Kerstmis is een raar feest. Ik raak er een beetje van in de war. Het is een christelijk feest dat de geboorte van de Jood Jezus van Nazareth herdenkt. Deze Joodse rabbi, prediker, werd volgens de één god (of was het al bij de Onbevlekte Ontvangenis van zijn moeder) en, buiten zijn wil om, de naamgever van de christelijke godsdienst, die dus eigenlijk een Joodse sekte is. Volgens anderen, de volgelingen van Mohammed, was Jezus gewoon een van de vele profeten, zodat de islam eigenlijk een christelijke, dus ook weer Joodse, sekte is. Maar ze staan elkaar wel naar het leven, al nemen christenen tijdens kerstmis wel een vechtpauze.

Het grappigste is dat Christus in het jaar 4 na Christus is geboren. Foutje, bedankt. Even Apeldoorn bellen.

Met kerstmis versiert men bomen met lichtjes en gekleurde ballen volgens oud Germaans heidens gebruik. De Germanen vierden daarmee dat het licht terugkwam.

Terwijl Amerikanen van een witte kerst dromen liggen Australiërs in string of boxershort op het strand.

Terwijl er over vrede wordt gezongen gaat overal de strijd door. Dominees en priesters zegenen de wapenen en het thuisfront bidt dat god hun zoon of vriend of vader of broer in leven laat. Aan welke kant moet god dan staan? Hoeveel gedaantes heeft god dan wel niet?

Vrede op aarde is vreten op aarde terwijl honderden miljoenen geen hap door hun keel krijgen omdat ze die hap niet krijgen. Het voedsel is er wel, maar komt niet op zijn plek omdat de machtigen op aarde dat tegenhouden. Die machtigen gaan met kerst ook naar de kerk, bidden ook tot god, slaan ook een kruisje, eten en drinken ook overvloedig, en doen de rest van het jaar ook hetzelfde als voorheen, om bij de volgende kerst ook weer voor vrede te bidden. Fijn, hoor, kerst…

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

Flans · 24 december 2009 op 11:26

Heerlijke sarcastische column.

SIMBA · 24 december 2009 op 13:20

Heerlijk cynisch met een kern van waarheid!

DACS1973 · 24 december 2009 op 14:20

Ik lees een opsomming van feitjes die ik, of beter gezegd, bijna iedereen al kende. Hoopte nog op een onverwachte wending aan het eind, maar helaas…

Prlwytskovsky · 24 december 2009 op 15:35

Ja joh, kerstfeest en al die geloven. Ik ben soms in staat om zelfs de kruizen uit m’n broeken te knippen.

En toch Jan: fijne feestdagen! 😉

KawaSutra · 24 december 2009 op 17:39

Ik wens je heel veel sterkte de komende dagen.

Mien · 25 december 2009 op 11:42

De waarheid ligt verstopt in een grot.
Je moet hem er alleen uitpeuteren.

Zonder goed geen kwaad.
Zonder God geen Duivel.

No need to say.
Life your live to the utmost.

Mien (anytime from everywhere)

Geef een antwoord