Als jongetje plakte ik met enige regelmaat plastic vliegtuigmodelletjes in elkaar, een hobby die ook door verscheidene van mijn leeftijdgenootjes werd beoefend. [Dat wil zeggen, zolang ze van het mannelijk geslacht waren, want omdat de Tweede Feministische Golf [*] nog niet tot onze maatschappelijke laag was doorgesijpeld mochten de meisjes van het in onze kringen nog alom dominante patriarchaat alleen met poppen spelen. Ik zie ze nog staan, die meisjes, hun onderdrukte gezichtjes verlangend geperst tegen de etalageruit van de hobbywinkel waarachter de voor hen verboden artikelen stonden uitgestald. Bij de voordeur stond een nors kijkende, breedgeschouderde portier die er op toezag dat niemand van hen de zaak betrad. Nog levendig voor de geest staan me de hartverscheurende taferelen die soms ontstonden als een groepje uit wanhoop hysterisch geworden meisjes zich huilend op de portier stortte in een poging binnen te komen en een bouwdoos van de door hen zo geliefde Starfighter [**] en B 52 [***] te bemachtigen. Door de invloed van de Derde Feministische Golf [****] is de situatie thans danig gewijzigd en worden dergelijke hindernissen niet meer opgeworpen, hetgeen goed merkbaar is indien men heden ten dage een verkooppunt van plastic vliegtuigmodellen bezoekt.]

Al snel merkte ik dat ik me op een bepaald punt van de anderen onderscheidde. Waar zij zich bij de keuze van aan te kopen modellen uitsluitend lieten leiden door vuurkracht, topsnelheid, motorvermogen, vliegbereik en het gewicht aan bommen dat kon worden vervoerd, zaken die van praktisch belang zijn indien men oorlog voert, daar keek ik slechts naar het uiterlijk. Vond ik het toestel mooi, of vond ik het niet mooi, zo eenvoudig lag de zaak. Deze instelling heeft mijn ouders een hoop geld uitgespaard want ik was erg kritisch waardoor slechts weinig vliegtuigen door de ballotage kwamen; het luisterde bij mij erg nauw. Zo vielen bij de verkeersvliegtuigen – die ik ruimhartig in mijn overwegingen betrok ondanks het feit dat zij toen nog niet als oorlogsinstrumenten werden gezien – zowel de toen net nieuwe Boeing 747 [*****] als de al even verse Concorde [******] af omdat de eerste te lelijk was en de tweede te mooi.. zo nauw luisterde het.. Eigenlijk kon alleen de Lockheed SR 71 ‘Blackbird’ [*******] de toets der kritiek doorstaan, maar omdat men toch moeilijk de hele slaapkamer kon volbouwen met slechts èen model werden op den duur onder andere ook de North American X- 15, [********], de Mirage [*********] van Dassault [**********], de Viggen [***********] van Saab [************] en een Vigilante [*************] toegelaten. Hoewel geen vliegtuig in engere zin, kon ook de V2 [**************] me wel bekoren, zeker als deze op een Meillerwagen [***************] lag die werd voortbewogen door een SWS-tractor [****************], maar daar kon je geen bouwdoos van kopen omdat hij van de Duitsers [*****************] was en dat lag in die tijd ook al gevoelig. [Het is nog te vroeg om te beoordelen of de Vierde Feministische Golf [******************] hier verandering in zal brengen].

Na verloop van tijd stierf mijn vliegtuigbouwhobby een natuurlijke dood om alleen tijdens de Eerste Golfoorlog [*******************] nog even op te flakkeren in de vorm van het in elkaar zetten van een Lockheed F-117 A [********************]. [Volledigheidshalve kan ik nog opmerken dat ik ook automodellen heb gebouwd, onder andere de Jaguar E type [****************** **], de Lancia Stratos [*********************], de Lotus 7 [*************** *******], de Lola T 70 [***********************], de Lotus 72 [************ ************], de Lotus 78 [*************************], de Ferrari 312 T3 [* *************************], de Fiat 500 [***************************] , de Mini Cooper S [****************************] en natuurlijk de Lamborghini Miura [****************************]. Nee, van mij hoeft het niet meer, dat modelbouwen, althans dat dacht ik. Maar nu las ik onlangs dat er binnenkort een bouwdoos van Het Feminisme op de markt komt waarin onder andere Simone de Beauvoir [*****************************], Harriet Beecher Stowe [******************************], Anja Meulenbelt [*******************************], Aletta Jacobs [********************************] en Florence Nightingale [*********************************] verwerkt zitten en nu begint het toch weer een beetje te kriebelen..

Categorieën: Algemeen

2 reacties

Meralixe · 18 februari 2013 op 13:16

[*] :hammer:

Harrie · 18 februari 2013 op 13:33

Ik zou er niet te veel van verwachten Spencer. Ik denk dat er inmiddels behoorlijk wat spinnenwebben op de bouwdozen zit van de door jouw genoemde feministische dames. Wat een hoop spinnen gebruik jij trouwens in jouw column! Groet, Harrietje.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder