Honderden zoniet duizenden ‘terreurverdachten’ werden en worden door de CIA via Europese vliegvelden (ook Nederlandse!) naar bevriende landen gevlogen waar het martelen tot staatskunst is verheven. Jaap de Hoop Scheffer, christen(?)-democraat(?) en secretaris-generaal van de NAVO, ‘weet van niets’. Vreemd? Welnee, je moet aan nauwkeurig omschreven geheugenmanagement lijden als je solliciteert naar zulke baantjes.
Toen deze creatieve leugenaar schaamteloos verkondigde dat hij van niets wist, dacht ik meteen aan generalissimo Franco, destijds dictator van Spanje. Federico García Lorca, een groot dichter en (dus) antifascist, was in het begin van de Burgeroorlog, op 18 augustus 1936, door het schorem van Franco vermoord. Deze trawant van Hitler en Mussolini zei met stalen gezicht, toen hem daar naar werd gevraagd, ‘een geval Lorca is mij niet bekend.’ In beide gevallen dezelfde leugenachtigheid en daardoor dezelfde medeplichtigheid. Hoe zeiden Duitsers dat ook alweer? Wir haben es nicht gewusst?

Dezelfde onvoorstelbaar rijke families en machtige concerns die onder meer Hitler, Mussolini, Franco, Pinochet en Soeharto in het zadel hielpen, trekken nog steeds aan de touwtjes. Een leugen deert hen niet. Een mensenleven evenmin. Deze Hogepriesters van Mammon tellen geen mensen. Eén dichter, Achttien Dooden, zes miljoen Joden, tientallen miljoenen Russen en Polen, een miljoen Indonesiërs (1965), duizenden Chilenen (1973), 76 Cubaanse vliegtuigpassagiers (1976), ruim drieduizend burgers waaronder zelfs Noordamerikanen (9/11), duizenden en nog eens duizenden Vietnamezen, Irakezen en Afghanen, Kongolezen en Somaliërs, miljoenen (gekleurde…) hongerigen, miljoenen (gekleurde…) kinderen die door honger en (makkelijk te genezen!) ziekten sterven, duizenden ‘terreurverdachten’… Het zijn allemaal gewone mensen die je dan ook ‘gewoon’ kan bestrijden, net als ongedierte uitgassen, als dat zo uitkomt. Je kunt ze immers gemakkelijk vervangen!? Geld en macht tellen echter wél. Daar doen ze alles voor. Létterlijk alles. Pas dus op uw tellen en pas op voor leugenaars.

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Actualiteiten

2 reacties

Outsider · 14 mei 2006 op 17:50

Het is allemaal erg genoeg, daar niet van, maar om Jaap de Hoop Scheffer in één adem te noemen met Franco, Hitler, Mussolini, Pinochet en Soeharto slaat als een tang op een varken, oftewel als een lul op een koekjestrommel, oftewel als een vlag op een strontpraam.

Kees Schilder · 16 mei 2006 op 12:52

ben het eens met Outsider. Een halve ademhaling is voldoende.Bovendien mis ik Pol Pot in het rijtje.Niet onbelangrijk want daar lijkt de Hoop Scheffer het meeste op.Hij heeft ook twee O’s in zijn naam, dat zegt toch wel iets over de man.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder