Het staat er echt. Een groot bord op de boulevard vlak voor de ingang. “Gij zult genieten”. Klinkt goed als je gaat borrelen. De tekst wordt omlijst door reclame voor Leffe, en ik kom gelijk in de stemming. Samen met een paar vriendinnen borrelen aan de boulevard. Sommige tradities moet je in ere houden, en dus proppen we ons op een donderdagavond weer allemaal in een auto en tuffen richting strand en borrels. Het gebod spreekt ons wel aan, en rond half negen zitten we gezellig aan een tafeltje. Bier, wijn en ijsthee worden besteld, en rustig wachten we tot onze drankjes komen. En wachten. En wachten. Eindelijk, bijna twintig minuten later, komt de serveerster. Wij vragen vriendelijk of we de borrelhapjes gelijk kunnen bestellen, maar nee, daar gaat zij niet over. Zij is er om de bestellingen op de tafeltjes te zetten, en zal haar collega wel even sturen. Na weer tien minuten komt de collega-serveerster.

“Goedenavond, u wilde iets bestellen hoorde ik van mijn collega?”
“Wij willen graag wat borrelhapjes. Bitterballen, stukjes kaas en misschien de salami?”
Ze fronst haar wenkbrauwen. Kijkt met een moeilijke blik op haar horloge. Het is inmiddels twee minuten over negen.
“Sorry, dat gaat niet. De keuken gaat om negen uur dicht, en de kok is weg.”
“Pardon? Een kwartier geleden kon de kok het wel maken, maar de serveerster het niet opschrijven. Nu kan de serveerster het wel opschrijven, maar de kok het niet maken?”

Om een lang verhaal kort te maken: daar kwam het wel op neer. We konden praten als Brugman, maar nog geen pinda verscheen er in zicht om onze magen te vullen. Volgens mij wordt het personeel daar getraind om een ander gebod aan te hangen: Gij zult uw klanten zo spoedig mogelijk weer naar buiten werken. Het is zomer. Het is HOOGSEIZOEN. En de plaatselijke horeca maar klagen dat ze het zo moeilijk hebben. Word je niet voor elven al de zaak uitgezet omdat ze gaan sluiten, dan blijkt de keuken opeens dicht te gaan als je ergens gaat borrelen.

Nadat we ons drankje hadden opgedronken, zijn we vertrokken. Na enig gefilosofeer in een gelijknamige tent terechtgekomen. Ze hadden alcohol in overvloed. Bitterballen konden eindeloos besteld worden. De olijven waren heerlijk, met een beetje parmezaanse kaas en pijnboompitjes eroverheen gestrooid. Het stokbrood was wit en vers, de bijbehorende kruidenboter lekker smeuïg. En de sluitingstijd? Toen wij rond middernacht vertrokken, was er nog geen serveerster geweest die de woorden “laatste kans om iets te bestellen” in haar mond had genomen. Misschien een idee om het bord van de boulevard een paar honderd meter te verplaatsen?!

Categorieën: Algemeen

18 reacties

emaessen · 15 juli 2005 op 07:14

Prettig leesbaar en herkenbaar stuk. Mooi geschreven.

Ik ben zo vrij om van de gelegenheid gebruik te maken voor gratis reclame, voor het keuterige Limbabwe. Op fietsafstand van mij bevind zich de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Als een van de zeer weinige brouwers in dit land maken zij bier! Mineraalwater, gerst voor de gisting en hop voor de smaak, anders niets. (geringe kater kans) Een van hun aparte biertjes heet “het Elfde gebod” met als bijschrift “gij zult genieten”.

De brouwerij is een bezoekje meer dan waard op een mooie zomerse middag, maar eten kun je beter in het oude inteelt dorpje doen 😀

Groet Eric

WritersBlocq · 15 juli 2005 op 09:34

[quote]“Pardon? Een kwartier geleden kon de kok het wel maken, maar de serveerster het niet opschrijven. Nu kan de serveerster het wel opschrijven, maar de kok het niet maken?”[/quote]
Hij is weer leuk Mila! Wel weer veel uitleggerij, maar ik heb elke zin verslonden en het 11e gebod is wat mij betreft wel van toepassing op deze column.
@ Eric: ik nodig je uit voor vergelijkend warenonderzoek bij onze mooie Brand Bierbrouwerij in Wylre, die langs de historische fietsroute ligt.

Li · 15 juli 2005 op 09:43

Lijkt me een gezellig zooitje, die vriendenclub van jou. Als ik jullie was dan had ik het bord meteen dezelde avond nog verplaatst.
Je kunt nog een keer teruggaan met een pot verf om er met een kwast een pijl ,plus honderd meter, er op te schilderen 😛

Het is leuk beschreven en helaas ook herkenbaar.

Li

Mosje · 15 juli 2005 op 09:46

Oh, ik geloof dat dit een column is waarbij we in de reacties uitgebreid reclame mogen gaan maken voor kroegen?
De mijne is: De Pintelier, Groningen.
Cheers.
:pint:

champagne · 15 juli 2005 op 09:49

Ik vind hem lekker lezen! Sommigen zaken snappen het nog niet helemaal, lijkt het, hoe ze klanten kunnen houden, dom, dom, dom! 😕

klungel · 15 juli 2005 op 09:51

Leuk geschreven Mila 🙂 (maar je had gewoon naar The Harbourlights moeten gaan joh)

Ik wilde ooit eens een patatje in dat verbod eten. Het heeft me een half uur gekost om ze te overtuigen van mijn gelijk dat ik als consument recht had op enkel patat (een bijproduct) zonder mayo, biefstuk, groente, enz enz enz (samen een hoofdproduct) (over waarheden gesproken :-)). Tja, ze hebben er van die lekkere dikke vlaamse frieten op zijn hollands gebakken weet je, daar wil ik wel wat moeite voor doen.

Ma3anne · 15 juli 2005 op 09:52

Ik vind deze al een stuk compacter en beter dan de vorige. Om al te veel uitleggerij te voorkomen, mag je je gerust bedienen van de columnleugen: de waarheid overdrijven of gewoon helemaal verdraaien om de kern van je verhaal eruit te laten springen. Dat o.a. maakt een column tot een column en anders dan een dagboekfragment of anekdotisch verhaaltje.

Leuk om te zien, dat je met de opbouwende kritiek aan de slag bent gegaan.

bert · 15 juli 2005 op 10:30

[quote]Sommigen zaken snappen het nog niet helemaal, lijkt het, hoe ze klanten kunnen houden[/quote]
Ach, over het algemeen lost dit zich vanzelf wel op.
Domicela, ik vond het weer om van te genieten. 🙂

KawaSutra · 15 juli 2005 op 12:44

Tja, dat had ik vorig weekend ook in België. Vervolgens heb ik het maar op een zuipen gezet, op dat moment een aantrekkelijk alternatief. De volgende dag dan maar voor twee gegeten.

Leuk en vermakelijk verhaal. 🙂

@emaessen:
[quote]Een van hun aparte biertjes heet “het Elfde gebod” met als bijschrift “gij zult genieten”. [/quote]

Ja, die ken ik, prima aanrader als alternatief voor een gemiste snack.

melady · 15 juli 2005 op 12:51

[quote].”Pardon? Een kwartier geleden kon de kok het wel maken, maar de serveerster het niet opschrijven. Nu kan de serveerster het wel opschrijven, maar de kok het niet maken?”[quote].

Een hele sterke zin!

Louise · 15 juli 2005 op 14:16

Dit verhaaltje laat niets aan de verbeelding over. Heb het gevoel dat ik erbij was, de hapjes geproefd heb, de borrels.
En dat bord vergeten te verplaatsen ben 😀

Kees Schilder · 15 juli 2005 op 15:25

Had je kunnen weten. Zinnen die met “GIJ” beginnen zijn per definitie al verdacht.Dat duidt op regels,veroordelen en streng in de leer.
Maar de column is daarom niet minder leuk.
Kom ook eens naar mijn stamkroeg, “de vraatzuchtige pitbull” 😀

WritersBlocq · 15 juli 2005 op 15:52

off topic:
[quote]Kom ook eens naar mijn stamkroeg, “de vraatzuchtige pitbull”[/quote]
Eh, deze uitnodiging geldt toch niet alleen voor Domicela? Nee, kan ik me niet voorstellen! Meeting 2006 dus in jouw pitbull? Graag op een datum waarop ik wel kan!

Troy · 15 juli 2005 op 17:36

Leuke column. Vond em niet uitleggerig geschreven en prettig leesbaar. Kom eens naar de bokbierdag in Zutphen. Erg gezellig;-)

Domicela · 15 juli 2005 op 18:15

@ emaessen: dank je … maarre, elke keer als ik in Limbabwe kom, versta ik er geen mens!

@ WB: je kan beter mijn zinnen verslinden dan je choco liefde …. 😉

@ Li: tsja, we vervelen ons in elk geval nooit!

@ Mosje: ook cheers, maar ik denk niet dat ik erg vlug richting het Groningse vertrek … laat me namelijk altijd erg graag naar huis rijden, en dat gaat vast niet werken op zo’n afstand :pint:

@ Champagne: niets aan toe te voegen!

@ Klungel: als we zijn uitgefilosofeerd gaan we eens naar die tent van jou … weet hem inmiddels te vinden 😀

@ Ma3anne: ik doe mijn best ….

@ Bert: gelukkig, altijd leuk te horen dat iemand geniet van mijn hersenspinsels 🙂

@ Kawa: dat zuipen moet wel lukken in België met al dat lekkere bier!

@ Melady: dank je!

@ Louise: hapjes waren – uiteindelijk- erg lekker!

@ Kees: bedankt voor de uitnodiging, maar mijn gok is dat die kroeg van jou ietsepietsie te dicht bij het lieflijke Purmerend is voor mijn smaak 😉

@ Troy: voor bokbier ben ik graag bereid een stukkie te rijden …. met een BOB naast me, wel te verstaan!

Groetjes,
Mila

sally · 15 juli 2005 op 23:17

Erg genoten van je column.

In Antwerpen is een café “het elfde gebod”.
Heb ik nog een prachtige placemat mee gejat.
(Vond dat dat wel bij de prijs was inbegrepen)

Maar om ook nog even mee te doen met de reclamecampagne. In ons café “De Karre”zul je genoemde ergernissen ook zeker niet meemaken. Al word het 8 uur `s morgens.

groet Sally

pepe · 16 juli 2005 op 07:08

Smekelik gelachen, beeldend geschreven Domicela!
😛 😛 😛

En WB, die meeting 2006 was toch in Zetten? 😉

WritersBlocq · 16 juli 2005 op 20:51

[quote]En WB, die meeting 2006 was toch in Zetten?[/quote]
Als dat in de buurt ligt van iksen en ijen dan ja, geloof ik dat ik op de goeie weg zit 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder