Ik woon in een dorp, ik heb het al eens eerder verteld. En dan bedoel ik ook echt in een dorp, met dorpse waarden en tradities. We hebben een supermarkt, zelfs twee, maar verder moet je niet veel eisen stellen. Ik vind het heerlijk. Als ik drukte wil, ga ik naar een stad en als ik rust wil, ga ik naar huis. Natuurlijk zijn er ook nadelen, dat weet je van tevoren. Als je dat niet wilt, moet je niet in een dorp gaan wonen. Er wordt meer gelet op wat iedereen doet en, zoals overal, hebben mensen daar ook een mening over.

Toch is het dorp niet helemaal ouderwets. We hebben zelfs een buurt-app. Ik plaats nooit een bericht maar het is wel handig om op de hoogte te blijven. En om je soms te verbazen over zaken waar mensen zich druk over kunnen maken. Ik lees graag mee.

Zo ook pas geleden. Van oudsher zijn er in mijn dorp drie kernen, met uiteraard in iedere kern een kerk. Ik woon vlak bij die kerk. En die kerk heeft een welluidende klok die om het half uur slaat. En de kerkgangers verwittigt als er een dienst aanstaande is. Op zondag om tien voor half tien en bij belangrijke gebeurtenissen soms al wel een kwartier vooraf.

Meestal hoor ik het niet eens meer. Je raakt eraan gewend. Maar de nieuwe bewoner van het voormalige domineeshuis had er toch wat meer moeite mee. En plaatste een bericht in de buurt-app. Hij vroeg of er meer mensen last hadden van de klok. Zijn nachtrust met name werd er ernstig door verstoord. En als hij voldoende medestanders had, kon hij wellicht een verzoek indienen om het slaan van de kerkklok te laten stoppen.

Ik moest al lachen toen ik het bericht las. Oeps, dat ging reacties opleveren. En ja hoor, de hele buurt viel over hem heen. Iemand vertelde hem fijntjes dat hij daar eerder over na had moeten denken. Je moet ook niet naast een luchthaven gaan wonen als je geen vliegtuigen wilde horen. Het werd een hele discussie. Zelfs de minaretten van een moskee werden erbij gehaald. Arme man, ik denk dat hij al lang spijt had van zijn actie. De enige medestander die hij had, verwijderde snel zijn bericht toen hij zag wat de buurtgenoten er van vonden. De algemene conclusie was dat het een van de charmes van het dorp waren en dat hij niet moest zeuren.

Ik ken de man in kwestie niet, maar ik denk niet dat hij vrienden heeft gemaakt. Het zal me niet verbazen als het huis binnenkort weer op de markt komt.

Categorieën: Algemeen

1 reactie

Nummer 22 · 23 januari 2023 op 17:30

Mooi verhaal dat in ons gemeente dat bestaat uit 3 dorpen;, waarvan 1 politieke partij uit 1 kleiner dorp zich al decennia lang bemoeit met de zaken die het grootste dorp. Het andere dorp, de kleinste daar is het beeld van de pastoor van zijn sokkel gehaald (jaren geleden) omdat hij zijn handen niet kon afblijven van de – nu oudere mannen- jongetjes. De kerk is gesloten, dus geen kattelieke diensten. Ik woon in het grootste dorp. Alle 3 dorpen worden “kernen’ genoemd, de basisscholen hebben ineens IKC voor het naam staan: Integraal Kind Centrum. Het centrum, ach…..maar ‘we’ hebben wel een cultureel centrum waar de ons kent ons (veelal) de bejaarden elkaar eens in de zoveel tijd elkaar ontmoeten en een voorstelling afkraken of de hemel in prijzen .`De huidige burgemeester is burgemeester, de vorige ook maar de man hiervoor dat was een burgervader die ook zo op de planken kon staan als cabaretier. Geen geluid van de kerkklokken er zijn 11 parochie kerken gesloten. Ik ben geen katteliek of hang een ander geloof aan, maar dat terzijde..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder