Een ongetwijfeld onsympathiek heerschap heeft vorige week de dood gevonden in een woning in Diessen, een in de romeinse tijd niet onbelangrijk plaatsje vanwege de verering van de god Hercules Deusoniensis. Toen dit onfortuinlijke heerschap zich in het holst van de nacht onuitgenodigd ophield in het huis van een Diessenaar, werd deze door de gewekte bewoner op gepassioneerde wijze geconfronteerd met deze geschiedenis, met zijn dood tot gevolg. Zoals altijd bestaat de angst dat de bewoner geconfronteerd gaat worden met een strafzaak.

Dit voorval zet iedere huiseigenaar aan het denken. ‘Wat moet ik doen wanneer er een inbreker is in mijn huis?’. In deze handige column (bewaar hem naast uw bed) geef ik u een aantal handige tips.

In de wetgeving is het begrip ‘Noodweer’ geregeld; Wanneer er een onmiddellijk gevaar is voor uw lijf, eerbaarheid of goed, mag u dit verdedigen met proportioneel geweld.

Wanneer u een inbreker in uw huis aantreft, kunnen we stellen dat er een onmiddellijk gevaar is uw goed. Voor de volledigheid kunt u de inbreker vragen wat zijn seksuele voorkeur is, zodat u kunt bepalen of er ook sprake is van een direct gevaar op uw eerbaarheid. Wanneer u in ‘Oh oh Cherso’ gespeeld heeft, kunt u helaas geen beroep maken op uw eerbaarheid.

Dan is er nog het stukje ‘proportioneel geweld’. Dit houdt in dat het geweld dat je gebruikt in verhouding moet staan tot de dreiging. Je moet van de wet het minst zware verdedigingsmiddel kiezen. Wanneer een inbreker dus niet gewapend is, en je denkt ‘dat je hem wel aan kan’, is het dus verboden een honkbalknuppel te pakken. Vraag dus eerst aan jouw inbreker of hij een wapen op zak heeft, en of hij bijvoorbeeld getraind is in vechtsporten om jouw kansen in te schatten.

Daarnaast staat ook in de wet dat je zoveel mogelijk ‘in het belang van de aanrander’ moet denken. Mocht u geen aanhanger van Hercules zijn, en kiest voor een aanpak met de honkbalknuppel, is het verstandig om de inbreker eerst nog wat beter te leren kennen. Wanneer hij te kennen geeft een talent te bezitten voor voetbal, dient het stuk slaan van de schenen dus vermeden te worden. Is uw inbreker een chirurg in opleiding? Pas dan op voor de vingerkootjes. Een goed overleg is noodzakelijk om vervolging te vermijden.

In het onfortuinlijke geval dat u kiest voor een te zwak verdedigingsmiddel bestaat de kans dat uw inbreker u zal vermoorden, samen met uw eventuele partner en eventuele kinderen, al dan niet in combinatie met een aantasting in eerbaarheid. Hoewel het verrassen van een inbreker met direct zoveel mogelijk geweld zal leiden tot een kleinere kans dat u of uw familie dit zal overkomen, raden wij dit ten zeerste af. U zou zomaar geconfronteerd kunnen worden met een gevangenisstraf.

Natuurlijk dient geweld te allen tijde een laatste redmiddel te zijn. De kans is aanwezig dat wanneer u uw inbreker beter leert kennen volgens de hier boven beschreven procedure dat geweld niet meer noodzakelijk zal zijn. Een goed gesprek tijdens een kop koffie kan de inbreker immers zijn fout doen in zien. Inbrekers: We komen er samen wel uit.


16 reacties

SIMBA · 27 september 2012 op 07:21

:hammer: :wanted: :politie: :mafiosi:
Uitgeprint en naast mijn bed gelegd!

Fem · 27 september 2012 op 08:03

Zo leuk, deze!!

lisa-marie · 27 september 2012 op 08:28

Gister bij de heren pauw en witteman ook een discussie gezien over dit onderwerp en die hadden beter eerst even jouw column kunnen lezen 😀

Hij is goed :hammer:

Libelle · 27 september 2012 op 08:54

Bedankt voor de tip. Met een goed gesprek krijgen we vast respect voor elkaars oplichtpraktijken.

Harrie · 27 september 2012 op 09:08

Dat noodweer geldt ook voor hagel, toch? Goede column. Altijd in gesprek gaan. Niks mis mee.

Meralixe · 27 september 2012 op 09:11

Graag gelezen maar…ik denk dat U uw overigens terechte commentaar op de wetgeving in een zelfde typische stijl van dat wetboek wilde meegeven om zodoende de ironie nog te verhogen en dat is een beetje mislukt.
Ik heb voor de zekerheid nog eens gegrasduind in uw vorige columns waar de zinnen soepelder lezen. Hier is er enige krampachtigheid merkbaar. :eh:

Yfs · 27 september 2012 op 10:40

Hartstikke leuke column, hoe kom je er op!

Ik kijk al uit naar je volgende column : ‘Op vakantie met uw inbreker?’ 😉

Met veel plezier gelezen!

:duimop:

Sagita · 27 september 2012 op 12:05

Ja het is een mooie column. Alleen wat ik in deze discussie mis, is het aspect: uitlokking! Vragen wij er vandaag de dag zelf niet om? Omringen we ons met zoveel pracht en praal, dat een inbreker wel binnen moet komen. Dagen wij het zelf niet uit?
En wie is er dan eigenlijk schuldig?
Vrouwen behoren toch ook niet in een kort rokje ’s avonds over straat te lopen!
groet Sa!

pally · 27 september 2012 op 12:34

Ha Fat-tree! Welkom back!
Ik moest erg lachen om de terecht sarcastische toon in je stukje.
En ja,
Inderdaad, misschien hier en daar misschien niet zo erg stijlvast geschreven, maar het onderwerp is dan ook zeer actueel.
Blijf weer schrijvenen en lezen hier, :hammer:

groet van Ppally

Mup · 27 september 2012 op 13:49

Ik heb extra zakken koffiebonen ingekocht,(5 kilozakken, die meppen beter) en de hond getraind, zodat die de dief eventueel mee kan helpen sjouwen,
Groet Mup

FatTree · 27 september 2012 op 15:08

Iedereen bedankt voor de reacties!

Nachtzuster · 27 september 2012 op 17:44

In deze handige column (bewaar hem naast uw bed) geef ik u een aantal handige tips.

Hilarische column!! 😆

Mien · 29 september 2012 op 07:27

Schijnt op dit moment trending topic te zijn op Twitter: honkbalknuppel :hammer:

Goede column.

Mien

trawant · 29 september 2012 op 16:23

Leuk idee, een ‘serieuze handleiding.’
Goed gekozen opbouw van de satire met prima voorbeelden.

Let er wel op dat je in zo’n geval in de tekst moet kiezen voor één persoonlijk voornaamwoord. Nu wissel je ‘je’ en ‘u’ af in de verschillende alinea’s. Dat maakt je stuk zwakker.

mooie comeback Fat!

WritersBlocq · 29 september 2012 op 23:58

Hee, Dikke Boompie, welkom terug!

[quote]Wanneer u een inbreker in uw huis aantreft, kunnen we stellen dat er een onmiddellijk gevaar is uw goed. [/quote]

Over die zin struikelde de inbrekert gelukkig. Dank je!

JanBontje · 30 september 2012 op 17:26

Glimlach… 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder