Even met de Belastingdienst gebeld. “Goedemorgen, Oplopers hier. Mag ik de afdeling automatisering even van u?” Na een heleboel keer doorverbinden kreeg ik eindelijk een of andere computernerd aan de lijn. “Zo, zwakzinnige puistenkop! Jij heb wel echt helemaal alles tegen hè?” De stakker had geen idee waar ik het over had, dus legde ik hem dat even fijntjes uit: “Je bent dubbel gehandicapt. Je werkt bij de Belastingdienst, wat je op feesten en partijen al niet echt de getapte jongen maakt, én je bent computerprogrammeur: ook een beroep dat wordt geassocieerd met horkerige, sociaal onaangepaste types. Hoe krijg je het voor mekaar om 700.000 ingediende aanslagen digitaal weg te flikkeren?” Een paar jaar geleden was er op televisie een real-life soap over de Belastingdienst. Iedereen die niet kon uitrekenen hoeveel zakjes patat er uit een mud aardappelen gingen, werd geen inspecteur maar postkamerbediende. Want als je dat niet kon dan ‘was je een risico’. Over risico’s gesproken: hoe kregen ze het dan voor mekaar om Gekke Henkie te bevorderen tot automatiseringschef? Het is natuurlijk ook te gek voor woorden. Juist de brave burgers die ruim voor de sluitingstermijn hun aangifte hadden ingediend moeten dat opnieuw doen omdat de fiscus ze onleesbaar heeft gemaakt. Computerfoutje. Voorlopig dien ik helemaal geen aangifte in. Ook een computerfoutje. De Belastingdienst begint steeds meer op de spoorwegen te lijken. Die staan met hun automatiseringsellende ook de hele dag stil. Rot toch op met je computerfoutjes…

Gek trouwens, je schijnt dat helemaal niet meer te mogen zeggen, dat “zwakzinnige puistenkop”. Want de rechter veroordeelde een inwoner van Gouda tot een geldboete en een werkstraf omdat ‘ie een smeris zo had genoemd. Nee, een agent een zwakzinnige puistenkop noemen valt niet onder de vrijheid van meningsuiting. Maar ja, mag ik die fiscale computerlul dan wel zo aanspreken? Hem géén “zwakzinnige puistenkop” noemen is een aperte ontkenning van de werkelijkheid!

Ja, want dat is het. Een aperte ontkenning van de werkelijkheid. Een randdebiel de computers van de Belastingdienst laten bedienen. Iets anders dan een ontkenning van de werkelijkheid kan ik dat niet noemen. Net zoiets als Georgina Verbaan een wetenschapsprogramma laten presenteren. Ik heb woensdag even gekeken. Hysterische achterlijke spillepoot presenteert wetenschappelijke itempjes. Nee, erg geloofwaardig komt dat niet over. Als uitgerekend Georgina mij iets vertelt over kernfysica of de relativiteitstheorie heb ik niet het idee dat ik echt door een deskundige word toegesproken, zeg maar. Netzoiets als Patty Brard een voordracht laten houden over kunst en cultuur, of Harry Mens over ethisch ondernemen…

Ook een aperte ontkenning van de werkelijkheid is het gedoe rond prinses Maxima die aanwezig is bij de ondertekening van een overeenkomst tussen minister Plasterk en wethouders van de vier grote steden over de acceptatie van homoseksuelen, en de woede van de SGP daarover. Mij is nooit zo duidelijk wat een moordenaarsdochter nou precies van doen heeft met mensenrechten. Bezoekt ze binnenkort ook een conferentie over de belangen van uit het vliegtuig gegooide eigenwijze Zuid-Amerikaanse landbouwers? Maar bij de SGP zijn ze ook het spoor bijster. Die vinden dat Maxima niet aanwezig mag zijn omdat het koninklijk huis geen extra cachet mag geven aan een bijeenkomst die tot doel heeft, homoseksualiteit in de maatschappij aanvaard te krijgen. Want dat mag niet van de Bijbel. Geschift zijn ze, die zwartekousenidioten. Volgens mij staat in de Bijbel ook nog iets over naastenliefde, een detail dat door die gristenhonden maar wat graag wordt weggemoffeld. Ik weet niet zo goed wie ik liever een doodschop zou willen verkopen: het boegbeeld van de SGP of het boegbeeld van de PVV. Tuig is het, allemaal.

Maar de verschrikkelijkste ontkenning van de werkelijkheid blijkt de suggestie te zijn dat je je slechte humeur gewoon met een pilletje zou kunnen opkalefateren. Prozac en dat soort troep blijkt gewoon niet te werken. Klaar ben je ermee. Hoe kom ik dán mijn pestbui te boven? Want ik heb me weer behoorlijk opgewonden, deze week. Over de automatisering bij de fiscus, over Georgina en de wetenschap, over een moordenaarsdochter die opkomt voor mensenrechten, over een ontspoorde gristenfundamentalist… Het enige wat nog helpt is een lekker potje schelden, maar daar moet je dus ook al mee oppassen. Denk maar aan die smeris die je dus geen puistenkop meer mag noemen. Hoewel… Ik heb de oplossing gevonden! Oom agent sprak mij gisteren aan omdat ik niet correct had voorgesorteerd op het voetpad. Ik heb die pokdalige geüniformeerde snotaap ogenblikkelijk met een demonstratief gebaar tot vermaak van de omstanders een cadeautje gegeven. Een flesje Clearasil.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

17 reacties

SIMBA · 3 maart 2008 op 08:16

[quote]niet correct had voorgesorteerd op het voetpad.[/quote]
Blij dat ik op het platteland woon; geen voetpaden dus niet voorsorteren!!! 😀

Ma3anne · 3 maart 2008 op 08:36

Na lange tijd heb ik weer eens een opbelverhaal van je gelezen. Het lijkt een herhaling van de laatste die ik maanden geleden las. Enkel de scheldwoorden en personages verschillen.

Hoe lang hou je deze standaardformule nog vol? 🙄

Bitchy · 3 maart 2008 op 08:43

Zo meteen maar ff langs de drogist om de hele lijn Clearasil in te slaan.

🙂

arta · 3 maart 2008 op 09:57

Ik begrijp de combi titel <--> tekst niet zo goed…
Bedoel jij nu dat wanneer de pil wél gewerkt had, al deze mensen er niet geweest waren? 😀

DriekOplopers · 3 maart 2008 op 10:31

@Ma3: je kunt op twee manieren naar een (mijn)standaardformule kijken. Je vindt het óf herkenbaar en vertrouwd, iets wat tot je plezier steeds weer terugkeert en garant staat voor een kritische noot over een aantal actualiteiten (en de daarvoor verantwoordelijke personen), doorspect met ongein en hier en daar een gerichte belediging, óf je vindt het sleur, gemakzuchtig en sleets.

Persoonlijk voel ik mij erg thuis in deze vorm. Een beetje een keurslijf misschien, maar ook een uitdaging om in deze vorm iets aan de kaak te stellen en mensen aan te zetten tot lachen en nadenken.

Ik ben mij er zeker van bewust dat ook onder de lezers de meningen uiteen lopen. Sommigen vinden het leuk, anderen hebben stevige kritiek (die ik overigens goed in mijn oren knoop). Maar dat is onontkoombaar.

Veel groeten van

Driek Oplopers
schreeuwlelijk te Amsterdam

DriekOplopers · 3 maart 2008 op 10:36

@Arta: die “pil” in de titel is bedoeld om de lezer op het verkeerde been te zetten, maar ook om diens aandacht te trekken. Maar de pil in kwestie is het antidepressivum. Was het een anticonceptiepil, dan had ik veel minder te brommen (mits ingebracht bij de mama van de belastingautomatiseur, mama Wilders en mama Verbaan). 😀

Lieve groet,

Driek

FatTree · 3 maart 2008 op 11:23

Als ik, alszijnde programmeur, nou nog op een creatieve manier over één kam geschoren werd, had ik mij misschien aangevallen gevoeld.

EDIT:

N.B.: Deze zure reactie was mede mogelijk gemaakt door mijn maandagochtendhumeur.

DriekOplopers · 3 maart 2008 op 11:55

@FatTree: je hóeft je ook helemaal niet aangevallen te voelen. De programmeur heeft een imagoprobleem, dat betekent nog niet dat alle programmeurs dus sukkels zijn. Maar het kwam wel goed in mijn kraam te pas om die volstrekt falende verantwoordelijke(n) bij de belastingdienst even af te fikken. Want dat dit is gebeurd is natuurlijk een blamage van de eerste orde. Hoezo geen back-ups van de binnengekomen bestanden voordat je er iets aan gaat bewerken?

Groeten,

Driek

EDIT:

[quote]N.B.: Deze zure reactie was mede mogelijk gemaakt door mijn maandagochtendhumeur.[/quote]

’t Zijn nét mensen, die programmeurs… :stom:

😀

trawant · 3 maart 2008 op 13:06

Gevoelig voor een wijze raad Oplopers..?

Gewoon je stukje z’n werk laten doen, vasthouden aan je format en alle ergernis eruit blijven smijten..!

Je telefoontjes zijn altijd goed voor een grimlach..
:duimop:

Neuskleuter · 3 maart 2008 op 14:51

*knikt weer instemmend naar de column*

Ow jee, Driek, je hebt toch geen bon gekregen ter omkoping van die agent? 😀

[code]Jij heb wel echt [/code]
Als je nu probeert te beweren dat het Amsterdams is, zou ik er nog bijna voor vallen ook. 😉

FatTree · 3 maart 2008 op 16:19

’t zijn net programmeurs, die mensen!

DreamOn · 3 maart 2008 op 16:25

[quote] Het enige wat nog helpt is een lekker potje schelden, maar daar moet je dus ook al mee oppassen [/quote]

Ja, daar zou ik zéker maar mee oppassen… :naughty:

Van je afschrijven helpt ook, dat zie je maar weer aan deze column die klinkt als een klok!

En oom agent toch maar weer van zijn puisten af, dankzij jou! :politie:

Liefs DO.

Prlwytskovsky · 3 maart 2008 op 18:29

Zo, je hart weer even gelucht, Driek?

En die pot clearasil, had je die in je budget van 2008 opgenomen? 😆

Trukie · 3 maart 2008 op 21:08

Ik ben tot ergens in de tweede alinea gekomen.
Het onderwerp is natuurlijk spekkie voor onze bekkies.

Maar helaas blijft het vakjargon aanhouden. Naast straattaal ook nog dit ongestemde taaltje leren is iets te veel van het goede. Ik hou het maar bij ABN.

Een belastingITer verdient het niet om het interne management-geklungel van deze grote firma zo op zijn schouders te krijgen omdat een belmaniak niet verder kan denken dan zijn neus lang is.

Iedere echte Hollander bewaart een kopietje van alles wat hij aan de fiscus stuurt.
Speel op het spel niet op de man.

Dees · 3 maart 2008 op 21:52

Volgens mij is het gangbaar om van formula naar fruithapje naar vast voedsel te gaan. Maar hee. Zoals jij het presenteert in je reactie is formula met een paar bellen erin misschien ook wel voedzaam zat…

KawaSutra · 3 maart 2008 op 23:07

Ik weet er het fijne niet van hoor, maar volgens mij zijn de verzonden aangiften gewoon niet aangekomen dus kan er ook geen back-up gemaakt zijn. Verder is het ook zo dat als je het aangifteprogramma hebt gedownload, je het invult op je eigen computer en dat het automatisch bij afsluiten opgeslagen wordt. Ondanks dat het uiteraard heel vervelend is en ook niet mag gebeuren hoeft de aangever slechts opnieuw op de verzendknop te drukken, dat lijkt me ook wel weer overkomelijk. Er zullen ongetwijfeld voorbeelden te vinden zijn van mensen die de aangifte opnieuw moeten invullen maar dat zijn waarschijnlijk uitzonderingen.

V.w.b. de column. Tja het is een uitgekauwd concept, dat is waar. Ik reageer ook niet altijd meer omdat het voor mij niets nieuws brengt. Maar ik kan mij voorstellen dat er liefhebbers van dit genre zijn. Ik wens je dan ook veel inspiratie toe, maar dat is geloof ik voor jou geen probleem. 😀

DriekOplopers · 4 maart 2008 op 07:53

@Neuskleuter:
[quote]Als je nu probeert te beweren dat het Amsterdams is, zou ik er nog bijna voor vallen ook. [/quote]

Nee, helaas. Niets meer en niets minder dan een buitengewoon slordige tikfout… *schaamt*

😉

Driek

Geef een reactie

Avatar plaatshouder