De Mexicaanse griep, nieuwe griep, nieuwe influenza A, H1N1 virus of hoe je deze griep ook wilt noemen, blijft al maanden lang onderwerp van het dagelijkse gesprek. Nee, we hebben het deze keer niet over een simpel griepje, maar over een pandemie, een griepgolf die qua omvang zijn weerga niet kent. Een heuse tsunami, of liever gezegd influsamie, zal over de gehele wereld toeslaan. Deze influsamie zal de totale wereldeconomie stilleggen als straks daadwerkelijk grote delen van de beroepsbevolking aan bed gekluisterd is. Of nog erger, heel veel mensenlevens eist. Onze regering heeft voor iedere Nederlander straks twee injecties klaar liggen. Helaas is nog steeds niet duidelijk wie er als eerste deze inentingen mogen gaan ontvangen. Grote vraag daarbij is ook nog eens dat niet iedereen zich lek wil laten prikken. Men buigt zich er nu nog over of iedereen (en dan met name verplegend personeel) verplicht kan worden deze prikken te gaan halen.

De meeste van ons, Nederlanders, staan er nogal nuchter in. Hoewel er wel al even sprake van is geweest om de schoolvakanties nog even te verlengen. Vooralsnog gaat dat niet gebeuren. De influsamie blijkt Nederland niet zo ernstig te treffen als in eerste instantie werd verwacht. Alle schoolgaanden onder ons zijn hevig teleurgesteld. Een aantal jongeren zagen in eens een goedkoop weekje Spaanse costa’s in het naseizoen aan hun neus voorbij gaan. De werkende ouders kunnen weer opgelucht ademhalen, geen problemen met de opvang en geen kinderen met de griep ziek terug van de costa’s

Toch heeft deze nieuwe griep variant de afgelopen week ook in Nederland een mensenleven gekost. Medici wisten niet hoe snel ze erbij moesten meldden dat de persoon in kwestie ook al aan een andere aandoening leed en dat de griep slechts de spreekwoordelijke druppel was.

Gisteren las ik in de krant dat gemeente Den Helder wel 500 mondkapjes heeft ingeslagen voor het geval dat ook Den Helder door deze golf zal worden overspoeld. Saillant detail is dat deze kapjes alleen bedoeld zijn voor de ambtenaren met klantcontact, net alsof de overijverige ambtenaar die toch een beetje snotterig is zijn collega’s niet zou kunnen besmetten. Nee, alleen de klanten van burgerzaken of werk, inkomen en zorg zouden de ambtenaren kunnen besmetten!

Onze overheid heeft onlangs ook bij onze werkgevers erop aan gedrongen om rekening te houden met de problemen die zouden kunnen ontstaan als Nederland wordt overspoeld met griepgevallen door deze influsamie. Bedrijven moeten er rekening mee gaan houden dat minstens de helft van het personeelsbestand met deze griep thuis moet blijven. Nog maar weer eens een reden om het over bekende thuiswerk stokpaardje uit de kast te halen. Kennelijk wilt het er nog steeds niet in dat niet iedereen thuis kan werken.

Dat men af en toe toch in de paniek schiet was merkbaar bij de vierdaagse. Een Engelse militair had griepverschijnselen. Gelijk in het nieuws. Ik vraag mij af hoeveel deelnemers in de afgelopen 10 jaar dit evenement verlaten hebben met griepverschijnselen, zonder dat dit in de media kwam. Uiteindelijk bleek het te gaan om een “gewoon” griepje, daarmee een stuk minder ernstig. Hoewel de militair zelf er evengoed beroerd van was.

Ook het fameuze hand voor de mond bij hoesten en proesten wordt weer eens afgestoft, evenals het handen wassen na toilet bezoek (dat hoort mijn inziens overigens gewoon bij de normale hygiëne). Een café in Alkmaar is zo bang dat hij slechte reclame krijgt als een van zijn klanten bij hem Mexicaanse griep oploopt dat hij vraagt aan al zijn klanten om zoveel mogelijk met de pin te betalen. Voor elke pintransactie wordt dan de pinautomaat even schoongemaakt met een ethanol houdend doekje. Ook adviseert hij zijn personeel om zo weinig mogelijk lichamelijk contact te maken met de klanten. Jaja en hoe gaat hij zijn personeel na werktijd dat verbieden?

De eerste bekende Nederlanders zijn ook al besmet met het virus. Thomas Berger en Tessa blijken de gelukkigen te zijn. Het zou pas echt schokkend nieuws geweest zijn als er gemeld werd dat Gordon afgelopen zaterdag tijdens de Gay Parade besmet is geraakt, en daardoor zijn bootje moest verlaten, dan was het schokkend nieuws. Maar who the hell is Tessa?

Heeft het te maken met het feit dat het komkommertijd is dat er zoveel aandacht geschonken wordt aan deze op handen zijnde influsamie, of is dit een campagne om ons allemaal bang te maken? Is een ieder die straks verantwoordelijk gesteld kan worden voor de gevolgen van deze griep zich aan het indekken.

Komende week eerst maar eens de folder afwachten. Oh ja het lijkt er overigens op dat de bijwerkingen van Tamiflu erger zijn dan de griep zelf. Misschien daarom wel dat deze griep een aantal dagen langer duurt dan de normale.

Ik wacht voorlopig wel even af, men verwacht de grootste piek dit najaar. Mocht ik het dan allemaal overleefd hebben, dan kijken we er nog eens op terug. Tot die tijd voor een ieder, hand voor de mond, geen lichamelijk contact en goed je handen wassen!


5 reacties

Mien · 13 augustus 2009 op 08:44

Wel toevallig dat de influsamie tegelijk ontstaan is met de mondiale insuflatie.
Ze reiken elkaar de hand en de influmedia spint garen.

Mienunamie

FatTree · 13 augustus 2009 op 08:51

Helaas helpt handen wassen niet veel 🙂

Ik zie, in deze vorm, geen direct gevaar in de griep. Als je de Nederlandse bevolking bekijkt, is er nog geen varken besmet.

Ik durf mijn handen in het vuur te steken dat er dit jaar meer mensen dood zullen gaan van de normale griep dan van de mexicaanse varkensgriep.

Maar nu dat het niet om een paar honderd bejaarden gaat, maar om 1 jonger iemand, vind iedereen het opeens belangrijk.

Ik zal me best in laten enten hoor, al moet ik zeggen dat ik er een raar voorgevoel heb bij die in-enting. Ik vind het allemaal erg overdreven en irrationeel. Vaak steekt er dan wat achter.

Lekkere column, maar naar mijn mening had jouw mening iets krachtiger naar voren kunnen komen. Iedereen weet wat er aan de hand is, dit gedeelte van jouw column is daarom niet zo vernieuwend (hoewel noodzakelijk om tot een mening te komen). Ik zat dus echt te wachten op het gedeelte waar je jouw mening ventileerde. Deze was wat mij betreft ten onrechte naar de achtergrond verplaatst.

RobertH · 13 augustus 2009 op 11:51

Ben het eens met de vorige reactie en had ook wat meer ‘stellingname’ gewild. Vind het zelf ook lastig om een mening te vormen over het gevaar van de Mexicaanse Griep. Het lijkt een soort van Millenium-probleem te worden. Kun je achteraf altijd nog zeggen dat je [i]juist[/i] vanwege alle inspanning geen problemen hebt gehad.

Het is natuurlijk typisch dat de medische sector zo overtrokken reageert maar van de andere kant, dat ‘Jan met de pet’ alles overdreven en onzin vindt is ook typisch Nederlands: “Oh je hebt de [i]Mexicaanse Griep[/i]? La die da….. ”

Ik denk toch dat de kans reeel is dat de wereld wel een keer geconfronteerd wordt met een gevaarlijk virus. Wat als een virus als HIV “airborn” wordt :eh:

Trouwens ook leuk: de advertenties op deze pagina. Uiteraard ‘context gevoelig’ over de Mexicaanse griep…

arta · 14 augustus 2009 op 20:29

Ik ben het met de vorige reacties eens…

pally · 14 augustus 2009 op 22:40

De mexicaanse griep doet me aan taco’s denken en verder vind ik het echt Hollands opgefokt gedoe.
Eerst paniek zaaien en dan zeggen dat er weinig aan de hand is… Lekker tegenstrijdig.
Ik word er grieperig van, van dat geneuzel.
Leuke column, beetje lang, ook al een epidemie hier 😀

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder