Even het modellenbureau gebeld. Elite-Models, want ik zet altijd hoog in. “Oplopers hier. U hebt mijn foto’s ontvangen? Ja? Fijn. Ik wil graag de nieuwe Katja Schuurman worden. U belt even met de productieploeg van GTST?” Het bleef een hele tijd stil aan de andere kant van de telefoon. Uiteindelijk werd ik doorverbonden met een of ander kakwijf. Met zo’n Amstelveense stem, en zo’n spraakgebrek waar de letter r niet in voorkomt. “Ja, meneer Oplopers, we hebben uw foto’s gezien. U komt helaas niet in aanmerking. U bent echt veel te lelijk, met die kale kop, dat stomme brilletje en die spillepoten. Wilt u ons niet meer storen?” U begrijpt dat ik daar geen genoegen mee neem. Ik moet en zal met mijn kop op tv. Maar dan moet ik wel eerst op Engelse les, en daarna contact opnemen met een nieuw modellenbureau in Londen. The Ugly Modelling Agency. Want dat bureau biedt werk aan mensen die nog véél lelijker zijn dan ik. Kijk, die concurrentie durf ik wel aan. U begrijpt dus wel dat ik het helemaal eens ben met de strijd tegen het lustobject.

Want dat is de nieuwe hobby van ons kabinet. Het moet afgelopen zijn met lustobjecten. En iedereen doet mee. Zelfs Woutertje Bos. Die heeft zelfs kritiek op de modellen van het Centraal Planbureau. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik eens een middagje bij de uitgang van het CBP gaan posten. Alleen maar schriele kereltjes met aktetassen. Waar Bos die modellen vandaan haalt? Niks gezien. Maar cultuurminister Plasterk is het boegbeeld van de anti-lustobjectencampagne. Daar heb ik eerlijk gezegd toch zo mijn bedenkingen bij. Want volgens mij is die vent gewoon jaloers. Zelf is Ronald nou ook niet moeders mooiste, en ik koester sowieso een gezond wantrouwen tegen mensen die anno 2007 nog een hoed dragen… Want ik vind die vorm van aanstellerij nogal irritant.

Ook heel irritant vond ik een stel Haagse tokkies. Ik zag filmbeelden die van ze waren gemaakt tijdens een dodelijke steekpartij op een dak. Kijk, daar hou ik van. Met een lekker potje burgerjournalistiek is niets mis. Met een verbijsterde blik op mijn gezicht las ik een brief van de vereniging van bus- en treinondernemingen. Die willen een verbod op het filmen van personeel. Rot toch op! Ik had best een filmpje op YouTube willen zien van die conducteur die vanuit de trein een reizigster op het perron in haar gezicht schopte. Ik vind het echt geweldig dat de NS het Nederlands Olympisch Comité sponsort, inclusief de afdeling Kickboksen… Of leuke shotjes van die smeris in Groningen die het geld van bekeurde toeristen gewoon in zijn eigen zak stak. Prachtig toch? Looneisen zijn bij de Prinsemarij niet meer nodig. Nee, ze regelen hun zaakjes voortaan gewoon zelf…

Over zaakjes zelf regelen gesproken. Koperdieven doen dat ook. Koper is tegenwoordig best duur, dus het is beslist lucratief om wat te jatten. Dat vonden een paar schoffies uit Heerhugowaard ook. Dus sloopten ze een hek rond een transformatiehuisje, en knipten een koperen leiding weg. Helaas voor de heren stond er hoogspanning op die leiding, dus de klap was gigantisch. Een van de boeven kwam onder stroom te staan en ligt nu met flinke brandwonden in het ziekenhuis. Een vette grijns brak door op mijn bek toen ik las waar dat transformatiehuisje stond. Aan de Voltastraat… Maar hoe dan ook, al dat gejatte koper brengt veel rottigheid met zich mee. Vaak kan de trein daardoor niet rijden omdat ook de kabels van de seinen achterover zijn gedrukt. Irritant dus.

Maar het meest irritant is trouwens de heer Emile Ratelband, zenuwlijder te midden-Nederland. Dat vinden de lezers van de Nieuwe Revu. Ik heb hem ook maar even gebeld. “Zo lamlul, het is je eindelijk gelukt. Na heel veel zwoegen sta je toch op de eerste plaats van een klassement. Nederlanders ergeren zich klem aan voordringen. Maar het wordt pas écht ondraaglijk als jij het bent, met die stomme druktemakerij van je. Maar vertel eens, heb je eigenlijk vorige week wel een cadeautje gekregen wegens dierendag? Dat lijkt me wel gepast, met die paardenbek van je…”


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

8 reacties

Prlwytskovsky · 7 oktober 2007 op 13:46

Driek wahahaaaaa Tsjakkaaaaa, pracht column!

Had nog leuker geweest als dat trafo-hok in de Ampèrestraat had gestaan, ampèrtje d’r bij? 😆

Maar irritant is het, mee eens.

DreamOn · 7 oktober 2007 op 19:51

[quote] “Ja, meneer Oplopers, we hebben uw foto’s gezien. U komt helaas niet in aanmerking. U bent echt veel te lelijk, met die kale kop, dat stomme brilletje en die spillepoten. Wilt u ons niet meer storen?”[/quote]
:eh:

Je moet ook wel foto’s van JEZELF opsturen, en niet van een lelijke vent, met kale kop, stom brilletje en spillepoten!
Dat werkt natuurlijk niet!! 😀

Liefs DO.

lisa-marie · 7 oktober 2007 op 20:17

Ik zag de eerste twee alinea’s al helemaal voor mij en kon er niets aan doen maar moest wel lachen. 😆
De rest over irritant ook goed geschreven alleen een minpuntje; de laatste alinea die doet echt afbreuk aan het geheel vind ik.

Siebe · 8 oktober 2007 op 08:28

Met plezier gelezen, goed voor een lach, voor meerdere, maar toch ook wat vragen.

De laatste tijd meen ik – zoals je weet – op te merken dat je steeds stijlvaster wordt. Volgens mij probeer je van zo’n column als deze (en in feite ook andere) een soort van potpourri te maken. Dat lukt je naar mijn bescheiden mening ook steeds beter maar toch dit: 3 alinea’s ‘lustobject’, 1 alinea ’tokkies’, 1 alinea ‘koperdieven’ en tenslotte dan nog 1 alinea ‘Ratelband’. Aangezien het thema ‘lustobject’ sowieso al meer aandacht van je kreeg, was het misschien ook een idee geweest om de column iets ronder te maken door bij Ratelband de draad van ‘lustobject’ weer op te pakken? Misschien sloeg ‘paardenbek’ daar wel op maar als dat zo is dan heb ik daar enigszins naar moeten zoeken.

Steeds vaker denk ik bij je columns aan die van Nico Dijkshoorn die o.a. voor Nu.nl schrijft. Misschien iets voor je om eens te lezen? Vergelijkbaar stijl-idee maar toch iets meer rond één thema heen geborduurd. Of anders: ook een soort van potpourri maar dan met een hele duidelijke rode draad er door heen die schijnbaar losse alinea’s aaneen rijgt. Is nog een hele prestatie ook.

gr
s

klapdoos · 8 oktober 2007 op 17:13

Was weer een toppie joppie column hoor, enne mooi lelijk kan ook mooi zijn, alleen zien de zogenaamde knappe koppen ( denken die playborstels gemengd met botoxcreme) dit niet. Jouw tijd komt nog wel, en dan kan ik zeggen dat ik een hele mooie amsterdammer ken. Kan nog lekker schrijven ook.
Groetjes mooie goser 😆 😆 😆 :wave: :wave: :wave:

arta · 8 oktober 2007 op 19:00

[quote]Een vette grijns brak door op mijn bek toen ik las waar dat transformatiehuisje stond. Aan de Voltastraat…[/quote]
😆
Lekkere column!

pally · 8 oktober 2007 op 21:31

Lekker vet, Driek! En Ja, misschien ’n tikkie veul. Maar goed , erg leuk!

groet van Pally

Dees · 9 oktober 2007 op 07:39

Ach, een vette grijns en een beetje tsjakka kan je een eind brengen geloof ik.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder