Even met de PVV gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Geertje in de buurt?” De telefonist die ik aan de lijn kreeg mompelde iets onverstaanbaars. Iets Limburgs, denk ik. Ik had geen idee, wat die brave borst nou allemaal had gezegd, dus ik wachtte geduldig af. En niet tevergeefs. Want na enige tijd kreeg ik de heer Wilders aan de lijn, die vrolijk vroeg, wat hij voor mij kon betekenen. “Weet je, Geert, ik vind dat je een beetje raar doet. Hoe kun je die rare tijdelijke CDA-chef Bleker nou verwijten dat hij via de media een beetje populair loopt te doen, terwijl je zelf niets anders doet? Dat is toch meten met twee maten?” Wilders reageerde als door een wesp gestoken, met een heftige ontkenning van enig mediapopulisme zijnerzijds. Tijd om de brave man een spiegel voor te houden: “Kom op, Geert, ik kijk regelmatig naar debatten in de Kamer. Ik hoor je dan, als je weet dat het debat live wordt uitgezonden, van achter het spreekgestoelte toch echt dingen zeggen als ‘dat vinden de kijkers thuis ook’, dus om nou te zeggen dat jij de media niet gebruikt om je punt te maken… En met twee maten meten, dat is toch iets waar jij je verre van houdt? Jij zou toch ook niet willen dat een Nederlandse straatrover een week straf krijgt, en een Marokkaanse straatrover een jaar? Dat zou toch tegen je geweten indruisen?” Oei, dat was een pijnlijke vergissing. Want Limburgers hébben helemaal geen geweten. Die roepen zelf van alles, maar hollen naar het politiebureau als iemand anders een keer wat zegt, met alle gevolgen van dien voor de heer Brussen. Die maken columnisten met stevige meningen uit voor fascist. Die slaan treinconducteurs met koekenpannen in hun porem. Echt heel erg raar volk, die Limburgers. Jammer dat we dat rare wormvormige aanhangsel aan onze landkaart in achttienzoveel niet gewoon aan de Belgen cadeau hebben gedaan… Maar goed, ik dwaal af. Dus ik vervolgde: “En het is sowieso een beetje laf van je, Geert. Zo’n makkelijke prooi uitkiezen. Kun je wel?” Stomverbaasd vroeg de blondgelokte politicus, wat ik daar in vredesnaam mee bedoelde. Dus ik rondde af: “Het CDA is nu zijn allerlaatste beetje geloofwaardigheid verloren. Ik moet je nageven, Geert, je hebt je altijd al fel verzet tegen het CDA, en de manier waarop je die idioten nu definitief in hun hemd zet, is een bewonderenswaardig staaltje tactiek. Petje af! De titel ‘achterlijke Limbo’ kun je met trots als geuzennaam dragen. Je moet alleen de naam van je partij eens een keer veranderen. In Trots Op Limburg.”

Nee, dan de politie. Die heeft geen PVV nodig om totaal voor schut te worden gezet. Die doet dat gewoon zelf wel. Kijk maar naar de veldwachterij in het altijd schilderachtige en knusse Twente. Tussen de boerderijen en de hooibergen doet een 59-jarige inspecteur regelmatig de ronde. Inclusief zaken als het eigenmachtig verrichten van huiszoekingen achter de melkbussen, het langer vastzetten van verdachte boerenzonen, noem maar op. Hij doet het. Naar nu blijkt, heeft die grapjas al zo’n tien jaar de vereiste papieren niet. Nu wordt gekeken, of oude zaken daardoor schade hebben opgelopen. Ik hoop het van harte. Dat de boerenknecht die veroordeeld is wegens het ontvreemden van twee mud aardappels alsnog wordt vrijgesproken wegens onrechtmatig bewijs. Hoppa. Maar nog iets anders: die inspecteur moet niet alleen geschorst worden en ontslagen. Want iemand die geen politieman is, en zich wel als zodanig voordoet, die pleegt een misdrijf, met kans op gevangenisstraf. Maar dat trekken we natuurlijk eventjes door: iemand die zich uitgeeft voor hulpofficier van Justitie, maar dat niet is, die hoort al helemaal in de bak te verdwijnen. Het feit dat die grapjas nog niet is vastgezet, toont voor mij het failliet van ons politie-apparaat aan. En er is meer. Sander Veenendaal. Smeris bij het Korps Rijnmond, die zich te buiten ging aan een lustmoord op zijn buurmeisje. Die blijkt niet eens op staande voet te zijn ontslagen. Nee hoor, nog fijn zowat een half jaar op de loonlijst. Niet te geloven, toch? Dus zelfs als je een smerige lustmoordenaar bent, hoef je niet meteen te vertrekken bij De Sterke Arm. Ook dat toont voor mij het failliet van ons politie-apparaat aan. En dan krijg je rare bijverschijnselen. Zoals in Amsterdam. Daar is de politie op zoek naar Badr Hari. Een kickbokser die dit voorjaar naar verluidt een portier van een uitgaansgelegenheid in mekaar heeft getrapt. Hari heeft bij monde van zijn advocaat laten weten, dat hij niet op het politiebureau verschijnt wanneer dat de politie uitkomt, maar wanneer dat hém uitkomt. Kijk, dan sta je als politiemacht dus echt helemaal volkomen voor lul. Erg zonde van ons belastinggeld.

Net als hulp aan Suriname. Volkomen terecht wordt daar het mes in gezet. Want waarom zou je een land helpen dat wordt geleid door een drugsdealer en massamoordenaar? En o, o, o, wat wordt er nu gejammerd in de Bijlmermeer. Want daar hebben ze er de pest over in, dat Amsterdam om te beginnen de geldkraan naar die corrupte cocaïnerepubliek behoorlijk heeft dichtgedraaid. Wat roepen ze daar? Dat je een land niet moet straffen omdat het een verkeerde president heeft. Eh, sorry? Dat land heeft willens en wetens die president in het zadel geholpen bij de democratisch verlopen verkiezingen. Dus nu niet mekkeren. Trouwens, als die steuntrekkers in de Bijlmer vinden dat Suriname moet worden geholpen, meteen doen! Steek je handen uit je mouwen in dat tropisch mensenrechtenparadijs. Ga erheen. Vandaag nog. We komen je nog wel een keer opzoeken, in Fort Zeelandia.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

2 reacties

sylvia1 · 30 augustus 2010 op 20:07

Oh Driek, ik wilde vanavond eens op alle columns reageren, maar wat zet ik hieronder? Goed geschreven, scherp, dat is al zoveel gezegd. Ik kan nog wel wat over die Limburgers zeggen, maar mwah… er zit ook wel goei volk tussen hoor.

dokterblues · 31 augustus 2010 op 07:57

De boodschap is in elk geval duidelijk overgekomen bij mij, ik mag dit wel.
Ben trouwens blij dat Geert niet in Drenthe woont.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder