Even met advocatenkantoor Nawijn, Nawijn, Nawijn en Nawijn gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier, Hilbrand in de buurt?” Ik werd even in de wacht gezet, en waar doorgaans dan een lullig muzakdeuntje klinkt, werd ik hier getrakteerd op de altijd vrolijke klanken van het Horst Wessel-lied. Altijd leuk, en goed passend bij de corporate identity van het kantoor. Na enige tijd kreeg ik de gemankeerde jurist aan de lijn. Hilbrand overlaadde mij met excuses, want eigenlijk was het zijn gewoonte niet om cliënten te laten wachten. Maar ja, dringend bezoek aan de logopedist, want de aanhoudende kritiek op zijn stem wilde maar niet verstommen. Ik toonde mij begripvol: “Aan zo’n teringstem zou ik ook alles laten doen, Hilbrand, maar daar bel ik niet voor. En ik ben ook geen cliënt van je. Over mijn lijk. Want wat is dat nou weer voor belachelijke aanklacht?” Hilbrand dubbel kwaad. Allereerst over wat ik zei over zijn stem, want dat was een buitengewoon valse opmerking van mijn kant. Maar Hilbrand was vooral in zijn wiek geschoten omdat ik zijn aanklacht namens allerlei schimmige clubs tegen Alexander Pechtold dus zo belachelijk vond. Want De Vrienden Van De Kale Dooie Dandy hadden moeite met de uitspraken van Pechtold aan het adres van Wilders. Dus ik legde het hem nog maar eens uit: “Wilders is zelf een meester in het spuien van hatelijke, minachtende en discriminerende opmerkingen. Ik vind dat hij dat mag, trouwens, want de vrijheid van meningsuiting is wat mij betreft heilig. Maar dan mag Pechtold Wilders ook een extreemrechts, haatzaaiend gevaar voor de rechtsstaat noemen. Als de een alles mag zeggen, dan mag de ander dat ook.” Nawijn sputterde tegen. De beschuldigingen dat Wilders tot het extreemrechtse kamp zou behoren waren volkomen uit de lucht gegrepen, sprak de voormalig bewindspersoon en verklaard voorstander van de doodstraf. En daar had ik de vadsige oud-minister tuk: “Eh, Hilbrand, als iemand wordt bijgestaan door een advocaat die zeer nauwe banden heeft met de Belgische fascist Flip Dewinter, hoe kun je dan volhouden dat diegene zelf niet ook tot de uiterste rechterzijde van het politieke spectrum hoort?” Stilte aan de andere kant van de lijn.

Da’s weldadig. Stilte als je in gesprek bent met Nawijn. Want die stem is dus niet te harden. Heus niet. Echt, geen doen. Met een vette grijns op mijn bek denk ik terug aan de optredens van Hilbrand in het televisieprogramma “So You Want To Be A Popstar”. Echt loeivals. Aandoenlijk. Ex-bewindslieden moeten gewoon niet aan zulke programma’s meedoen. En al helemáál niet als ze zo’n modderfiguur slaan. Het was zo bespottelijk, dat niet alleen het publiek in zijn broek zeek van het lachen, maar zelfs Hilbrand zelf met een pisvlek in zijn broek zich naar het einde van het lied worstelde. Echt, die onvoorstelbare pleurisherrie zal ik nooit vergeten. Koppijn met Nawijn, zeg maar… In huize Oplopers hebben we er in die tijd een complete gezinsverpakking Aspro-bruis doorgejaagd. Naar verluidt is Jantje Smit er nóg doof van. Nu begrijp ik ook, waarom er in huize Smit zulke enorme schreeuwpartijen waren met die Yolanthe. Hij verstond gewoon niet wat ze zei! Yolanthe dacht dat het allemaal onwil was, wanneer Jantje na tien keer vragen nóg de afwas niet had gedaan. Volkomen onterecht dus, dat die woonwagensnol het heeft aangelegd met een of andere voetballer…

Ach ja, die Jantje. In het ziekenhuis. Omdat ‘ie pijn aan zijn oren had. Man man man, je moest eens weten hoeveel pijn ík aan mijn oren heb, als ik dat mannetje weer eens heb horen praten of zingen. Dat lelijke Volendamse accent, nee, mijn ding is het niet. Maar word ik opgenomen wegens een pijntje hier of daar? Neen. Geen plek. De Intensive care ligt vol met Mexicaanse-griepslachtoffers. Opeens weet ik waarom André Rouvoet zo beslist en zelfverzekerd durft te beweren dat voor het einde van dit jaar de wachtlijsten in de jeugdzorg tot het verleden horen. Die kinderen overlijden gewoon aan de tacohoest. Maar in deze sombere tijden is de innige band tussen ons volk en het Koningshuis weer eens overduidelijk. Trix, Wim-Lex en Maxima zitten in Mexico, en het loopt storm: iedereen wil een griepprik. Voordat ze terug zijn. Nou ja, logisch. We werden door Wim-Lex wel weer volslagen belachelijk gemaakt. In een toespraak sprak hij in zijn beste Mexicaans de woorden “Een garnaal die slaapt, wordt door een hoer meegevoerd”, of zoiets. Staat ons koningshuis weer te boek als een stel raaskallende mafkezen. Sowieso een lullige verspreking, iets met een garnaal en een hoer… Voor de Oranjetjes zijn het sowieso een beetje trieste tijden. Ze zijn geen miljardair meer. Het familiebezit is geslonken tot een lullige 800 miljoen. Armoe. Hare Majesteit zwaait niet langer meer de scepter, maar de bedelstaf. Trix heeft bij Volkshuisvesting inmiddels huursubsidie aangevraagd. Bleek ze niet voor in aanmerking te komen: ten eerste viel het paleis boven de subsidiegrens, ten tweede woont ze er gratis, en ten derde waren er sterke aanwijzingen dat het paleis werd gebruikt als kantoor voor diverse postbusfirma’s. Dus Trix krijgt Niks.

Maar denk nou niet, dat het alleen in het deftige Den Haag allemaal kommer en kwel is, hoor. Ook op het Groningse platteland is het bal. Kijk nou eens naar het dorpje Bedum. Daar moest ChristenUnie-wethouder Haan deze week zijn functie neerleggen, nadat hij voor de derde keer was betrapt op het in dienst hebben van illegale arbeiders op zijn boerderij. Mooi zo. Inpakken en wegwezen, want politici horen een voorbeeldfunctie te vervullen in onze samenleving. Maar de smoes waarmee Haan zijn onschuld nog trachtte te bewijzen was werkelijk hilarisch. Hij “kon niet zien dat de werknemers illegaal waren, want ze woonden elders in het land en dus kon hij niet bij ze thuis kijken of de papieren wel in orde waren”. Zelf weleens gesolliciteerd, waarde lezer? Kwam de nieuwe baas dan thuis uw diploma’s inzien? Of moest u ze misschien bij uw baas tonen… Ik bedoel maar. Nee, er is veel mis, de maatschappij verhardt.

Dat zit Jan Peter Balkenende ook een tikje dwars. Dat wangedrag van politici. Die harde toon. Maar het is ook wel een rare kerel, die JP. Zonder opgaaf van redenen afzeggen voor een belangrijk kamerdebat over de AOW, maar wel gaan lopen mekkeren. Over de verslechtering van het klimaat. Dat las ik tenminste op Internet: “Balkenende hekelt grimmiger klimaat”. Nou en? Ik kreeg gisteravond ook een verschrikkelijke regenbui op mijn harses. Maar klagen? Ik?


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

Emiliever · 9 november 2009 op 12:48

Behalve dat ik niet goed snap waarom dat meisje van Cabau een woonwagensnol is, begrijp ik de satire deze keer wel en vind het nog leuk ook! En zeker zeer vermakelijk opgeschreven.

KawaSutra · 10 november 2009 op 01:04

Wat het klimaat betreft ben ik het eens met JP. Maar ja, klagen helpt niet. 😉

SIMBA · 10 november 2009 op 08:04

Dit vind ik weer eens een fijn stukje!

Geef een antwoord