Ontelbare salvo’s joeg ik hem met mijn wapen in zijn pens. Ik kon er maar niet genoeg van krijgen. Hij ook niet. Hoe vaak ik zijn ledematen er ook afschoot, zijn hoofd liet exploderen, er afhakte of mijn gekartelde bajonet in zijn bortskast dreef om zijn hart eruit te snijden, hij bleef overeind komen om zijn eigen dood te wreken. Mijn lot was onomkeerbaar… ook ik stierf duizend doden. Nee, we konden er niet genoeg van krijgen. Godspeed en ik. We waren onoverwinnelijk. We beschikten over een ultramodern wapenarsenaal. Ik beschikte zelfs over een type karabijn (eigen fabrikaat) waarmee je moeiteloos met één schot een mammoet had kunnen neerleggen, zo die nog geleefd had. Let wel. We hebben het hier over het begin van de jaren 70. Voor die tijd was dit ongekend. Hadden de geallieerden in 40-45 zo’n arsenaal gehad, dan zou Hitler zich nog wel eens bedacht hebben alvorens hij zijn eerste aanval inzette. Zeker te weten.

Maar net als de mammoet heeft ondergaan, moeten ook Godspeed en ik de feiten onder ogen zien. Tijden veranderen. We zijn geen kinderen meer. Soldaatje spelen was toen nog een onschuldig spelletje. Maar, zoals gezegd, je laat je kindertijd en je onschuld achter je en je beseft dat wapens niet om mee te spelen zijn. Dat de doden niet meer opstaan. Dat het onomkeerbaar is. Maar ook onvermijdelijk. Soldaten worden beschoten. Raken gewond. En gaan dood.

Ik vraag me af of en wanneer onze grote leiders deze feiten ook onder ogen gaat zien.

Categorieën: Actualiteiten

10 reacties

Ma3anne · 13 mei 2004 op 07:21

[quote]Ik vraag me af of en wanneer onze grote leiders deze feiten ook onder ogen gaat zien.[/quote]

Ik krijg vaak de indruk dat die schietgrage wereldleiders ergens in hun kinderjaren zijn blijven hangen en het onderscheid tussen spelen en werkelijkheid nog nooit ontdekt hebben. Zou me niets verwonderen als Bush junior nog steeds verwacht door zijn papa naar zijn kamer gestuurd te worden als het te gek wordt. En zolang zijn papa niks zegt, gaat ie door…

Geweldige column!

Godspeed · 13 mei 2004 op 07:41

Zou onze boomhut/uitkijkpost vanwaar wij onze vijandelijke aanvallen coördineerden er nog zijn:-?

Moeten wel opletten, er liggen daar nog enkele massagraven:-D

Kees Schilder · 13 mei 2004 op 10:24

pas als je de doodlopende weg van geweld inziet ben je een groot leider.Eerder niet!
Geweldige column

Shitonya · 13 mei 2004 op 11:10

Een column om over na te denken, mooie column 🙂

R@@F · 13 mei 2004 op 14:39

Het geloof in de mogelijkheid van een korte beslissende oorlog schijnt een van de oudste en gevaarlijkste menselijke illusies te zijn wat almiljoenen doden heeft gekost!

Een super column!!
R@@F

Irma · 13 mei 2004 op 14:52

Prachtige column!
De grote leiders weten helaas niet wat het woord ‘groot’ inhoudt.
Men denkt op dat niveau min of meer in kwantiteit en niet in kwaliteit.
Groot in ego en dus spierballen, is nog niet groot in geest en ziel. Degene die dat laatste wel is wordt weggejaagd en onderdrukt. Of ‘beter’ nog: weggevaagd, opgeruimd.
Want die zijn bedreigend. Ze zijn de spiegel waarin de ‘grote’ leiders niet willen kijken en na hun daden niet meer ‘kunnen’. En dat is pas echt bedreigend!

Blij dat ik niet alleen ben in deze visie… 🙁

Eftee · 13 mei 2004 op 21:27

Het is wraak op wraak en zal daardoor nooit stoppen. Het is allemaal machtsvertoon. De “grote” leiders vinden het zogenaamd nog erg ook dat er soldaten sterven. Laat me niet lachen, het kan ze geen donder schelen, anders hadden ze ze nooit naar Irak gestuurd! Zelf zitten ze lekker beschermd thuis, de huichelaars.
Scherpe column Viking[img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon14.gif[/img].

sally · 13 mei 2004 op 22:14

mooi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
sally

Bakema_NL · 14 mei 2004 op 00:03

Dat leiders geshockeerd zijn wanneer er een dode valt in een oorlog is tenenkrommend…………ze zijn niet op vakantie dacht ik. Dat is iets wat me ook altijd tegenstaat als ik zo’n berichtgeving lees…………..Nederland spant wat dat betreft de kroon vaak…..jammer.
Aan de andere kant doen ze ook absoluut goed werk natuurlijk en wat de leiders betreft, die moeten de beslissingen nemen en krijgen er, al dan niet terecht, gezeik over, maar slechts weinig zeikerds zijn zelf in staat of mans genoeg om die beslissing te nemen als ze in de plaats van die leider zouden zitten. Wat dat betreft praten wij hier op een forum, mezelf incluis, natuurlijk nogal makkelijk.

In rondom 10 was vanavond een zeer interessante discussie gaande, ook met betrekking tot dit onderwerp, hopelijk hebben jullie het gezien.

Dees · 15 mei 2004 op 08:21

Dit geeft de uitspraak mannen blijven altijd kinderen wel een griezelige bijklank.

Het zou me overigens niet verbazen als Bush ergens in een kelder van het Witte Huis zijn eigen oorlogjekamer heeft. Eentje met tinnen soldaatjes, woestijntje met echt zand, gevangeniscomplexjes met echte tinnen martelwerktuigjes, waarbij de guillotine krachtig genoeg is om het tinnen hoofdje echt te laten rollen. Met Donald Rumsfeld and the occasional Dutch (or was it Polish?) visitor wordt er heel wat afgespeeld…

Goede column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder