Door een samenloop van wetmatigheden en stom toeval word je geboren en moet je een tijdje rondbanjeren op een blauwe planeet ergens in een achterhoek van dit heelal. Nu ik er toch ben, maak ik er het beste van. Ook hou ik van muziek. Ik luister op dit moment naar de nummers die op mijn crematie zullen worden gespeeld. Ik heb zelf de keuze gemaakt en op een cd gezet, zodat ze straks niet hoeven te zoeken. Ik kan iedereen aanraden zoiets te regelen. Nu hoop ik wel nog een tijdje naar muziek te luisteren en columns en gedichten te schrijven, maar je kunt maar beter, om de betreurde tekstdichter Willem Wilmink te citeren, op het ergste voorbereid zijn. Maar de dood is er niet zolang ik er ben en als de dood er is ben ik er niet meer, dus leve het leven! Dat is gemakkelijk gezegd, maar daar kunt u zelf vast ook een boekje over open doen.
Ik draai ook ‘Die Gedanken sind frei’ (De gedachten zijn vrij) in de uitvoering van de Italiaanse zangeres Milva, die als bijnaam ‘de rode’ heeft en dat niet alleen om haar rode haar. Ook dit nummer, maar dan in een uitvoering van Nena, staat op mijn cd.

Tussendoor hoor ik op tv ‘Alle Menschen werden Brüder’ van de dichter en historicus Friedrich Schiller en de componist Ludwig van Beethoven. Beiden Duitser, maar Beethoven was van Vlaamse afkomst, wat het tussenvoegsel ‘van’ verklaart. Ook dit muziekstuk, het slotkoor ‘Ode an die Freude‘ (Lofdicht aan de vreugde) van de Negende Symfonie van Beethoven, staat op mijn crematieverlanglijstje. In 1985 werd dit slotkoor het officiële volkslied van de Europese Unie. Het zou het officiële volkslied van de VN moeten worden!

© Jan Bontje 2009

Categorieën: Algemeen

1 reactie

Prlwytskovsky · 11 september 2009 op 22:21

Waarom zou je die muziek op cd branden? Tegen de tijd dat jij dood gaat bestaan er geen cd’s meer. Misschien nog een verdwaalde USB stick? 😉

Geef een antwoord