Het is een bekend gegeven dat een groep altijd probeert de eenheid van die groep te bewaren. Dat is meestal niet erg, vaak zelfs zinvol. Zo maakt een voetbalclub of kaartclub regels om de club bijeen te houden. Onbehaaglijk wordt het als de groep groot wordt en niemand meer iedereen kent en er dan mensen opstaan die beweren dat zij die groep één kunnen maken. Ook dat is nog uit te houden, zolang dat eenheidssmeden op vrijwillige basis geschiedt.
Het wordt pas levensgevaarlijk als die eenheid wordt gesmeed op onvrijwillige basis. Zo is de Staat een rupsje nooit genoeg, dat alles en iedereen wil reguleren, controleren, instrueren, manipuleren, registreren, commanderen, integreren, intimideren. We moeten daarom allemaal een identiteitsbewijs bij ons dragen. Zogenaamd om terrorisme tegen te gaan, maar een jood die de oorlog heeft overleefd of een vluchteling uit Iran of Afrika weet wel beter.

Het betreffende Nederlandse ministerie heeft alleen al 1.122 woorden nodig om uit te leggen hoe een pasfoto er uit moet zien! Straks moeten we ook nog een vingerafdruk op die Ausweis zetten en komt er een toelichting van 2000? 3000? 5000? woorden en is de Teutonisering compleet. Nu alleen nog een J van Jood of M van Moslim erop en Bruin 2 kan in naam van de vrijheid zonder noemenswaardige problemen (ons kent ons) aan deportaties beginnen.

We zouden ook hard moeten lachen om de commotie over dubbele paspoorten. Wat kan mij het bommen dat iemand twee nationaliteiten heeft? Lekker makkelijk toch? Sterker: waarom niet iederéén twee paspoorten gegeven? Je moet natuurlijk zelf mogen kiezen van welk land je ook een paspoort wil. Doet u mij maar Luxemburg. Nee, toch liever Bolivia.
Natuurlijk weet ik ook wel dat dit niet kan. Maar geef toe: als alle landen de dubbele nationaliteit zouden invoeren, zou dat meteen het einde betekenen van het nationalisme. Right or wrong, which of my two countries? Héél dubbel!

Categorieën: Actualiteiten

3 reacties

LouisP · 19 oktober 2010 op 17:30

JanBontje,

het stuk is interessant vind ik,
maar die eerste alinea Jan, die is wel erg goed. Goed en mooi, en bijzonder! Dat vind ik toch…

gr.
Louis

pally · 19 oktober 2010 op 22:23

Zoals altijd een column die hout snijdt, Jan. Ik kan me goed vinden in je redenering. Ook vooral die van de inleiding.
Gek word je van al dat minitieuze gemuggenzift.
Kruideniers dat zijn het, van de meest ouderwetse soort. Per mg afwegen. Het is eng en irritant en brengt niks. Goed onderwerp weer.

groet van pally

JanBontje · 1 november 2010 op 00:02

En Rutte c.s. maar ontkennen dat ze discrimineren als ze zeggen geen moeite te hebben met een Zweeds paspoort maar wel met aan paspoort van een islamitisch land (want dát is wat ze bedoelen als ze het hebben over een Marokkaans of Turks paspoort!) Dan is Wilders, hoewel afgrijselijk, tenminste recht(s) door zee…

Geef een antwoord