Woensdag ben ik naar Koninginnedag in Amsterdam geweest. Het spektakel wat je niet mag missen, NOT zouden de Amerikanen zeggen. ’s Ochtends in het Vondelpark heerste er gezelligheid alom. Het was timide, knus en wat al niet meer. In Oranje uitgedoste mensen, die op de meest originele wijze een slaatje uit de feestdag proberen te slaan, beheersten het straatbeeld. Maar dan… Om een uur of twaalf (zo zouden jongeren het zeggen) komt de stad tot leven. En wat voor een leven. Groepen dronken mensen met een alcoholwalm die je brandgevaarlijk maakt (het is 14.00) lopen door de straten en gooien zonder enig bewustzijn stenen of ijzeren staven op willekeurige doelwitten. Grappig? Leuk? Gezellig? Niet echt lijkt me, maar vlug doorlopen. Huiswaarts keren is een onmogelijke opgave in de overvolle stad. Bij de tram lopen kotsende mensen die vervolgens weer vrolijk verder drinken. Doodgewoon? Dacht het niet. In de horeca mag vanaf volgend jaar niet meer gerookt worden, maar waarom dan nog wel gedronken? Omdat de accijns een enorme inkomstenbron voor de overheid zijn? Drank is dodelijk en drankgebruik in dermate grote moet een taboe worden. En wat is de enorme drive van mensen om te gaan feesten? Ik snap hem niet, ik heb hem ook niet. Het financiële aspect laten we buiten beschouwing, maar drank moet dienen als genotsmiddel. Even als roken overigens. Maar als je jongens van veertien, vijftien jaar op straat ziet lopen met ieder een biertank van vijf liter dan gaat er toch iets niet goed. En néé dit zijn geen uitzonderingen. Helaas is het een veel voorkomend beeld bij feesten en partijen. Het is een cliché: drank maakt meer kapot dan je lief is. Maar o zo waar. Want vertel mij eens waar heb je drank voor nodig? Om los te komen wordt gezegd. Of terwijl om jezelf te verliezen, want de grenzen verdwijnen, dus verdwijn jij. Je lichaam heeft controle over je geest en dat hoort toch echt andersom te zijn. Mensen die dronken zijn ontvluchten zichzelf en wanneer ontvlucht je jezelf? Als je ongelukkig bent. Koninginnedag is geen feest, maar een verzameling ongelukkige mensen die zichzelf ladderzat zuipen, een keer kotsen en weer even vrolijk verder gaan. Natuurlijk: ik zal gek zijn. Ik ken het plezier van het leven niet. Ik ben saai, onavontuurlijk en geesteloos, maar ik word de dag erna niet wakker met stervende pijn aan mijn hoofd. En ik hoef ook niet te vertellen: “Ik was echt naar de kloten woensdag”, iets wat leuk schijnt te zijn. Feesten is één van de slechtste eigenschappen van de mens. Je bereikt er namelijk niets mee. Het is ooit als leuk uitgevonden, maar dat stadium zijn we gepasseerd. Een menselijk feest is een kwel voor de geest.

Lange Leve de Koningen! Hiep Hoera!

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

arta · 2 mei 2008 op 10:37

Jeetje, je duwt jouw mening wel mijn strot in, zeg!
Volgens mij heb jij deze avond precies gezien wat jij wilde zien en de gezellige mensen over het hoofd gekeken.
Overigens heb ik nog nooit een jongere met een biertank over straat zien lopen, hooguit vanuit de supermarkt naar huis…
Het roken in café’s wordt verboden, omdat je er ook bij anderen schade aanricht, met drinken is dit een ander geval.
Succes met je volgende stukje!

Troy · 2 mei 2008 op 11:10

Ik was ook van de partij in Amsterdam en ik denk dat het hier meer gaat om wat je wilt zien. Dingen zijn niet of zwart of wit. Wat je ook had kunnen zien waren al die schattige kindertjes die kunstjes vertoonden, heel vals viool probeerden te spelen en vol enthousiasme hun spulletjes aan de man probeerden te brengen.

Ik ben het wel met je eens dat koninginnedag onder een groot deel van de volwassenen een zuipfestijn is. Maar ik geloof ook dat een net zo groot deel niet drinkt of het bij een paar biertjes houdt. Zelf liep ik ook met een blikje bier op straat maar ik ben niet stomdronken geworden.

Je somt best wat rake dingen op, maar ik kan er niet helemaal in meegaan. Ook zie ik wat foutjes in je tekst die onnodig zijn.

Veel succes in ieder geval met je volgende column en welkom bij het soms wat kritische columnx. 🙂

Peetje · 2 mei 2008 op 11:23

Natuurlijk is niet iedereen zo, maar het probleem is dat ik er wel veel heb gezien die echt ladderzat waren. En dat terwijl ik om 15.00 met veel moeite de stad alweer uit was. Maar iedereen moet het zelf weten. Ik zit volgend jaar op Koninginnedag in ieder geval lekker thuis.

Nog bedankt voor het welkomheten en iedereen succes met schrijven.

Neuskleuter · 2 mei 2008 op 13:00

De aanleiding is prima, maar het komt over als een mengeling tussen blog en column. Over drank en alcoholmisbruik schrijven is natuurlijk moeilijk, omdat het al zoveel gedaan is. Door het te koppelen aan koninginnedag, maak je het draaglijk.

Waarschijnlijk heb ik een bloggevoel, omdat je veel naar je eigen mening en visie grijpt. Dat zijn prima ingrediënten voor een column, maar dan moet je ze nog iets anders uitwerken. Misschien met extra voorbeelden. Voorbeeldje dan.

[quote]Grappig? Leuk? Gezellig? Niet echt lijkt me, maar vlug doorlopen.[/quote]
Dit waardeoordeel kan je overlaten aan de lezer. Beschrijf de situatie zo, dat iedereen dit al voelt. Dan hoef jij het niet meer te noemen en voelt het minder opdringerig aan, terwijl de boodschap wel overkomt.

Alinea’s lezen trouwens iets prettiger 😉

Nog een positieve afsluiter dan: ik voel die passie, die woede, die emoties door je stuk. Dat doe je goed. Welkom op ColumnX en succes met je volgende inzending!

Dees · 2 mei 2008 op 13:43

Eigenlijk jammer dat je twee zaken door elkaar haalt. Je gebruikt namelijk je niet zo leuke ervaring met koninginnedag (leuk thema voor een column) om je eigenlijke antipraatje er door te duwen. Je hebt een hekel aan alcohol, aan drinkende mensen, aan dronken mensen en aan mensen die de behoefte hebben om de controle een beetje te laten vieren.

Ja, en zo werd je gaandeweg in je column een moraliserende zuurpruim, die zelfs een feestje het liefst zou zien verdwijnen. Tsja, dat zijn maar weinig mensen met je eens. En dat kun je van tevoren weten, dus kun je eigenlijk ook weten dat het opdringen van deze mening je op deze manier niet gaat lukken. Dat zal je dan subtieler aan moeten pakken, want nu kan ik alleen maar denken: doe mij een lekker biertje en waarrrr is het feest….

Volgende keer beter.

Mosje · 2 mei 2008 op 16:01

Een menselijk feest is een kwel voor de geest
Alleen die van Peetje, dus wees niet bevreesd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder