.
Had de Balkenbende ‘eigen schuld, dikke bult’ moeten roepen? En daarmee (Ras)Poetin nog verder de gordijnen in moeten jagen dan Ben Bot al had gedaan door links en rechtsom de Russische overheid de schuld te geven van een moord die door waanzinnigen werd voorbereid en uitgevoerd?
Naar mijn bescheiden mening… Nee.

TT

viking · 9 september 2004 op 15:44

Sorrie Ton, je legt mij woorden in de mond die ik niet heb gezegd en zeker ook niet zou zeggen. Mocht mijn column zo verwarrend voor je zijn dan spijt me dat.

Mocht je gewoon ff willen stangen: niet doen!

ignatius · 9 september 2004 op 16:53

Poetin, hmmm weet je als je deze naam op zijn frans uitspreekt staat er opeens zomaar Putain. Zal wel toeval zijn, maar hoe ik hier nu op kom, nou ja doet er ook verder niet toe.. 😕
[quote]deze moderne Stalin[/quote]
Wat is er mis met Stalin? Durf te wedden dat er onder deze man met zijn vriendelijke ogen, zachte blik en hartelijke doch enigszin boertige uitstraling zoiets nooit was voorgevallen. Toen leefden al deze volkeren nog vreedzaam met en naast elkaar.Toch? 😉

Ik heb zo links en rechts wat reacties gelezen en gezien de aard van een aantal reacties stel ik voor dat de column eens goed wordt gelezen (dus écht lezen!)alvorens er zaken worden gesuggereerd, gesubjectiveerd, of ‘hineininterpretiert’. Mijns inziens probeert de schrijver hier aan te geven dat hij, net als eenieder, het drama in Beslan verafschuwt, doch dat westerse regeringsleiders en JPeemig enigszins boter op hun hoofd hebben aangaande het Russische optreden in Tsjetsjenië en er in die zin wellicht sprake is van krokodillentranen achteraf.

Bakema_NL · 9 september 2004 op 19:04

Er laaien daar in de omgeving weer wat zaken op uit het verre verleden, dit alles door toedoen van dit gebeuren. Er zit dus wat verder in de geschiedenis al kwaad bloed……….overigens weer islam-gerelateerd…..zal wel toevallig zijn…hmja.

Raindog · 9 september 2004 op 20:16

Goed, ik heb even gelezen.

Waar ik problemen mee heb Viking, is dat mijns inziens een gebeurtenis en een reactie daarop geheel uit hun verband worden gerukt. Het zal wel aantrekkelijk zijn om complexe zaken in one-liners te vatten. Of de werkelijkheid daar recht mee gedaan wordt is een tweede.

Nederland heeft op dit moment het voorzitterschap van de EU. Vanuit die hoedanigheid heeft minister Bot precies gedaan wat jij min of meer bedoelt, zij het op een uitermate genuanceerde wijze. Als je opgelet hebt weet je wat voor reactie dat van de Russische Beer (de natie) opgeleverd heeft. Die Beer en dat waartoe hij in staat is hoeft niet onderschat te worden. Van een Nederlandse premier verwacht ik iets anders dan de soms mateloze zelfoverschatting van zijn burgers.

Bovendien geeft het gewoon per definitie geen pas om het leed van duizenden mensen die honderden geliefden verloren hebben, in een Nederlands politiek kader te passen.

Ik weet dat de schuldvraag in dit land in vrijwel alle gevallen het meeste favoriete onderwerp is. Dat JPB daar maar weer eens voor gebruikt wordt is inmiddels de regel geworden. Als je het mij vraagt te banaal voor woorden.

Op dit moment denk ik dat het beter is om die uitgestoken vinger even uit andermans pap te houden. Gewoon, uit respect voor duizenden. Tot de pap koud is, de lijken begraven zijn en de eerste rilling van dit terrorisme van onze rug verdwenen is.

Dees · 9 september 2004 op 21:10

Tsja, ik lees hier geen goedkeuring voor terrorisme in, wel een enorme afkeer van gehuichel en van de praktijk om de kop in het zand te steken waar het stelselmatige onderdrukking van een volk betreft.
Een afkeer waar ik het hartgrondig mee eens ben en dat heeft niets met gebrek aan respect voor de overlevenden en achterblijvers van deze gruweldaad te maken…
Wel met weer het wrange besef dat leed zo selectief met spijt betuigd wordt. Ik vind het een goede column.
Al begrijp ik (Raindog) je bezwaren tegen de timing ervan. De beelden liggen mij ook nog vers op het netvlies.

Mosje · 9 september 2004 op 23:33

Als er een dergelijke tragedie zich voordoet, dan verwacht ik dat een minister president zodanig reageert dat ik me er een beetje in kan vinden. En eerlijk gezegd heb ik dat bij JP nog niet meegemaakt. Die man is als geen ander in staat om bij schokkende gebeurtenissen de verkeerde woorden uit te spreken.

Ma3anne · 9 september 2004 op 23:52

Goede column. Ben het met de strekking eens.

viking · 10 september 2004 op 08:24

Gelukkig is mijn column niet door iedereen onbegrepen!
[quote]Op dit moment denk ik dat het beter is om die uitgestoken vinger even uit andermans pap te houden. Gewoon, uit respect voor duizenden. Tot de pap koud is, de lijken begraven zijn en de eerste rilling van dit terrorisme van onze rug verdwenen is.[/quote]
Hoewel ik begrip heb voor je stellingname kan ik me hier niet in vinden. Maar goed, een ieder gaat anders met dit soort verdriet om.

En geloof me ik heb met die mensen te doen maar voor ik eerst ga lopen snotteren hoe erg ik het vind om vervolgens een barbaar als Poetin mijn steun te betuigen… Zelfs al zou ik Jan Peter Balkenende heten zou ik liever ter plekke dood neervallen.

En om nog even een (heel manke!) vergelijking te maken (speciaal voor diegenen die niet kunnen of willen lezen): stel nu dat de Joden in WOII ter verdediging tegen Hitler dit soort acties hadden ondernomen. Met zó een afloop. Moesten we Hitler dan ook onze steun betuigen?

Mup · 10 september 2004 op 09:36

Balkenellende heeft goed kunnen oefenen met hypocrietje spelen met Mabelgate en de huwelijksperikelen van Margarita.

Groet Mup.

Martijn · 10 september 2004 op 10:14

Los van alles Ja’s en Nee’s, Jawohl’s und Nein’s is een column toch bedoeld om te prikkelen?

[url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=338&forum=5&11][i]”Omdat de column beschikt over vele journalistieke vrijheden om het uiteindelijke doel te bereiken – namelijk het uitlokken van een discussie, aanzetten tot nadenken, vermaken of ontroeren – is generalisatie een bekend fenomeen onder deze eigenzinnige teksten.”[/i][/url]

Dat is dan toch gelukt?!

Ik vrees wel dat er weer eens een blik Henny Huismannen wordt opengetrokken om onder de valse noten van Willeke Alberti, ‘semtex aan’ naar 4445 te SMS-en.
En dat vind [b]ik persoonlijk[/b] net wat erger.

Maar dat is weer een heel ander script.

Het probleem dat ik met Balkenede heb, is dat ik steeds het klassevoorzittertje zie van de brugklas die ik nooit serieus heb willen nemen. Het zal wel een [i]image[/i]probleem zijn waar ik weiger doorheen te kijken.

Misschien hadden Bot en Balkenede hun timing beter in acht kunnen nemen. Als je politiek spreekt namens een volk, vind ik dat je jou medeleven best mag betuigen. Jammer genoeg moeten dan zelfs eerst de ‘voors en tegens’ worden afgewogen.
Triest maar waar.

Maar het maakt wat los Viking en dat is in ieder geval een goede zaak.

Groet Martijn:-D
[b][size=x-large][color=FF0000][font=helvetica]#[/font][/color][/size][/b]

Kees Schilder · 10 september 2004 op 11:29

[quote]En om nog even een (heel manke!) vergelijking te maken (speciaal voor diegenen die niet kunnen of willen lezen): stel nu dat de Joden in WOII ter verdediging tegen Hitler dit soort acties hadden ondernomen. Met zó een afloop. Moesten we Hitler dan ook onze steun betuigen?[/quote]

ja, daar liep ik ook al aan te denken, hoewel het te triest voor woorden blijft dat onschuldigen met hun leven betalen.
Het beste zou zijn die Poetin voor een tribunaal te dagen wegens misdaden tegen de menselijkheid.
Maar ja, dan komen er nog wel een paar in aanmerking.

ignatius · 10 september 2004 op 11:58

[quote]Als je opgelet hebt weet je wat voor reactie dat van de Russische Beer (de natie) opgeleverd heeft. Die Beer en dat waartoe hij in staat is hoeft niet onderschat te worden.[/quote]
Dat is bekend!, denk bijvoorbeeld aan Nemmersdorf in Ost-PreuBen, Pommern, Posen, Schlesien, Sudetenland en grote gebieden van de voormalige Oostduitse bezettingszone waar ze als beesten hebben huisgehouden. Als Stalin dit geweten had…
[quote]En om nog even een (heel manke!) vergelijking te maken (speciaal voor diegenen die niet kunnen of willen lezen): stel nu dat de Joden in WOII ter verdediging tegen Hitler dit soort acties hadden ondernomen. Met zó een afloop. Moesten we Hitler dan ook onze steun betuigen?[/quote]
Even ter aanvulling; dit ís gebeurd. Russische troepen hébben joodse gevangen, vnl. uit de zgn Arbeitslager, bewapend en een vrijbrief gegeven om zich effe op de weerloze burgerbevolking uit te leven.

@TT ik mis in je reactie de IRA! Elke katholiek zal c.q. moet, hoewel niet altijd eens met de acties, achter de IRA staan vanwege hun verzet tegen de al eeuwen durende onderdrukking door de Protestanten. En hierbij bedoel ik niet alleen Ierland. Denk aan Nederland waar katholieken pas in de 20e eeuw! gelijke burgerrechten hebben gekregen (prinses Irene kon geen troonopvolgster zijn omdat ze zich bekeerde tot het katholieke geloof, nog steeds dient het hoofd van de staat NH te zijn). Denk aan de VS waar katholieken door de WASP’s met een scheef oog worden bekeken etc. Praat eens met Molukkers dan zou je nog eens kunnen schrikken van bepaalde uitspraken aangaande hun ideaal van de RMS en hoe dat te bereiken. Ik denk dat er meer mensen achter de door jou opgesomde organisaties staan dan je lief is.

Raindog · 11 september 2004 op 16:26

Omwille van zoiets als formaliteit wil ik me nog even heel nadrukkelijk aansluiten bij Martijn zijn reactie over wat het doel van een column is.
Ook voor mij geldt dat gelukkig trouwens in zijn algemeenheid en niet alleen op onderwerpen zoals deze. Inderdaad wel belangrijk genoeg om even notie van te maken.

ignatius · 11 september 2004 op 16:38

Je hebt gelijk! Ben de boel een beetje aan het stangen, kijken of er gehapt wordt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder