(Volgens de Dikke van Dalen)
me•ning (de ~ (v.), ~en)
1 wat men van iem. of iets vindt, hoe men oordeelt => gedacht, gedachte, geluid, gevoelen, inzicht, oordeel, opinie, opvatting, standpunt, stellingname. Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol over het verkondigen van de ‘vrije mening’.
Maar hoe vrij is die mening eigenlijk?
Waardoor wordt je mening gevormd?
Door je karakter, opvoeding, vrienden of de media?

Met een bepaalt karakter wordt je geboren, daar kun je wat aan schaven, maar maakt dat karakter je ontvankelijk voor bepaalde ideeën?
Wordt je mening bepaald door je opvoeding,
of door een combinatie van karakter en opvoeding?
Sommigen nemen het gedachtegoed van hun ouders klakkeloos over en zullen net zo rechts of links worden als zij.
Is dit gemakzucht of wordt onze mening genetisch bepaald?
Maar waarom dan gooien anderen de kont tegen de krib, en staan lijnrecht tegen alles wat door hun ouders als ‘waarheid’ gebracht wordt.
Waarom trek je naar een bepaalde vriendengroep?
Omdat zij dezelfde mening zijn toegedaan als jij en voel je je daar veilig bij?
Of verzamel je vrienden van verschillende pluimage om je heen, wat ongetwijfeld tot heftige meningsverschillen zal leiden, maar waardoor je misschien een wat meer genuanceerde mening zult kunnen vormen?
Waarom neem je in de media alles wat naar jouw idee ‘de waarheid’ is op, en sta je vaak niet meer open voor de ‘waarheid’ van een ander, wat misschien wel een grotere waarheid is dan de jouwe?
Ik merk dat ik steeds minder vaak een uitgesproken mening heb.
Niet omdat ik die niet zou durven uiten, maar omdat het gelijk vaak aan twee kanten zit.
Ik vraag me steeds vaker af waar ‘mijn mening’ op gebaseerd is.
Is het wel mijn mening, en waarom is het mijn mening?
Heb ik er wel lang genoeg over nagedacht, ben ik niet een aspect vergeten waardoor ik deze mening toch weer moet bijstellen?
Stel je aan iemand de kritische vraag waar zijn stellige mening dan op gebaseerd is, blijkt die mening vaak slecht onderbouwd te zijn.
Meestal is het slechts nabalken van een mening van een ander.
Kortom, ik ben tegenwoordig zo goed als meningloos.
Zelfs de vraag zoet of hartig op brood, kost mij tegenwoordig moeite!
Als iemand nog een uitgesproken mening heeft wil ik hem graag horen, graag goed onderbouwd en van alle kanten belicht!

Categorieën: Actualiteiten

14 reacties

Charlotte · 25 november 2004 op 11:14

Ik denk Wright, dat jouw mening in dit stukje anders wel duidelijk is weergegeven hoor 🙂

[quote]Waardoor wordt je mening gevormd? Door je karakter, opvoeding, vrienden of de media?[/quote]

Volgens mij door al deze invloeden.

[quote]ben ik niet een aspect vergeten waardoor ik deze mening toch weer moet bijstellen?[/quote]

En wat is daar mis mee?
Mensen blijven hun mening toch steeds weer opnieuw vormen? Er kunnen ten alle tijde dingen gebeuren die je standpunt/gezichtsveld doen veranderen. Dan kun je je mening toch aanpassen? Ik zie niet in wat daar mis mee is. Wat is er mis mee, om tegen iemand met een andere mening dan de jouwe te zeggen: goh, zo had ik het nog niet bekeken. Je kon wel eens gelijk hebben?!

Mar · 25 november 2004 op 11:58

Vind het goed geschreven maar als ik eerlijk ben word ik een beetje gek van dit onderwerp. Snap dat het actueel is, maar iedereen heeft het nu over niets anders dan meningen e.d.

Mar

Hendriks · 25 november 2004 op 12:07

het probleem is. Mensen willen een mening onderbouwd zien en deze moet dan on-ontwrikbaar zijn. Onzin! Je mening is naar mijn inziens niet een wetenschappelijk experiment. Ik VIND dat zo, door mijn ‘bril’ op de dingen. Waarom ik het vind, kan dan nog zo ‘kort’ of ‘door de bocht’ zijn als je vind, maar een mening is een mening. het is geen feit.

Leuk voorbeeld, ik ben lid geweest van een medezeggenschapsraad op de PABO van INHOLLAND. De resultaten waren bekend van het mto, naar aanleiding van die resultaten vind ik dat het bestuur gefaald hebt en wil ik dat ze op stappen. Mijn mening. Simpel feit , omdat je niet ongestraft de boel kan verzieken. Men ging er vervolgens moeilijk om doen, maar mijn mening veranderd niet.

Kunst is om je mening bij te stellen als het nodig is, maar zeker niet om de haverklap. Iets wat politici trouwens goed kunnen, van groen naar rood springen, als het hen uitkomt. Wat een onzin!

Je hebt een mening, je staat ervoor. Het geeft aan wie je bent en maakt wie je bent (en andersom). Als je van mening springt, ben je identiteitsloos. Dat is wat met heel nederland aan de hand is, een mening durven geven (want hij zou verkeerd kunnen vallen…) is al heel erg moeilijk. WAt een onzin. Zeg wat je vind, klaar. You can’t satisfy everybody!

loyd · 25 november 2004 op 12:23

Een mening komt vaak ook gewoon voort uit een gevoel. En we leven in een tijd waarin er erg veel zaken grondig veranderen en waar zekerheden opeens geen zekerheden meer blijken te zijn. Dus de mening die je van huis uit mee heb gekregen is leuk maar als er op latere leeftijd veel zaken veranderen moet je sommige meningen herzien. En als er te veel zaken snel veranderen tegen je zin in is het een normale reactie om je kont tegen de krib te gooien en er fel tegenin te gaan.

Mosje · 25 november 2004 op 12:47

Heb je stukje twee keer gelezen Wright, maar ik heb er geen mening over. Vind je eigenlijk dat ik dat ook moet onderbouwen?

Kees Schilder · 25 november 2004 op 12:59

Geen mening is eigenlijk ook een mening maar daar kunnen de meningen over verschillen.Vind de column wel een goeie aanzet tot een discussie

Ma3anne · 25 november 2004 op 13:32

Ben stokdoof de laatste dagen. Kan het woord ‘mening’ niet meer horen!

Li · 25 november 2004 op 15:18

Gisteren heb ik me mateloos ge-ergerd aan mensen die tijdens een televisie hun mening verkondigden. De ‘deskundigen’ wauwelden allemaal door elkaar zodat er geen touw aan vast te knopen was. Namen niet het fatsoen om elkaar uit te laten praten en negeerde de presentatrice. En dat was, naar mijn mening, erg onbeschoft. 😡

Li

Mup · 25 november 2004 op 16:14

:dunno:

Groet Mup.

GVDD · 25 november 2004 op 16:37

[quote] en staan lijnrecht tegen alles wat door hun ouders als ‘waarheid’ gebracht wordt.[/quote]

De groei van de mens qua cognitie wordt bepaald in zeg maar stadia. de invloed van de omgeving is er zeker. Op de middelbare school en verder is de invloed van je vrienden het grootst, daarvoor en na zeg maar de adolecentie zijn je ouders het meest invloedrijk. Het valt wel mee hoor. 90% is het met de normen en waarden van de ouders eens. Enkelen komen daar later en enkelen blijven het oneens, wat bijvoorbeeld vaker gebeurd in een ouder gezinnen.

Althans dat zegt mijn psychologie studie.

Anima · 25 november 2004 op 16:46

Een mening is een opinie die men zich vormt na reflectie (al dan niet door dialoog en volgens eigen capaciteiten) over het desbetreffende onderwerp. We worden als mens beïnvloed door onze genen, opvoeding, cultuur, omgeving etc.
Dat betekent nog niet dat iemand met de bereidheid tot nadenken én het vermogen daartoe niet bepaalde van zijn/haar eigen vooroordelen/gedachtengoed waarmee men is opgevoed e.d. kan ontmaskeren en falsificeren.

Citaatje:
“De vrijheid wordt niet cadeau gedaan; men moet zichzelf veroveren op zijn hartstochten, op zijn geslacht, op zijn klasse en zijn volk en met zichzelf de andere mensen veroveren. ”
(J.-P. Sartre)
Aan vrijheid gaat een eigen mening vooraf, en die kan je slechts formuleren (al is het voor jezelf) als je eerst alles waarmee je bent opgevoed, wat je gewend bent, kan ‘overwinnen’. (Zijn ‘veroveren’ niet al te letterlijk nemen.)

Is het dan zo belangrijk overal een mening over te hebben? Want ‘iedereen’ heeft over alles een mening, toch? Ik vind je column ‘hoopgevend’ Wright, want ‘dubito ergo cogito ergo sum’. (Ik twijfel, dus ik denk, dus ik ben.) Het menselijke ‘zijn’ is niet gewoon simpelweg vegeterend existeren en je in denkpatronen van anderen laten meeslepen. Hierbij is het feit dàt je ’twijfelt’ belangrijker dan welke mening je je vormt.

Als iedereen (zo) zou redeneren, was er een boel minder onverdraagzaamheid, want zuivere ratio sluit onverdraagzaamheid uit, omdat deze net het tegendeel van ratio is.
(Ik weet het, mensen zijn niet zuiver rationeel, en gelukkig maar.)

Prima column en nog beter discussiemateriaal. 🙂

Mvg,
Anima.

sally · 25 november 2004 op 21:36

[quote]Ik merk dat ik steeds minder vaak een uitgesproken mening heb.[/quote]

[quote]Ik vraag me steeds vaker af waar ‘mijn mening’ op gebaseerd is.[/quote]

Als wat meer mensen dit zouden doen zouden we al een stuk minder trammelant hebben.
Teveel mensen balken er zomaar een mening uit.
Wat grote gevolgen kan hebben zoals we gezien hebben.
groet
Sally

pepe · 26 november 2004 op 08:25

Genoeg meningen in voorgaande reacties.
Stuk om over te denken, dat zeker.

thcisok · 26 november 2004 op 15:31

opvallend is dat, zeer veel mensen geen mening hebben omdat ze uit gemakzucht geen zin hebben om na veel denkwerk er een te vormen. behalve als hun eigen levenswijze in het geding komt. dan hebben ze plotseling wel een mening. of brabbellen wel een ander na 90% PAPPAGAAIEN.
😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder