De Cubaanse dichter, schrijver, politicus en vrijheidsstrijder José Martí (1853-1895) woonde noodgedwongen meerdere malen buiten zijn land. Zo verbleef hij enige tijd in de VS, waar hij al snel ontdekte dat deze jonge democratie een duistere kant had en niet alleen een gevaar zou worden voor zijn vaderland Cuba, maar voor geheel Latijns Amerika en zelfs voor de hele wereld. ‘Ik ken het monster; ik leefde in zijn ingewanden en mijn slinger is die van David’ schreef hij dan ook.

Nu, ruim een eeuw nadat hij sneuvelde in de strijd tegen de koloniale overheersing door de Spanjaarden, is Martí’s constatering actueler dan ooit. Cuba, ‘het mooiste eiland’ dat Columbus ooit zag, wordt al tientallen jaren in een economische wurggreep gehouden door ‘het monster’ – maar het zwicht niet voor deze Big Brother, die onlangs vijf jaar Irak oorlog vierde met 4.000 dode Amerikaanse soldaten (meer dan er burgers vielen door de misdaad van de Bushisten op 11 september) en honderdduizenden (sommigen schatten een miljoen) gedode inwoners van Irak.

Het is een lugubere ironie van de geschiedenis dat een van de bekendste en mooiste liedjes aller tijden, Guantanaméra, dat geschreven is door Martí, ook ‘inwoonster van Guantánamo’ betekent. Guantánamo is een Cubaanse stad die de yanqui in de 19de eeuw roofde en waar Uncle Sam al jarenlang mensen zonder vorm van proces gevangen houdt en martelt. Toen Congres en Senaat martelen wilden verbieden, sprak president Bush dan ook zijn veto uit. Martelen móét, vindt deze Texaanse olieboer en Master of War. De dag dat Guantánamo weer bij Cuba zal horen, zou wereldwijd dan ook een dag tegen (neo-)kolonialisme en voor vrijheid moeten worden. Die dag zou daarmee het mooiste monument zijn dat de mensheid kan oprichten voor José Martí, dichter en inspirator van de Cubaanse en Latijns-Amerikaanse vrijheidsstrijd.

© Jan Bontje 2008


6 reacties

Oumanouar · 4 april 2008 op 19:13

Interessant stukje, ik heb vandaag iets nieuws geleerd.

Thanks,

Oumanouar

geertsjohn · 4 april 2008 op 20:14

[quote]Martelen móét, vindt deze Texaanse olieboer [/quote]

Laat dat olie er maar vanaf!

pally · 4 april 2008 op 21:50

Goed informatief stukje!

groet van Pally

Li · 6 april 2008 op 13:05

Ik vind het een Wikipediacolumn 😉

Li

arta · 6 april 2008 op 17:10

Guantanaméra, een heerlijk nummer.
Mooi, om via deze column ook de mens achter de tekst te leren kennen…
🙂

KawaSutra · 7 april 2008 op 01:41

[quote](meer dan er burgers vielen door de misdaad van de Bushisten op 11 september) [/quote]
Deze quote komt op mij nogal tendentieus over. De rest van je verhaal vind ik zeer informatief en de ondertoon kan ik begrijpen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder