Arts is het beroep wat ik later graag zou willen beoefenen. Mensen helpen, redden of nuttig advies geven ligt mij wel. Daar gaat aan vooraf dat je minimaal 10 jaar bezig bent voordat je de titel dr. voor je naam mag zetten. De studie schijnt redelijk zwaar te zijn. In het eerste jaar moet je al meerdere lijken opensnijden met gevolg dat je de maaltijd over kunt slaan. Na 6 jaar in het engels de meest onmogelijke dingen te hebben geleerd is het zover; je mag je co-schappen gaan lopen. Co-schappen is een heel net woord voor voetveeg. Artsen gebruiken de co-assistenten als moderne slaven. Je krijgt wel een salaris maar dat staat zeker niet in vergelijking met hoeveel tijd het je kost, je hebt net 6 jaar lijken open gesneden nu mag je het echt gaan proberen.

Al met al klinkt de studie niet echt aanlokkelijk, toch zijn er ieder jaar weer meer dan teveel aanmeldingen. Elk westers ontwikkeld land kampt met dit probleem. Ja beste lezer zelfs onze Belgische buren hebben teveel aanmeldingen voor een dusdanig zware studie als geneeskunde.
Omdat niet iedereen geneeskunde kan gaan studeren heeft onze regering een belachelijk stelsel ontworpen. Natuurlijk kijken wij hier niet echt van op na het kwartje van Kok, of de onderwater tramtunnel in Den Haag, zijn we inmiddels wel iets gewend. Maar lees dit is aandachtig door: de toelating tot de studie geneeskunde wordt bepaald door een loting. Mensen met een hoger eindexamen gemiddelde krijgen een hogere kans. Dit is op het eerste gezicht niet eens zo een slechte regeling. Het is echter zo dat het eindexamen gemiddelde voor 50% door de scholen zelf bepaald mag worden en elke school in Nederland doet dat natuurlijk anders. Op een Daltoncollege mag je bijvoorbeeld 100% herkansen terwijl je op een degelijke school als College het Loo slechts 2 van de 65 schoolexamens mag herkansen. Ook zijn de cijfers die de scholen zelf bepalen vaak niet van dezelfde moeilijkheidsgraad. De kans dat de loting eerlijk verloopt is nihil. Eigenlijk is het systeem grof gezegd HYPOCRIET.

Onze zogenaamde domme buren hebben zelfs een veel rechtvaardiger toelatingssysteem namelijk het toelatingsexamen! Iedereen laat zien dat hij of zij over de benodigde kennis beschikt en iedereen heeft dus een precies gelijke kans.Ons systeem neemt nog een probleem met zich mee, het probleem de vrouw. Op school vaak veel betere cijfers, na school makkelijk worden ingeloot, 10 jaar hard studeren, 4 jaar een top arts zijn, zwanger worden, baan opgeven. Dat is ook een reden dat we een artsen tekort hebben.
22 januari gaan we weer kolossaal naar de stembus. Laten we hopen dat deze regering met een totaal vernieuwde regeling komt. Ik wil namelijk arts worden als ik wil gokken ga ik wel in het Holland Casino werken.

Marco Goeijenbier
‘Potentiële arts als het systeem het toelaat’


1 reactie

Yannick · 15 februari 2003 op 10:23

Ach ja zo gaat dat tegenwoordig.
Je kunt natuurlijk ook gewoon in België gaan studeren, dat heeft nog meer voordelen als alleen maar geen loting hebben.
Het is VEEL goedkoper en er is geen kamer tekort.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder