Armen, werklozen, AOW-ers, ouderen, chronisch zieken, huisvrouwen, kleine winkeliers, jongeren, studenten: ze verrichten vaak kleine wonderen met het weinige dat ze elke maand te besteden hebben. Zij zijn in feite de beste economen. Wonderwel slagen ze erin de gekste eindjes aan elkaar te knopen. Steeds meer mensen lukt dat echter niet. De financiële bodem wordt onder hen weggeslagen. Daar zou, met alweer een meevaller, dit keer van minimaal twee miljard – 2.000.000.000 – euro, iets aan gedaan kunnen worden. Móéten worden. Zelfs zónder die meevaller zou een socialer beleid de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. De Dames en Heren in Den Haag, aangevuurd door financiële oppergoochelaar Zalm, zijn onverbiddelijk. ‘Geld moet dáár naartoe waar het écht nodig is’, vinden zij. En zij verlagen de belastingen van grote ondernemingen en geven zij ministers een salarisverhoging van dertig procent. Dat laatste is minstens 30.000 euro op jaarbasis. Ruim 2.300 euro per maand. Erbij! Veel armen mochten willen dat dit hun jaar- dan wel maandinkomen was. Het neusje van Zalm krult liberaal terwijl hij zich een breuk schaterlacht. Dertigduizend! Hahaha! Twee miljard! En die armelui willen nog méér! Om je dood te lachen! Wie denken die armoelijders wel dat ze zijn!? Ik ben sinterklaas niet! Nee, potten! Het begrotingstekort kleiner maken! Zuinig zijn! Creatief met je geld omgaan! De toverwoorden en bezweringen schieten de huiskamers in als de goochelaar zijn trukendoos van Pandora opent. Hij giert het uit van het lachen. Laat daarbij breeduit zijn tanden zien. Haalt zijn neusje op voor arme lui, die zich in zijn ogen immers aanstellen. Armoede is toch betrekkelijk? En wat is dertigduizend euro voor een minister nou helemaal? Als een financiële Nero speelt hij de eerste viool in de schatkamer van het afbraakkabinet, terwijl de dromen van velen in rook opgaan. Maar wat als de rookwolken zijn opgetrokken, de wind uit een andere hoek is gaan waaien en het volk de gerookte zalm ijskoud links laat liggen?

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

DriekOplopers · 27 januari 2006 op 18:21

Zeer mee eens. Niet alleen de heer Zalm, maar het gehele kabinet Balkenende: één zooitje tuig.

Driek

Mosje · 27 januari 2006 op 19:21

Ben het met je eens Jan, als er meevallers zijn moeten juist die mensen profiteren die lijden aan verarming.
Maarre, verschillen moeten er blijven. Ik zie niets in een gelijke beloning voor iedereen, wat je ook voor werk doet.

Outsider · 27 januari 2006 op 20:11

[quote]En zij verlagen de belastingen van grote ondernemingen en geven zij ministers een salarisverhoging van dertig procent. Dat laatste is minstens 30.000 euro op jaarbasis.[/quote]

Die salarisverhoging zou misschien wel wat minder kunnen, maar aan de andere kant is het wel zo dat ministers veel en veel meer zouden kunnen verdienen in het bedrijfsleven. Alleen daarom al verdienen ze het niet om voor een zootje tuig uitgemaakt te worden.
Zelf zit ik al jaren op het minimum en ben er ook mijn hele leven zo goed als nooit bovenuit gekomen, maar om eerlijk te zijn kan het mij geen reet schelen.

Fred · 27 januari 2006 op 22:24

Ik heb al eens opgeroepen tot een revolutie.
Kan best nog mensen gebruiken, verstand van een riek of hooivork is voldoende.
Wie kan ik noteren. Jan heb ik er maar opgezet 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder