Madrid, een wereldstad. Persoonlijk vind ik Madrid mooier dan Barcelona, iets wat maar weinig mensen met mij eens zijn. Schitterende gebouwen verspreid door de hele stad net als vele verschillende, grote en mooie parken. Als je van de ene uithoek naar de andere rijdt, dan bevind je je na een uur nog steeds in Madrid, zo’n ongelooflijk grote stad is het. En met vier miljoen inwoners is het er altijd druk in het centrum. Het is een stad die me diep geraakt heeft door haar schoonheid. Juist daarom doet de terroristische aanslag in Madrid ook extra zeer. Station Atocha (waar de vier geëxplodeerde treinen hadden moeten staan) is een groot en mooi gebouw aan de rand van het centrum van Madrid. Binnen in het station is het altijd een drukte van jewelste met forensen die met de trein, bus of metro moeten overstappen bij Atocha. Een groot gedeelte van het station is mooi ingericht met veel groen en allerlei vijvers met vissen. Even een plekje om bij te komen.

Precies 2,5 jaar na de aanslagen op de Twin Towers in New York bleek nu Madrid aan de beurt te zijn. Vreselijke beelden! En alle live opnames hierover in de journaals komen uit de directe omgeving van station Atocha. Zeer herkenbare beelden en juist omdat ik het herken van mijn bezoekjes aan Madrid doet het extra pijn. Ik kan me een voorstelling maken van de omgeving van het station… Mijn beste vriend woonde in Madrid. Gelukkig is hij een maand geleden verhuisd! Ik weet alleen niet of één van zijn vrienden uit de directe omgeving van Madrid slachtoffer is geworden van deze aanslag.

Geweldig om te zien dat mensen in Madrid na deze aanslagen uren in de rij wilden staan om elkaar te helpen door bloed te geven. Iedereen verafschuwt deze vreselijke aanslag, wat helemaal tot uitdrukking kwam door de protesten tegen het terrorisme die vrijdag (12 maart) gehouden werden. Ruim elf miljoen mensen hebben meegelopen met deze protesten; een duidelijk signaal!

De serie bomaanslagen heeft voor ongeveer 1450 slachtoffers gezorgd waarvan er ondertussen 200 als doden zijn geborgen. Of het nou de ETA, Al-Qaeda, een samenwerkingsverband tussen deze twee groepen of een totaal andere groep is geweest, het zijn in ieder geval een stel koelbloedige moordenaars.

Een regeringswoordvoerder noemde het een aanval op de democratie, iets wat wij allemaal nog herkennen nadat Pim Fortuyn was vermoord. De invloed van die gebeurtenis was zeer duidelijk te merken aan het stemgedrag. Ook het stemgedrag in Spanje zal hierdoor zeer worden beïnvloed.

De huidige regering wordt nu al beschuldigd van het achterhouden van belangrijke feiten omdat dat ten koste zou gaan van stemmen aan deze partijen. Als Al-Qaeda achter deze aanslag zit, zou de zittende regering minder stemmen krijgen aangezien zij vorig jaar hebben besloten dat Spanje militairen moest sturen naar Irak, om daar een dictator van zijn troon te stoten en ‘het terrorisme’ te bestrijden. Hieruit blijkt dus dat men vindt dat de regering het over zichzelf heeft afgeroepen. Vergeldingsacties hebben mijns inziens toch niets te maken met dat feit… het zijn twee losstaande dingen.

Het geeft aan dat we met z’n allen steeds gestoorder worden dat we zo gaan denken. We moeten juist nu de handen ineen slaan.

Categorieën: VC-Casperio

9 reacties

pepe · 15 maart 2004 op 16:23

[quote]Het geeft aan dat we met z’n allen steeds gestoorden worden dat we zo gaan denken. We moeten juist nu de handen ineen slaan.[/quote]

Het is moeilijk om als individu hier iets aan te veranderen, maar dat dit zo niet goed gaat is wel duidelijk.

Geweldig geschreven!!

Ik hoop dat er niet vaker meer zulke columns geschreven hoeven worden, als het aan mij lag nooit meer!!
Niet omdat jij niet goed schrijft dus! Maar dit soort daden moeten niet mogen.

Mosje · 15 maart 2004 op 17:42

[quote]Vergeldingsacties hebben mijns inziens toch niets te maken met dat feit… het zijn twee losstaande dingen.[/quote]Dat weet ik nog zo net niet hoor, waarom denk jij dat het los staat van elkaar? Het woord “vergelding” legt toch het verband al?

Mup · 15 maart 2004 op 19:45

[quote]Hieruit blijkt dus dat men vindt dat de regering het over zichzelf heeft afgeroepen. [/quote]

Hoorde vandaag op het nieuws dat de Spaanse troepen uit Irak om deze reden teruggeroepen worden, en dat er getwijfeld wordt aan de echtheid van de band van Al-Qaeda, die de aanslag opeist. De Nederlandse regering kan ook niet zo goed voor zichzelf denken en gaat nu ook twijfelen, de humanitaire missie wordt dus weer vroegtijdig afgebroken,

Groet Mup.

Casperio · 15 maart 2004 op 21:36

[color=CC0000][quote]Vergeldingsacties hebben mijns inziens toch niets te maken met dat feit… het zijn twee losstaande dingen.[/quote]
[quote]Dat weet ik nog zo net niet hoor, waarom denk jij dat het los staat van elkaar? Het woord “vergelding” legt toch het verband al?[/quote][/color]

Voor Al Qaeda zouden dit vergeldingsacties zijn. Wat ik duidelijk wilde maken was dat dit soort acties niet vergelijkbaar zijn met het inzetten van militairen… men kan het daar mee eens zijn of niet, maar dit soort geweld… NEE!

Update:
De zus van een vriendin van die van vriend van mij is helaas omgekomen bij deze aanslagen. Een andere vriendin van hem stond op het moment van deze aanslagen op station Atocha. Het zijn zeer ingrijpende gebeurtenissen…

Mosje · 15 maart 2004 op 21:49

[quote]Wat ik duidelijk wilde maken was dat dit soort acties niet vergelijkbaar zijn met het inzetten van militairen… men kan het daar mee eens zijn of niet, maar dit soort geweld… NEE![/quote]Ik had je verkeerd begrepen. Uiteraard zijn die dingen niet vergelijkbaar, en voor alle duidelijkheid: ik heb geen enkele, maar dan ook geen enkele, sympathie voor dit soort acties. NEE dus inderdaad.

Li · 15 maart 2004 op 22:01

Een kippenvelcolumn Casperio.
En het komt zo beangstigend dichtbij. Mijn zoon heeft een penvriendin in Madrid en er circuleren daar de meest vreemde verhalen rond over welke organisatie of welke partij deze vreselijke daad op zijn geweten heeft.

Het is ongelooflijk triest dat mensen dit ‘overal ter wereld’ elkaar aandoen.

Ma3anne · 16 maart 2004 op 08:52

Pfff, ja, er moest een column van komen… en je hebt er een prachtig document neergezet…

Ik kon de woorden niet aan elkaar geregen krijgen… alleen maar stil zijn en het allemaal niet meer begrijpen hoe ziek de wereld is.

Daarom mijn dank. Deze column staat. Mag van mij de column van de maand worden.

Bakema_NL · 2 mei 2004 op 17:38

Al wat ouder columnpje, toch maar reageren….

Het is inderdaad triest allemaal, maar het is slechts het begin. Door die troepen terug te halen hebben de terroristen hun zin gekregen en kun je er uiteindelijk wel eens flink slechter van worden.
We staan aan de vooravond van een hele grote strijd en meer en meer denk ik dat er geen ontkomen aan is………en weer speelt geloof een hele grote rol.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder